KD 2 x Cree XM-L U2 4-Mode 2200 Lumens Bicycle Light

co i jak zrobiłem...
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

KD 2 x Cree XM-L U2 4-Mode 2200 Lumens Bicycle Light

Post autor: Pyra »

Witam

Jak wspomniałem w recenzji jest to lampka z potencjałem, lecz wymaga poprawek. O 2200lm można pomarzyć, a nawet połowę będzie ciężko uzyskać z fabrycznej.
Ale do rzeczy.

Na początek postanowiłem poprawić odprowadzanie ciepła z piguł. W tym celu zrobiłem miedziane tulejki z blaszki o grubości około 0,2mm.
Obrazek
Piguły poszły do zamrażalnika, w tym czasie przesmarowałem powierzchnię obudowy oraz blaszek i umieściłem je wewnątrz otworów. Następnie szybko piguły wcisnąłem wewnątrz przy pomocy nasadki od klucza 10mm oraz imadła. Po wyrównaniu temperatury, ciężko jest pigułę ruszyć.

Czas na diody, w związku z tym, że obudowa jest mała, diody nie będą miały lekkiego życia, tak więc zostały przelutowane z aluminiowych MCPCB, na SinkPady 16mm.
Obrazek
Niestety trzeba było trochę popracować pilniczkiem, bo fragmenty technologicznych mocowań, wystają poza obrys 16mm. Swoją drogą, warto też przeszlifować spodnią powierzchnię, bo zdarzają się, małe wybrzuszenia w miejscach nacięć do odłamywania.

Do osadzenia na pigułach, użyłem pasty MX-2. a do przesmarowania blaszek i boków piguł, STG-2 w związku z różną konsystencją.
Obrazek
Taki oto widok sobą przedstawiają diody.

W związku z prądem max 1,52A w diody (połączone szeregowo), cudów się nie spodziewajmy, jednak, nie to było celem modyfikacji (na razie :twisted: ), różnice jednak widać. Poprzednio obudowa nagrzewała się do temperatury 50°C w minut 11, teraz w niecałe 3.
Relatywnie zmieniła się ilość światła na + gdyż lepsze odprowadzanie ciepła, powoduje, iż mimo tej samej temperatury obudowy, diody są chłodniejsze.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Lumeny lumenami ale przy 1,5A w diodę światła jest już sporo, do keszowania bankowo aż nadto :razz:
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
ElSor pisze:Lumeny lumenami ale przy 1,5A w diodę światła jest już sporo, do keszowania bankowo aż nadto :razz:
Teoretycznie powinno być trochę więcej niż z jednej diody na 3A.
He he, muszę ten rok zamknąć 1tys. Niedługo tez ma przyjechać harpus z ekipą na dokończenie WLKP Tej! i chcą obejrzeć lampki, bo na ewencie miałem tylko kilka :twisted:
Przerobiłem mu Fenixa HP-10 na XML, ładnie się światełko rozszerzyło, mimo iż zasięg podobny (poprzednio XR-E Q5).

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Pyra pisze: i chcą obejrzeć lampki, bo na ewencie miałem tylko kilka :twisted:
To ja znów mam tak, że odkąd rozmawiałem z ludźmi mając 6xXT-E na głowie puszczone tylko na ok 0,15A w każdą diodę to ludzie nie chcą już nic więcej widzieć ode mnie ani rozmawiać ze mną prosto w oczy :twisted:

PS mam nadzieję, że uda mi się Ciebie spotkać w Ostrowie i będę miał z kim sobie poświecić :razz:
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
ElSor pisze:PS mam nadzieję, że uda mi się Ciebie spotkać w Ostrowie i będę miał z kim sobie poświecić :razz:
Wstępnie taki jest plan... biedni Ostrowianie :twisted:

Pozdrawiam
mathiu

Post autor: mathiu »

Witam panowie, to mój pierwszy post, choć od dłuższego czasu przeglądam forum a szczególnie recenzje i samoróbki użytkowników.
Fajnie by było zobaczyć takie wynalazki na własne oczy. Sam posiadam C8 oraz 501b na xm-l aczkolwiek ciągle kusi mnie samodzielne wykonanie lampki rowerowej.

Jeśli ktoś jest chętny to w Ostrowie organizujemy nocną jazdę ;)
BikeNight Ostrów -> Pleszew
Tomek11

Post autor: Tomek11 »

coś link nie działa.
Jest też w innym miejscu niż FB ?
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

[Termin]
Sobota 19:00

[Gdzie]
Rynek Ostrów Wlkp lub Rynek Kalisz zależnie gdzie kto ma bliżej
[Opis]

Kolejny nocny trip mający na celu pokazanie, że nie tylko w dzień da się jeździć rowerem. Wspaniała atmosfera, niezapomniane chwile (zdziwienie kierowców i samej policji na widok tak oświetlonej i dużej grupy)

Kalisz z Ostrowem spotyka się w trasie po czym wspólnie udajemy się w dalszą podróż do Gołuchowa a następnie do Pleszewa.
Trasa liczyć będzie ok 70km w większości asfaltami miejscami lasem i bezdrożami.

Tempo będzie spokojne, także nie ma co się obawiać o kondycję, a wycieczka zostanie podsumowana na krótkim filmie/zdjęciach :)

Relację z poprzedniego wypadu można przeczytać poniżej:
http://www.cyklista.kalisz.pl/relacje-c ... rzejazdzka

Zapraszamy wszystkich którzy mają na kierownicy/kasku trochę światła i chcą spędzić nietypowo sobotni wieczór!

oczywiście musisz mieć 18 lat, a wycieczka jest luźną propozycją. :)

Udział w wydarzeniu jest bezpłatny oraz bez zapisów i rezerwacji

Wstępny przebieg trasy
http://goo.gl/maps/LiRz3
Michał i chętni mogą zrobić 3 okrążenia ;)
Jeśli ktoś ma propozycję do innego jej przebiegu to śmiało pisać.
kubaswiatelka

Post autor: kubaswiatelka »

mathiu pisze: Jeśli ktoś jest chętny to w Ostrowie organizujemy nocną jazdę ;)
BikeNight Ostrów -> Pleszew
Ja właśnie jadę o ile rower przygotuję to pojawię się z moja drugą połówką(kobietą) i również zapraszamy chętnych z forum.

A co do tematu to fajna robota Pyra. Cały czas mi się marzy zrobienie jakiejś wieloledowej lampki :) Najlepiej w dwóch sekcjach tzn. do góry 4x XML jako długie i niżej 3 jako krótkie z regulacją potencjometrem :P
ODPOWIEDZ