Kompatybilność modułu D26 IR z latarkami 18650

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
tomybb

Post autor: tomybb »

Z tego co widzę to przy zasilaniu 8,4V może osiągnąc 8W:

Note that the output is around 3W while the manufacturer's rate power consumption is 8W (8.4V x 0.950A)
Zbychur pisze:Pytanie tylko czy ma on ochronę ogniwa bo jeśli nie to niezabezpieczone ogniwo można szybko wykończyć.
A ten moduł IR z polskiego sklepu ktoś posiada? Ma on faktycznie odpowiedni driver?
Awatar użytkownika
Zbychur

Post autor: Zbychur »

tomybb, Mam jeszcze jedno pytanie, czy ty zamierzasz na zmianę stosować moduł z normalną dioda i IR? Musisz pamiętać że moduł d26 jest mocowany na wcisk i trzeba pamiętać o odprowadzaniu ciepła więc zazwyczaj stosuje się blaszkę miedzianą o odpowiednie grubości owiniętą wokół modułu i dodatkowo posmarowaną pastą termo, za każdą wymianą modułu powinno się ponownie nanieść pastę, więc nie jest to do końca takie wygodne. Optymalnym rozwiązaniem były by 2 latarki lub latarka ze zmienianą głowicą.

[ Dodano: 15 Czerwiec 2013, 14:04 ]
tomybb pisze:A ten moduł IR z polskiego sklepu ktoś posiada? Ma on faktycznie odpowiedni driver?
Możesz ich zapytać o szczegóły, są zaprzyjaźnieni z naszym forum.
tomybb

Post autor: tomybb »

Zbychur pisze:Optymalnym rozwiązaniem były by 2 latarki lub latarka ze zmienianą głowicą.
A jakbym do tej 502B dokupił drugą głowicę i nie zmianiał samego modułu ale całą glowicę?
Awatar użytkownika
Zbychur

Jeśli uda się kupić samą głowicę to tak, trzeba szukać. Tylko czy to będzie aż taka duża różnica w cenie nie wiem. Nigdy nie szukałem samej głowicy.
macgap90

Post autor: macgap90 »

Na alledrogo są Wf-501B na XM-L po 29zł. Za te pieniądze to nie wiem czy jest sens szukać samego body pod d26 czy nie lepiej kupić taką latarkę. Link do aukcji
pantechnik

Post autor: pantechnik »

Nie polecam tego sprzedawcy. Kupiłem tą latarkę http://allegro.pl/latarka-led-ultrafire ... 26436.html a w środku XR-E. Zero odpowiedzi na maile.
Ludzie w komentarzach piszą że, nie wysyła towaru do wszystkich.
Awatar użytkownika
Zbychur

Kolega też to wziął i musiałem mu cały nowy moduł zapakować i to gratis bo sam mu to poleciłem. Moduł,- nędza totalna i XR-E paskudnie zimna, aż niebieska. Ale jako dawca body może się nadać, jeszcze tylko włącznik trzeba zmienić bo straty duże, mimo mostkowania.
macgap90

Post autor: macgap90 »

W takim razie przepraszam, nie znam tego sprzedawcy sugerowałem się ceną i zapotrzebowaniem kolegi głównie na sam korpus więc patrzyłem najtańsze nie wnikając ile pożyje moduł i co w nim tak naprawdę jest.
Awatar użytkownika
Zbychur

Jako body to wporzadku i tak się opłaca w zasadzie, o ile dojdzie jak sugerował kolega 2 posty wyżej.
pantechnik

Post autor: pantechnik »

Jako body, bez przeróbek też nie bardzo. Trzeba podtoczyć głowicę (skrócić) o ok.5 mm, lub splanować pierwszy karb na body żeby był dobry docisk modułu.
Awatar użytkownika
Wojto

Post autor: Wojto »

Jeżeli chcesz osiągnąć większą moc możesz zamiast baterii 18650 włożyć dwie CR123
chemik333

Post autor: chemik333 »

Witam - to mój pierwszy post tutaj :)
Odkopuje, aby napisać dla potomnych, bo temat jest rzadki, więc ktoś może skorzystać.

Mam (miałem) moduł podczerwieni Solarforce IR oznaczony 3,7 - 8,4V, czyli działający z 1 lub 2 akumulatorów 3,7. Podczas testów na noktowizorze 1 generacji, porządnym - wojskowym, dającym lepszy obraz od większości tanich, praktycznie nie zauważyłem różnicy w świeceniu z 1 i 2 akumulatorków (18650, również 18350). Zasięg i moc wydawały mi się identyczne. Może gdybym miał dwa moduły w dwóch latarkach i świecił nimi jednocześnie to bym zobaczył coś.

A teraz czemu "miałem"... Leżało sobie toto w latarce przez rok. Teraz chciałem użyć i kiszka. Nie świeci. Podmieniałem włączniki z innych latarek, wkładałem do innego body, zasilałem z 1 lub 2 akumulatorków... nic. Nie wiem czy padły od leżenia diody, czy coś w elektronice się sypnęło... Czy działa (jak działał) to było widać patrząc się bezpośrednio na diody, bo lekko na czerwono się świeciły.
ODPOWIEDZ