To złośliwe mendy, niektóre działają, większość niemegabit pisze:Eeee, iPada ładowałem ze zwykłej przetwornicy 5V/2A zwierając D+ i D-
backup zasilania dla urządzeń zasilanych z USB
To może być interesujące.
http://webcache.googleusercontent.com/s ... clnk&gl=pl
W ramkach tekst widoczny jest po zaznaczeniu. (białe literki)
http://webcache.googleusercontent.com/s ... clnk&gl=pl
W ramkach tekst widoczny jest po zaznaczeniu. (białe literki)
Powerbank ładuje ogniwa do dokładnie 4,2V.
Napięcie na pinach D (tylko wyjście 2.1A) wynosi 0,69V.
Powerbank wypełniony ogniwami 4x2,2Ah i obciążony prądem 0,96A (wyjście 1A) [R=5,1Ohm, U=4,92V] rozładował się po 5:58h. Parametry utrzymywały się na stałym poziomie przez cały okres rozładowania.
Diody poziomu gasły po:
100% - 1:26h
75% - 2:19h (+0:53h)
50% - 4:22h (+2:03h)
25% - 5:58h (+1:36h)
Wbudowane diody (latarka) pobierają prąd 2mA-260mA (raczej stabilnie w czasie).
Oczywiście wymienione wyżej warunki są czysto pomiarowe, gdyż w rzeczywistych warunkach prąd ładowania podłączonych urządzeń zmienia się w czasie i rzadko kiedy osiąga maksymalne wartości, a jeśli już to jedynie na samym początku ładowania.
Napięcie na pinach D (tylko wyjście 2.1A) wynosi 0,69V.
Powerbank wypełniony ogniwami 4x2,2Ah i obciążony prądem 0,96A (wyjście 1A) [R=5,1Ohm, U=4,92V] rozładował się po 5:58h. Parametry utrzymywały się na stałym poziomie przez cały okres rozładowania.
Diody poziomu gasły po:
100% - 1:26h
75% - 2:19h (+0:53h)
50% - 4:22h (+2:03h)
25% - 5:58h (+1:36h)
Wbudowane diody (latarka) pobierają prąd 2mA-260mA (raczej stabilnie w czasie).
Oczywiście wymienione wyżej warunki są czysto pomiarowe, gdyż w rzeczywistych warunkach prąd ładowania podłączonych urządzeń zmienia się w czasie i rzadko kiedy osiąga maksymalne wartości, a jeśli już to jedynie na samym początku ładowania.
Ostatnio zmieniony niedziela 16 cze 2013, 02:10 przez chrisek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Witajcie, widze, że na tym forum dyskusja na temat power banków na trochę wyższym poziomie niż gdzie indziej;)
Ja mam pytanie/prośbę trochę bardziej laicką. Możecie coś polecić co można kupić w naszym kraju? Chodzi o to, że mam 2 tygodnie do wyjazdu miesięcznego i potrzebuje power banku (do łądowania apratu foto (usb lub przez gniazda zapalniczki) oraz telefonu usb). Obawiam się, że polecane tutaj sprzęty mogą nie dotrzeć do mnie w ciągu 2tyg.
Najchętniej kupiłbym coś gotowego, sprawdzonego, przy czym nie musiałbym za bardzo kombinować (czasu coraz mniej a na głowie masa spraw).
Będę wdzięczny za odzew. Pozdrawiam
Ja mam pytanie/prośbę trochę bardziej laicką. Możecie coś polecić co można kupić w naszym kraju? Chodzi o to, że mam 2 tygodnie do wyjazdu miesięcznego i potrzebuje power banku (do łądowania apratu foto (usb lub przez gniazda zapalniczki) oraz telefonu usb). Obawiam się, że polecane tutaj sprzęty mogą nie dotrzeć do mnie w ciągu 2tyg.
Najchętniej kupiłbym coś gotowego, sprawdzonego, przy czym nie musiałbym za bardzo kombinować (czasu coraz mniej a na głowie masa spraw).
Będę wdzięczny za odzew. Pozdrawiam
-
A coś na 4 ogniwa?
Rozumiem, że do tego potrzebuję kupić ogniwa (polecane) z tąd:
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=9451
?
- Calineczka
- Kontakt: