Zasilacz z Electronic Labs 0-30V 0.002-3A

Czyli wszystko co potrzebne prawdziwemu DIY'owi;) Porady, pytania i opisy używanego przez nas sprzętu.
macgap90

Post autor: macgap90 »

Zazwyczaj steruje tym analogowy układ który mierzy napięcie i po przekroczeniu jakiegoś progu załącza przekaźnik dołączający kolejne uzwojenia, ale nic nie stoi na przeszkodzie żeby robił to procesor jednak ten zasilacz jest full analogowy więc pakowanie procka tylko do przełączania uzwojeń to jak to mawiał mój nauczyciel w technikum z armatą na muchy :D. Pozdrawiam
19w9abc

Post autor: 19w9abc »

Witam,
Składam ten sam zasilacz i mam kilka pytań:
1. Transformator. Planuje użyć trafa z odczepem, 12V/24V. Więc chcę przełączać napięcia przekaźnikiem, cewka 12V. Jednak w takim układzie będę miał przerwy w zasilaniu - czy to może tak działać?
2. Czy zamiast transformatora Q2 = 2N2219 NPN mogę zastosować D669A? Napięcie i prąd wydają mi sie wystarczające, czy reszta parametrów jest ok?
3. Do ustalania napięcia chcę użyć dwóch potencjometrów - 10k i 1k. Jak powinno wyglądać połączenie?
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Najlepiej jakbyś miał dwa uzwojenia po 12V i wtedy dajesz do każdego uzwojenia mostek i kondensator, oraz łączysz te układy szeregowo. Nie będzie wtedy nigdy przerwy w zasilaniu, gdyż wyłączając jedno z uzwojeń, po prostu obniżysz napięcie. Prąd popłynie przez "nieczynny" mostek.
Tranzystor OK.
potencjometr 10k łączysz tak jak na schemacie, ale... do jego "górnej" końcówki włączasz szeregowo z zasilaniem potencjometr 1k, jedna z końcówek i ślizgacz.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
macgap90

Post autor: macgap90 »

Tranzystor to praktycznie dowolny NPN o Uce>40v i Ic >800mA. Ja mam u siebie BD139 i chyba ten właśnie jest najczęstszym zamiennikiem w tym układzie.
19w9abc

Uzwojenie wtórne właściwie mogę rozłączyć na 2 osobne, bo ze środka uzwojenia wychodzą 2 izolowane przewody które są połączone dopiero w kostce łączeniowej. Jak wtedy powinno wyglądać połączenie z zasilaczem? Bo na płytce o ile dobrze rozumiem jest też potrzebne nap. przemienne? Do tego chciałbym wykorzystać 2 osobne kondensatory na niższe napięcie.

Nie rozumiem połączenia szeregowego tych potencjometrów, można prosić jakiś link, schemat?
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
Dopiero dziś się dorwałem do stacjonarnego...

Obrazek
Tak mniej więcej powinno to wyglądać.

Pozdrawiam
19w9abc

Dziękuję za schemat, teraz już rozumiem. :)

Ponawiam pytanie o zasilanie, na dwóch mostkach. Jak to zrobić, bo na płytce z tego co widzę jest też potrzebne nap. przemienne.
A jeśli zastosować tą wersję z przekaźnikiem (choć opcja na 2 mostki wydaje się "mądrzejsza"), to gdy przełączę uzwojenia, tzn zrobię chwilową przerwę w zasilaniu, a pod zasilacz będzie podłączone obciążenie, może coś się uszkodzić?
I czy ze spokojnym sumieniem mogę ładować akumulatory, tzn chodzi mi o stan kiedy akumulator na którym jest napięcie jest podłączony do wyłączonego zasilacza.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
Uszkodzić się nic nie powinno, jednak mogą się pojawić zawirowania napięcia wyjściowego.
Z tym napięciem przemiennym na płytce, jest tak, że jest potrzebne dodatkowe napięcie ujemne do układu odniesienia, chodzi o uzyskanie napięcia równego 0V.

Pierwszy mostek, ten na którym będzie cały czas napięcie, to ten który jest na schemacie. drugi mostek włączasz w miejsce gdzie dwie diody D1 i D2 łączą się z głównym obwodem.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Camis
Kontakt:

Post autor: Camis »

Witam, czy gdzieś dostane płytkę PBC bo tego zasilacza?. Planuje budowę ale wolałbym kupić już gotową płytkę. Bo jeszcze nigdy nie trawiłem sam.
ODPOWIEDZ