Miernik pojemności Li-ion

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
DRAGO

Miernik pojemności Li-ion

Post autor: DRAGO »

Witam.
Chce zbudować miernik, którym będę mógł pomierzyć pojemności akumulatorów Li-ion głównie 18650. Mam kilka sztuk ze starej baterii laptopowej i chcę sprawdzić w jakim są stanie.

Potrzebuję źródła stało-prądowego do rozładowywania. Próbowałem użyć do tego LM317 ale przy prądach 0.55-1.1A daję stabilizację powyżej 3.8-4.5V. Do tego zauważyłem dziwne zachowanie gwałtownego spadku napięcia na zasilaczu napięciowym zrobionym też z LM317, po zejściu z napięciem gdzie zaczynała tracić się stabilizacja prądu następował gwałtowny spadek napięcia do jakiś 2.3V i spadek prądu do jakiś 0.4-0.5A niezależnie od tego czy wcześniej było 0.55 czy 1.1A. Przy prądzie 0.2A utrzymywał mi stabilizację prądu powyżej ok 3V.

Pytania:
1. Winny temu zachowaniu jest zasilacz? Czy źródło prądowe? LM działa skutecznie dopiero powyżej pewnego napięcia (zależnego od ustawionego prądu)?
2. Jeżeli to źródło prądowe to może użyć układu LM 1084/5/6 o niższym spadku napięcia na układzie?
3. A może lepiej zrobić z czego innego źródło prądowe np na tranzystorach? Jakich?
Ostatnio zmieniony sobota 22 cze 2013, 14:13 przez DRAGO, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

Witaj,
Możesz zbudować takie coś: http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=8340

albo kupić ładowarkę imax 6b ona ma opcje rozładowywania i pomiaru pojemności, fakt że tylko do 1A (albo 5W) są też inne modele takich ładowarek (lepsze) ale droższe.
DRAGO

Ciekawy projekt. Może na przyszłość go rozważę. Ale na razie to chciał bym jak najtaniej i jak najprościej i w zupełności wystarczy mi prąd rozładowywania ok 1A.
Do samego pomiaru to chcę wykorzystać Atmegę.
Awatar użytkownika
megabit

Post autor: megabit »

Ajtam atmega. Starczy 3xAMC co da Ci stabilizacje rozładowania na ok 1A, dioda z niskim Uf albo rezystor, woltomierz i stoper ;)
Awatar użytkownika
maciex93

Obrazek

Machniesz coś takiego nawet na płytce stykowej czy pająku, mosfet na radiator, wpinasz amperomierz ustawiasz potencjometrem tak żeby płyną 1A, mierzysz czas i wyliczasz pojemność, albo właśnie na amc7135, to już jak kto woli. :)
joon

Post autor: joon »

http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t ... jemno%B6ci tu jest przedstawiona moja walka z takim miernikiem ;)
DRAGO

maciex93 dzięki za rysunek. Mógł byś mi jeszcze powiedzieć czy zamiast LM358 mógł bym użyć LM258N oraz zamiast tranzystora Buz11 to 50N024-09P (mam ich pełno na jakieś starej płycie głównej to mógł bym wylutować). Czy wzmacniacz operacyjny musi tam mieć 15V nie wystarczyło by 12V z zasilacza komputerowego? albo zamiast tamtego układu zasilającego to zwykły LM317? Niestety nie znam się na elektronice dlatego pytam.
Awatar użytkownika
maciex93

Spokojnie możesz dać LM258n, i za buz11 tego 50N024-09P też możesz.
Zasilanie może być z 12V.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Co do tranzystora, to teoretycznie może być, ale musisz wykombinować bardzo dobre chłodzenie bo to jest SMD.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
_kwazar_

Post autor: _kwazar_ »

Chciałbym się najpierw przywitać ze wszystkimi, ponieważ pomijając sklepik, to mój pierwszy post na tym forum.

Właśnie zabieram się za przerobienie mojego miernika pojemności aku NI-MH na Li-Ion, dlatego tu zajrzałem.
Co do schematu zamieszczonego powyżej, proponuję zamiast potka 50k na wejściu sterującym, dać 10k i w szereg z nim od strony zasilania (góra) rezystor 47k.
Będzie dużo lepsza, czyli dokładniejsza regulacja stabilizowanego prądu.
Przy takich wartościach jak podałem wystarczy do około 2.6A.

Pozdr.
joon

Post autor: joon »

Przy potencjometrze wieloobrotowym będzie jeszcze lepiej ;)
ODPOWIEDZ