To się pochwalę zmianami podświetlenia na RGB
To się pochwalę zmianami podświetlenia na RGB
Witajcie.
Pochwalę się Wam projektem jaki zrobiłem rok temu. Jest to całkowicie nowa koncepcja licznika w Matizie. Oryginalnie Matiz nie posiada obrotomierza, ja go dołożyłem.
Licznik powstał w Corel'u, miejscowa firma wycięła mi go laserem. Elektronikę,
kontrolki, robiłem sam.
Komputer pokładowy, to słynny projekt kolegi darekk z forum EP, to modyfikacja poprzedniego na wersję z kolorowym wyświetlaczem z Siemensa S65.
Licznik jest podświetlany diodami flux RGB. Diody są sterowane procesorkiem PIC, korzystałem z tego projektu.
http://tobe.nimio.info/led_mood_lamp.php
Mogę zatem uzyskać każdy możliwy kolor podświetlenia
Oprócz licznika, w ten sam sposób podświetlony jest kokpit i kolor zmienia się równolegle z licznikiem.
Są też dodatkowe kontrolki, których wcześniej nie było. Pracowałem nad nim 2 miesiące.
I trochę zdjęć.
I kilka zdjęć z montażu.
Jest tu trochę drutologii, bo to wersja beta i wiele zmian musiałem nanieść w końcowej fazie uruchamiania.
A na koniec filmik jak to wygląda.
Pozdrawiam,
bogas
Pochwalę się Wam projektem jaki zrobiłem rok temu. Jest to całkowicie nowa koncepcja licznika w Matizie. Oryginalnie Matiz nie posiada obrotomierza, ja go dołożyłem.
Licznik powstał w Corel'u, miejscowa firma wycięła mi go laserem. Elektronikę,
kontrolki, robiłem sam.
Komputer pokładowy, to słynny projekt kolegi darekk z forum EP, to modyfikacja poprzedniego na wersję z kolorowym wyświetlaczem z Siemensa S65.
Licznik jest podświetlany diodami flux RGB. Diody są sterowane procesorkiem PIC, korzystałem z tego projektu.
http://tobe.nimio.info/led_mood_lamp.php
Mogę zatem uzyskać każdy możliwy kolor podświetlenia
Oprócz licznika, w ten sam sposób podświetlony jest kokpit i kolor zmienia się równolegle z licznikiem.
Są też dodatkowe kontrolki, których wcześniej nie było. Pracowałem nad nim 2 miesiące.
I trochę zdjęć.
I kilka zdjęć z montażu.
Jest tu trochę drutologii, bo to wersja beta i wiele zmian musiałem nanieść w końcowej fazie uruchamiania.
A na koniec filmik jak to wygląda.
Pozdrawiam,
bogas
- Calineczka
- Kontakt:
No to jestem w ciężkim, pozytywnym szoku (terapia nie jest potrzebna, chyba że światłem )
Bogas, pełen szacunek za wkład pracy, cierpliwości i uzyskany, niesamowity efekt.
Rooobi wrażenie
Jak by Ci się chciało, to ja poprosze byś wrzucił niezbędne materiały techniczne do nas na forum jako załącznik. Z chęcią sobie całość przejrzę
Bogas, pełen szacunek za wkład pracy, cierpliwości i uzyskany, niesamowity efekt.
Rooobi wrażenie
Jak by Ci się chciało, to ja poprosze byś wrzucił niezbędne materiały techniczne do nas na forum jako załącznik. Z chęcią sobie całość przejrzę
No dziękuję za opinię
Materiałów jako takich nie ma, dokumentacji nie robiłem. Sterowanie RGB jest powielone na zewnątrz licznika (to ten poczwórny, czerwony mikroprzełącznik). Ściemniacz wykonany na LM350.
Obrotek AutoGauge z allegro wyjęty z ogryginalnej obudowy i zaadaptowany do licznika.
Wszystko o komputerku pokładowym (bardzo dobry projekt) jest tutaj.
Jak masz pytania, pisz
Materiałów jako takich nie ma, dokumentacji nie robiłem. Sterowanie RGB jest powielone na zewnątrz licznika (to ten poczwórny, czerwony mikroprzełącznik). Ściemniacz wykonany na LM350.
Obrotek AutoGauge z allegro wyjęty z ogryginalnej obudowy i zaadaptowany do licznika.
Wszystko o komputerku pokładowym (bardzo dobry projekt) jest tutaj.
Jak masz pytania, pisz
Z tą starannością nie jest do końca jak chciałem, ale może będzie następna wersja i obiecuję, że nie będzie widać ani jednego przewoduBiszkopt pisze:Efekt bardzo ładny, wykonanie również. Ile pracy to kosztowało to tylko konstruktor wie, ale można sobie to wyobrazić. Gratuluję zapału i staranności wykonania.
Dzięki i pozdrawiam.
-
- Kontakt: