Ładowarka imax B8+ pomiar prądu

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Awatar użytkownika
pier

Ładowarka imax B8+ pomiar prądu

Post autor: pier »

Witam.

Jak wiadomo imax-owe ładowarki nie są za dokładne. Odkąd mam swoją prowadzę walkę ze spadkami napięcia na przewodach. No i to w miarę doprowadziłem do porządku.
Ładowarka proces ładowania wykonuje poprawnie natomiast rozładowanie z pomiarem pojemności to już porażka.
Wynik pomiaru jest zawsze zaniżony. Dla nowego Panasonica 3100mAh wynik pomiaru zawsze zaniżony o conajmniej 300mAh.
Wysłałem kiedyś nawet ogniwa do Grega aby pomierzył Swoim sprzętem i jego wyniki były właśnie wyższe.
Ładowarka zakończyła już okres gwarancji więc można było zajrzeć do środka.
Doszedłem do wniosku że problemem nie są na pewno spadki napięcia na przewodach, no i wtedy wpadłem na pomysł aby zmierzyć faktyczny prąd rozładowania. No i wyszło że ładowarka
rozładowuje wyższym prądem niż ten ustawiony. I tak dla prądu ustawionego na 1.5A z akumulatora płynie już prawie 1.6A!
Nie pamiętam teraz ile było przy 3A.

Jeśli dobrze myślę właśnie to jest powodem zaniżonych wyników a więc trzeba coś z tym zrobić.
Jako że nie znalazłem schematu do imax-a B8 przyglądam się temu od B6.
Pomiar prądu jest dokonywany na boczniku 0.05om i dalej na LM2904.

I teraz pytania.
Czy dobrze wnioskuje że błędny pomiar pojemności bierze się z błędnego odczytu prądu przez ładowarkę?
Które rezystory w otoczeniu LM2904 korygować aby uzyskać prawidłowy pomiar?
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

Cześć!
Już same rezystory 0,05 (bo są 2 0,1 równolegle) mają jakąś tolerancje i może to dawać błąd.
Potem rezystory przy lm2904 które ustalają jego wzmocnienie również mają swój rozrzut parametrów i tym samym w.o może mieć inne wzmocnienie niż przewidywane, również sam przetwornik w atmedze nie będzie idealny.
Nawet Twój miernik którym mierzyłeś prąd ma swoją dokładność, w sumie całokształt może dawać takie przekładanie.
A ładowarka prosta, myśli że prąd płynie 1,5A i z upływającego czasu liczy pojemność.
Niestety taka już jest. Też walczyłem z moim imaxem, w mojej prąd niezależnie od nastawionego przy rozładowaniu zawsze było 0,2A, taka lipa ;)
A tak na szybko to moja sanwa pokazuje 0,212mA a ładowarka 0,2, chyba nie ma tak źle ;)
no ale więcej niż 0,2A nie można.
Awatar użytkownika
pier

Post autor: pier »

Sprawdziłem i schemat imax-a B6 nijak nie pasuje do B8.
Teraz tylko ratuje mnie schemat do mojej ładowarki.
Widział ktoś może schemat do imax-a B8+?

[ Dodano: 13 Lipiec 2013, 19:56 ]
Wreszcie znalazłem rezystor odpowiedzialny za korekcję prądu. Wlutowałem w to miejsce potencjometr precyzyjny, kilka przestawień i mam idealnie ustawiony prąd rozładowania.
Jeszcze nie przeprowadziłem testu pojemności ale powinno być dobrze.
ODPOWIEDZ