trustfire TR-J12 -PRZESTAŁA ŚWIECIĆ
albo podłącz diody do 3V - dwie baterie AA w szeregu, albo nawet do 2xNi-MH Choć teraz nie dam głowy jak się XM-L zachowuje przy 2,4V, jednak bym obstawiał, że powinien zaczać się żarzyć.
Wątpię w spalenie kilku diod połączonych szeregowo.
Powodzenia!
Wątpię w spalenie kilku diod połączonych szeregowo.
Powodzenia!
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Trzy baterie AAA szeregowo podłączamy bezpośrednio do diody (każda dioda pojedyńczo) zgodnie z kierunkiem przewodzenia.
AAA nie wydoli więcej jak 1A a XM-L może być obciążane 3A.
Driver można sprawdzić podłączając zasilanie z ogniw 2S, a jako obciążenie zamiast 5 x XM-L - 21W żarówkę samochodową 12V.
Driver daje 1,5A na wyjściu. Powinna się żarówka dość dobrze zaświecić.
Wyprowadzenia zasilania z drivera przylutować do żarówki dla pewności.
AAA nie wydoli więcej jak 1A a XM-L może być obciążane 3A.
Driver można sprawdzić podłączając zasilanie z ogniw 2S, a jako obciążenie zamiast 5 x XM-L - 21W żarówkę samochodową 12V.
Driver daje 1,5A na wyjściu. Powinna się żarówka dość dobrze zaświecić.
Wyprowadzenia zasilania z drivera przylutować do żarówki dla pewności.
Dariusz70
darek.l(małpa)interia.pl
darek.l(małpa)interia.pl
Naładowane Ni-MH mają ponad 1,3V a przy 2szt wystarczy to spokojnie żeby nawet schłodzonego LEDa XM-L zaświecić. 2,4V to już nieco loteria, bo ciepły LED emituje zauważalne światło natomiast schłodzony do ujemnych temperatur już nie (pewnie zależy od egzemplarza a bawiłem się z 1 na razie).marmez pisze:albo nawet do 2xNi-MH Choć teraz nie dam głowy jak się XM-L zachowuje przy 2,4V, jednak bym obstawiał, że powinien zaczać się żarzyć.
Sprawdziłem ledy jakimś zasilaczem stabilizowanym (3v 200mA dla jednej i 12v 350mA dla wszystkich) no i okazuje się, że są sprawne, świecą!!! Super!
Tylko dlaczego mój miernik tego nie pokazuje...
Teraz zabiorę się za driver. Zimny lut raczej odpada po po rozkręceniu latarki coś leciutko zaśmierdło, lutownicy na gorące powietrze jeszcze nie mam a szkoda bo od razu bym przetopił wszystkie luty. Podłącze driver pod zasilanie i porobię punkty pomiarowe napięć to może wtedy będzie łatwiej coś ustalić.
[ Dodano: 30 Lipiec 2013, 11:15 ]
Witam ponownie.
Latarka została już naprawiona. Driver został przegrzany hot air-em z topnikiem. Wtedy po podłączeniu zjarał sie jeden kondensatorów pod cewką, za namowa znajomego elektronika został on usunięty bo bez tego też będzie świecić. No i świeci jak nowa. Super.
Mam za to pytanie do znawców tematu działania tych driverów. Wkurza mnie w niej, że jak jedna bateria się lekko rozładuje (ok. 1,3V mniej) to latarka od razu przestaje świecić. Tak jest na najsilniejszym i średnim trybie.
Szlak mnie wtedy trafia bo staje sie bezużyteczna. Mam jeszcze jakąś tanią chinszczyzne na 1x xm-l i jednej 18650 którą kupiłem wcześniej i ta przy słabej baterii świeci coraz słabiej i gaśnie. Tak powinno być w każdej latarce, również w mojej!
Czy da się więc coś zrobić z tym driverem, żeby latarka świeciła bardziej do końca rozładowania baterii?
Tylko dlaczego mój miernik tego nie pokazuje...
Teraz zabiorę się za driver. Zimny lut raczej odpada po po rozkręceniu latarki coś leciutko zaśmierdło, lutownicy na gorące powietrze jeszcze nie mam a szkoda bo od razu bym przetopił wszystkie luty. Podłącze driver pod zasilanie i porobię punkty pomiarowe napięć to może wtedy będzie łatwiej coś ustalić.
[ Dodano: 30 Lipiec 2013, 11:15 ]
Witam ponownie.
Latarka została już naprawiona. Driver został przegrzany hot air-em z topnikiem. Wtedy po podłączeniu zjarał sie jeden kondensatorów pod cewką, za namowa znajomego elektronika został on usunięty bo bez tego też będzie świecić. No i świeci jak nowa. Super.
Mam za to pytanie do znawców tematu działania tych driverów. Wkurza mnie w niej, że jak jedna bateria się lekko rozładuje (ok. 1,3V mniej) to latarka od razu przestaje świecić. Tak jest na najsilniejszym i średnim trybie.
Szlak mnie wtedy trafia bo staje sie bezużyteczna. Mam jeszcze jakąś tanią chinszczyzne na 1x xm-l i jednej 18650 którą kupiłem wcześniej i ta przy słabej baterii świeci coraz słabiej i gaśnie. Tak powinno być w każdej latarce, również w mojej!
Czy da się więc coś zrobić z tym driverem, żeby latarka świeciła bardziej do końca rozładowania baterii?
Ostatnio zmieniony czwartek 20 cze 2013, 08:23 przez dominion, łącznie zmieniany 1 raz.
King Kong 26650 . Jeśli nie problem dolutować styk mosiężny (mają płaski "+") to polecam INR26650E.
Wydajniejsze prądowo od ICR26650E i trochę tańsze.
Wydajniejsze prądowo od ICR26650E i trochę tańsze.
Dariusz70
darek.l(małpa)interia.pl
darek.l(małpa)interia.pl