Dzwoneczek na rower
Dzwoneczek na rower
Cześć
Czy aby nie za silny ten dzwonek?
Może ktoś z Was używa tego.
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... Hy86DCDmHE
Czy aby nie za silny ten dzwonek?
Może ktoś z Was używa tego.
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... Hy86DCDmHE
Mi się wydaje, że choć głośny, to dźwięk nie jest zbyt dobry. Takie ćwierkanie w ogóle nie kojarzy się z rowerem, a przy takiej głośności wysoki dźwięk może sprawiać trudności w zlokalizowaniu jego źródła. W dzwonku chodzi przecież o to, żeby każdy od razu spojrzał na Ciebie, a nie rozglądał się dookoła i szukał skąd ten hałas.
Pozdrawiam
- lord_craven
lord_craven pisze:Gdzie, za ile i czemu tak drogo?ologda pisze:140 dB to chyba za dużo na rower , kupiłem dzwoneczek z 100dB
Też muszę w końcu jakiś kupić.
Coś takiego kupiłem
http://allegro.pl/sygnal-rowerowy-syren ... 01905.html
Są też klaksony na sprężone powietrze (przykład), ale butla zajmuje sporo miejsca.
Ktoś tam w komentarzu napisał również, że to nielegalne.. rzeczywiście? Nie znam przepisów w tym zakresie.
Ktoś tam w komentarzu napisał również, że to nielegalne.. rzeczywiście? Nie znam przepisów w tym zakresie.
"In the brave new world of the year 2000, a kiss can still break your heart." - Program from Cirque du Soleil's Alegría
Nad tymi gwiazdami jest wszechświat szybujących potworów! Wiedziałaś?
Rower (oraz wózek rowerowy) musi być wyposażony w:Marooned pisze:Ktoś tam w komentarzu napisał również, że to nielegalne.. rzeczywiście? Nie znam przepisów w tym zakresie.
dzwonek lub inny sygnał dźwiękowy o nieprzeraźliwym dźwięku,
przynajmniej jeden sprawnie działający hamulec
co najmniej jedno światło pozycyjne barwy białej lub żółtej widoczne z przodu,
co najmniej jedno światło pozycyjne barwy czerwonej widoczne z tyłu
co najmniej jedno światło odblaskowe barwy czerwonej widoczne z tyłu.
Oświetlenie pozycyjne roweru (zarówno przednie jak i tylne) może być migające.
Jak to polskie prawo, można interpretować co dla kogo jest "przeraźliwym dźwiękiem", ale dzięki wklejenie info.
Jak dla mnie to dzwonek jest po to by zwrócić uwagę - te klasyczne często znikają w szumie miasta. Ja na swoim nie mam w ogóle i jak kogoś mijam, to wydaję z siebie dźwięk podobny do strusia pędziwiatra
Jak dla mnie to dzwonek jest po to by zwrócić uwagę - te klasyczne często znikają w szumie miasta. Ja na swoim nie mam w ogóle i jak kogoś mijam, to wydaję z siebie dźwięk podobny do strusia pędziwiatra
"In the brave new world of the year 2000, a kiss can still break your heart." - Program from Cirque du Soleil's Alegría
Używam Airzounda już ładnych kilka lat i szczerze mogę polecić tą trąbkę. Butla pasuje do koszyka na bidon, więc nie jest to aż tak dużo miejsca, a w dodatku w komplecie jest zestaw do zamocowania 'gdziekolwiek' na rzep. W wielu ramach są przygotowane dwa miejsca na zamocowanie koszyka, co można wykorzystać własnie na montaż dodatkowych 'akcesoriów'. U mnie w jednym koszyku siedzi Airzound, a w drugim bidon z prądem do lampkiMarooned pisze:Są też klaksony na sprężone powietrze (przykład), ale butla zajmuje sporo miejsca.
W przeciwieństwie do ćwierkania zaprezentowanego na pierwszym filmie, Airzound wydaje całkiem przyjemny dźwięk, który jednak potrafi przykuć uwagę. Zdarzają się oczywiście przypadki osób zupełnie nie reagujących na trąbienie, ale generalnie już nie jeden raz dzięki trąbce udało mi się uniknąć kolizji.
Minusem trąbki na prężone powietrze jest konieczność jej napełniania, ale wystarczy do tego krótka wizyta na pobliskiej stacji z kompresorem.
Moje oświetlenie rowerowe: (3+2)xXML z przodu + 2xXP-E z tyłu + gorące obręcze + bidon z prądem + rozświetlona przyczepka