XM-L /XM-L2 overdriving
Nie testowałem wersji aluminiowej.
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>
kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Sinkpad aluminiowy ma przewodność jakoś ok 130 W/Km (czy czegoś tam), miedziany jakoś z 200-350 (skleroza). Normalne mają 2-4... czyli SinkPad Al jest z 40 razy lepszy od normalnych, a miedziany z dwa-trzy razy lepszy od aluminiowego. Czyli już dużej różnicy nie ma, przepaść jest między oboma a standardowymi.
WYkres:
|-- Normal ------------------------------------------- Al--Cu-|
Graficznie różnicę fajnie widać - mam nadzieję, że oddałem te liczby
Pozdrawiam
marmez
WYkres:
|-- Normal ------------------------------------------- Al--Cu-|
Graficznie różnicę fajnie widać - mam nadzieję, że oddałem te liczby
Pozdrawiam
marmez
Między SinkPADem aluminiowym i miedzianym różnica raczej na 99% nie będzie zauważalna. Z moich eksperymentów wynika, że ta sama dioda na podłożu o przewodności cieplnej 24W/mK ma osiągi max gorsze tylko o 0,5A niż na miedzianym SinkPADzie (6,5A vs 6A vs 4A na standardowym podłożu). Wąskim gardłem jest na pewno wtedy spoiwo lutownicze, które ma ok 50 W/mK (alu prawie 4x lepszą)
Witam wszystkich serdecznie .
Zastanawiam się czy użycie tych diod do budowy latarki pod wode i napędzanie ich prądem 5 A ma sens . Jaka bardzo spadnie ich żywotność . Rozpatruje opcję 3 lub 5 sztuk , oczywiście na podłożu miedzianym . Piguła ma być jednolita z body .
Prosze o jakieś sugestie , czy ten mój potworek ma rację bytu .
Pozdrawiam . Grzegorz .
Zastanawiam się czy użycie tych diod do budowy latarki pod wode i napędzanie ich prądem 5 A ma sens . Jaka bardzo spadnie ich żywotność . Rozpatruje opcję 3 lub 5 sztuk , oczywiście na podłożu miedzianym . Piguła ma być jednolita z body .
Prosze o jakieś sugestie , czy ten mój potworek ma rację bytu .
Pozdrawiam . Grzegorz .
Czesc.
Z tego, co piszesz, to chlodzenie ma myc dobre. XM-L2 na podlozu bez izolatora i na wszelki wypadek kontrola termiczna i chyba nie powinno byc problemu.
A skupienie potrzebujesz? Moze MT-G2 lepiej by bylo dac? I moze nie trzeba by podkrecac... Do nich tez sa podloza Noctigon.
Pozdrawiam, Kuba
Z tego, co piszesz, to chlodzenie ma myc dobre. XM-L2 na podlozu bez izolatora i na wszelki wypadek kontrola termiczna i chyba nie powinno byc problemu.
A skupienie potrzebujesz? Moze MT-G2 lepiej by bylo dac? I moze nie trzeba by podkrecac... Do nich tez sa podloza Noctigon.
Pozdrawiam, Kuba
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
- smokuxx1987
Jakich używacie driverów do overdrivingu XM-L2 zasilanie z 2 ogniw w szeregu?
Szukałem po różnych sklepach i jedyny sensowny z prądem w okolicach 4 A to ten :
http://intl-outdoor.com/xml-multicell-c ... p-543.html
Ktoś używa tańszego drivera z podobnym prądem?
Szukałem po różnych sklepach i jedyny sensowny z prądem w okolicach 4 A to ten :
http://intl-outdoor.com/xml-multicell-c ... p-543.html
Ktoś używa tańszego drivera z podobnym prądem?
Ostatnio zmieniony środa 04 wrz 2013, 11:34 przez smokuxx1987, łącznie zmieniany 1 raz.
TaskLED ma stosowne drivery.
- smokuxx1987
Adekwatne do jakości i możliwości, zwyczajnie.
- smokuxx1987
Wiele osób to robiło.
Jest pewien problem tej metody:
Sterownik na amc ma stabilizacje prądu do napięcia zasilania = Vf diody + 0.15 chyba z tego co pamiętam.
A Vf XM-L2 przy prądzie 4A to prawie 4V czyli ten prąd 4A będzie płynął do napięcia na ogniwie ok 4V., a jak obciążysz ogniwo 4A to masz odrazu spadek napięcia na poziomie 0.4V w zależności od ogniwa.
[ Dodano: 17 Wrzesień 2013, 13:54 ]
Znalazłem bardzo ciekawy test.
XM-L2 na podłożu Noctigon kręcone do 6A
Chłodzenie 900g radiator + wentylator.
Link to tematu na BLF http://budgetlightforum.com/node/23242
Jest tam też porównanie do sinkpada i jakiegoś innego podłoża, oraz 2 test po zeszlifowaniu ( mało profesjonalnym z tego co widać na zdjęciu ) powłoki niklowej.
Jest pewien problem tej metody:
Sterownik na amc ma stabilizacje prądu do napięcia zasilania = Vf diody + 0.15 chyba z tego co pamiętam.
A Vf XM-L2 przy prądzie 4A to prawie 4V czyli ten prąd 4A będzie płynął do napięcia na ogniwie ok 4V., a jak obciążysz ogniwo 4A to masz odrazu spadek napięcia na poziomie 0.4V w zależności od ogniwa.
[ Dodano: 17 Wrzesień 2013, 13:54 ]
Znalazłem bardzo ciekawy test.
XM-L2 na podłożu Noctigon kręcone do 6A
Chłodzenie 900g radiator + wentylator.
Link to tematu na BLF http://budgetlightforum.com/node/23242
Jest tam też porównanie do sinkpada i jakiegoś innego podłoża, oraz 2 test po zeszlifowaniu ( mało profesjonalnym z tego co widać na zdjęciu ) powłoki niklowej.