Padnięty sterownik z chińskiego zamiennika żarówki - jak

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Awatar użytkownika
skaktus

Padnięty sterownik z chińskiego zamiennika żarówki - jak

Post autor: skaktus »

Witam

Pacjent to chińska "żarówka" zbudowana na bazie diody COB której parametry to napięcie około 15V oraz prąd na poziomie 400 mA.

Sterownik zbudowany na bazie scalaka marki ST model VIPer22A. Po podłączeniu do sieci dioda świeci znikomą ilością światła. Na sterowniku nic się nie dzieje - nic nie śmierdzi, nic nie nagrzewa się.

Jakieś wskazówki ? Całość zasilana z sieci, widać że nieco miała ciepło ale bez rewelacji. Luty itd poprawione, to co się dało posprawdzane a efektu brak.
ILPT
MardoQ

Post autor: MardoQ »

Jak możesz to podłącz diodę do zasilacza który da takie napięcie i zmierz prąd jaki pobiera.
A sterownik obciąż rezystorem ok 100ohm 1W i zmierz napięcie na nim i prąd jaki wtedy płynie.
Awatar użytkownika
skaktus

Właśnie, najważniejsze. Po podłączeniu zasilania, napięcie dla leda wynosi ledwo 5,5V, prąd to około 10 - 15 mA. Słychać szybkie klikanie przetwornicy. Przy rezystorze jest podobnie

Co do diody, sprawdziłem dokładnie co i jak i jej napięcie zasilania to 16V 500 mA. Dioda do chiński COB. Na zasilaczu laboratoryjnym dioda pracuje poprawnie.
ILPT
muczaczo18

Post autor: muczaczo18 »

Może to coś Ci pomoże.
W trafach do ledów (12v od 250ma do 650ma) często spotykam Vipera 22a. Najczęściej uszkadza cały zestaw tzn:
-bezpiecznik
-viper
-transoptor (pewnie siedzi też u ciebie 817)

Viper generalnie steruje przetwornicą
Ostatnio zmieniony środa 24 lip 2013, 09:18 przez muczaczo18, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
skaktus

Czyli zasilacza do śmiecia :/
ILPT
muczaczo18

Post autor: muczaczo18 »

kwestia opłacalności naprawy.
całość max 3-4 zł chyba że coś jeszcze poleciało. Wstaw zdjęcie tej przetwornicy.
Czy viper ma zwarcie?Był tam jakiś bezpiecznik? z reguły viper wybucha lub widać przy jednej nodze malutki otworek wypalony :D
Ostatnio zmieniony środa 24 lip 2013, 09:19 przez muczaczo18, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
skaktus

Przeglądałem całość i uszkodzeń nie widzę, ale sądzę że całość ładnie się grzała - laminat cały pokryty topnikiem, no chyba że tak lutowali. Zwarć nie zaobserwowałem / zmierzyłem. Co ważne przetwornica jakoś pracuje, ale niestety nie na pełnych obrotach.
ILPT
ODPOWIEDZ