Dokładny voltomierz . Jaki kupić ?

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
Pykacz .

Dokładny voltomierz . Jaki kupić ?

Post autor: Pykacz . »

Jako że mój chiński multimetr pokazuje dziwne wskazania napięcia prądu stałego na różnych zakresach postanowiłem kupić coś bardziej dokładnego .
Generalnie potrzebuję urządzenia do pomiaru napięcia prądu stałego w zakresie od 0,7V-4,3V z dokładnością 0,01V . A powyżej napięcia 4,3V do 80V z dokładnością nie mniejszą niż 0,1V . Chodzi o to że chcę być pewien na 99% że jeśli miernik wskazuje napięcie prądu stałego np 4,23V to tyle jest . A jeśli wskazuje że jest np 66,7V to tyle też jest . Wszystkie inne możliwości pomiarowe nie są mi do niczego potrzebne . Znajdzie się coś takiego w "przyzwoitych pieniądzach" ?
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Przyzwoite to znaczy jakie ?

Ja używam Mastech i nie narzekam. Mierzy prawidłowo, pod warunkiem że bateria 9V jest w pełni sprawna, bo przy 6V pokazuje już głupoty ;)
ILPT
Pykacz .

skaktus pisze:Przyzwoite to znaczy jakie ?

Ja używam Mastech i nie narzekam. Mierzy prawidłowo, pod warunkiem że bateria 9V jest w pełni sprawna, bo przy 6V pokazuje już głupoty ;)
Takie które nie będzie pokazywało głupot na dobrej baterii i nie będzie kosztowało majątku .
Od razu piszę że interesuje mnie tylko prawidłowy pomiar napięcia prądu stałego w tych widełkach co podałem . I nie chce płacić za nic innego do tego jeszcze bdb klasy zwłaszcza że mi inne bajery nie są potrzebne .
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Pykacz . pisze: zakresie od 0,7V-4,3V z dokładnością 0,01V
Czyli generalnie szukasz miernika z dokładnością lepszą nieco niż 0,25% bo dla 80V 0,1V to 0,125%
http://allegro.pl/miernik-uniwersalny-u ... 27138.html spełni Twoje wymagania. O tańszy może być ciężko. Mój egzemplarz przekłamywał o ile dobrze pamiętam o ok 8mV na zakresie do 22V przy mierzonym napięciu ok 2,5V :wink:
Pykacz .

ElSor pisze:
Pykacz . pisze: zakresie od 0,7V-4,3V z dokładnością 0,01V
Czyli generalnie szukasz miernika z dokładnością lepszą nieco niż 0,25% bo dla 80V 0,1V to 0,125%
http://allegro.pl/miernik-uniwersalny-u ... 27138.html spełni Twoje wymagania. O tańszy może być ciężko. Mój egzemplarz przekłamywał o ile dobrze pamiętam o ok 8mV na zakresie do 22V przy mierzonym napięciu ok 2,5V :wink:
Mój na zakresie do 20V robi pomiar napięcia baterii 4,21V a na zakresie do 200V już tą samą baterię mierzy jako 3,9V . Dlatego mu nie ufam i nie wiem nawet czy pomiar do 20V czyli ten 4,21V tez jest poprawny (nie mam innego lepszej klasy miernika do skonfrontowania) .
Polećcie proszę jakiś sprzęt któremu będę mógł zawierzyć .
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Pykacz . pisze:pomiar napięcia baterii 4,21V a na zakresie do 200V już tą samą baterię mierzy jako 3,9V
Jeśli producent określa dokładność jako np 0,5% +3 to takie wskazanie jest jak najbardziej prawidłowe.
Pykacz . pisze:Polećcie proszę jakiś sprzęt któremu będę mógł zawierzyć .
Podałem powyżej chyba najtańszy miernik jaki spełnia Twoje oczekiwania. Możesz wziąć też droższe z Uni-T z serii UT71, Sanwa 5000, Sanwa 7000, Brymen jakiś (jest wiele modeli - poszukaj odpowiedniego ale z 400-450 minimalnie będziesz musiał wyłożyć na odpowiedni).
kodi

Post autor: kodi »

Brymen BM859CF. Wszelkie UNI-T mi się porozjeżdżały, a ten działa i jak miesiąc temu chciałem go dać do kalibracji to się okazało że nie trzeba. Ew czasem na Allegro można dorwać stołowe mierniki laboratoryjne w dobrych cenach. Tak jak Elsor pisał -450-500 zł to minimum co musisz liczyć na coś takiego.

Czy pisząc, że chcesz być na 99% pewien pomiaru miałeś na myśli pomiar z 99% pewnością, czy po prostu takie wyrażenie Ci się nasunęło?
Pykacz .

Nie ma nic tańszego ? Bo jak za możliwość zrobienia pomiaru napięcia prądu stałego (a tylko to mnie interesuje i żadne inne funkcje nie są mi potrzebne ) to dla mnie 450-500zł to trochę dużo . Podyktowana cena jest pewnie tez tym że to są multimetry z wieloma bajerami" z których ja nigdy nie skorzystam . Owe "bajery , wodotryski" też są odpowiedniej klasy i dokładności a to robi cenę . Nie ma jakiegoś urządzenia tylko do pomiaru napięcia prądu stałego o odpowiedniej poszukiwanej przeze mnie skali i dokładności ?
oko48

Post autor: oko48 »

A co powiecie o Sonel CMM-10?
Obrazek
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Pykacz . pisze:Nie ma nic tańszego ? ...Nie ma jakiegoś urządzenia tylko do pomiaru napięcia prądu stałego o odpowiedniej poszukiwanej przeze mnie skali i dokładności ?
Cały problem w tym, że najdroższym elementem jest przetwornik A/C i jego kalibracja. Te wodotryski, to tylko dodatek.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

oko48 pisze:A co powiecie o Sonel CMM-10?
4,000 V 1,2% w.m. + 2 cyfry
40,00 V 1,2% w.m. + 2 cyfry
ElSor pisze:Czyli generalnie szukasz miernika z dokładnością lepszą nieco niż 0,25% bo dla 80V 0,1V to 0,125%
Rząd wielkości gorszy od oczekiwanego.
kodi

Pyra pisze:Witam
Pykacz . pisze:Nie ma nic tańszego ? ...Nie ma jakiegoś urządzenia tylko do pomiaru napięcia prądu stałego o odpowiedniej poszukiwanej przeze mnie skali i dokładności ?
Cały problem w tym, że najdroższym elementem jest przetwornik A/C i jego kalibracja. Te wodotryski, to tylko dodatek.

Pozdrawiam
Akurat projektuję miernik do 10V i wierz mi, że przetwornik kosztuje ciut mniej niż wzmacniacz. A i tak nawet przy klasie dokładności 0.5% koszt części to ponad 35 Euro. Nie wiem, czego autor wątku oczekuje, ale KAŻDY miernik to precyzyjny woltomierz, gdzie reszta wielkości mierzonych jest po prostu zmieniana na napięcie (i to zapewne autor nazywa "bajerami").

@Pykacz. Oczekujesz dokładności 0.1% przy pewnośći powyżej 99% (czyli też z kompensacją temperatury itp) w cenie niższej niż 100 Euro. Po prostu nie ma takich. Stąd moje przekierowanie na rynek mierników używanych z wciąż ważną (bądź świeżo wygasłą) certyfikacją. Czasem można zdobyć jakiś woltomierz precyzyjny za 200-300zł. Ale nowych? Nie ma.
Pykacz .

No dobra widzę że bez wydania trochę większej kasy się nie da kupić przyzwoitego miernika .
W takim razie co byście kupili do moich zastosowań (nieprofesjonalnych) UNI-T UT61E czy lepiej trochę dołożyć i kupić Brymen bm811 ? A może coś jeszcze innego ?
A i jeszcze jedno co oznaczają te +2 , +5 przy dokładności pomiaru .
DANE TECHNICZNE:
Napięcie DC:
220mV + / - (0,1% +5)
2.2V / 22V / 220V + / - (0,1% +2)
1000V + / - (0,1% +5)
macgap90

Post autor: macgap90 »

Mam UNI-T UT61C sprawdzałem go wczoraj na napięciu wzorcowym 2.5V pokazał 2.505V.
kodi

+2 i +5 oznaczają o ile może odbiegać wartość ostatniej cyfry od deklarowanej dokładności.
Czyli np dokładność 0,1% zakres 100V, wyświetlacz do 1999, napięcie mierzone 1V - to dla +5 na wyświetlaczu możesz mieć np. 1,4V.

@macgap90: dobrze, ale to jest dla zakresu 6V. Teraz przełącz miernik na 600V (bo taki nas zakres interesuje, jako, że Twój miernik ma zakresy 6,60,600V, a kolege interesuje 80V) i zmierz jeszcze raz.
Większość mierników ma dokładność pomiaru wyższą niż podana w instrukcji, niemniej kolega chce mieć pewność pomiaru również.
ODPOWIEDZ