MacTronic Bike Pro Noise

Oświetlenie przednie i tylne w rowerze, zasobniki na baterie. Komfort i bezpieczeństwo nocnej jazdy.
Tommy959

MacTronic Bike Pro Noise

Post autor: Tommy959 »

Witam,
Jestem tu świeżakiem dlatego przepraszam jeśli popełnię jakieś błędy merytoryczne.

Ale do rzeczy:

Posiadam od niedawna latarkę MacTronic Bike Pro Noise. Jej moc przy maksymalnym trybie to 300Lm. Czy jest możliwość modyfikacji tej latarki by świeciła jeszcze mocniej? jeśli tak to co poza diodą musiałbym zmodyfikować/wymienić? i jaki byłby realny koszt takiej zabawy? (czy się opłaca)

http://www.swiatelka.pl/upload_img/obra ... ae3378.jpg

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Nightmare

Post autor: Nightmare »

Szczerze to na twoim miejscu bym to sprzedał dołożył i wsysnął UF C2 od upka lub L2P od grega ze sklepiku
MPP-1 / Skyline I / L2P T6 / LL P7 / RC-39@XR-E R2 1.05A / C2 HA-III@T6 2.8A / Niwalker NWK600N1/ UF WF-501B / Balder SE-2@U3 3.04A / Shadov TC500 / SF M9
Vigo

Post autor: Vigo »

Tak jest, kolega Nightmare dobrze prawi, to będzie chyba najłatwiejszy i najtańszy sposób na zwiększenie mocy tego MacTronica, no i moc będziesz miał wtedy dwa i pól razy większą (700-750lm w trybie max).
Awatar użytkownika
hagrid

Post autor: hagrid »

najłatwiejszy i najtańszy sposób na zwiększenie mocy tego MacTronica
No tak, można z sukcesem zwiększyć moc tego MacTronica po prostu pozbywając się go :mrgreen: Widzę że teraz modyfikacja latarek zmierza w innym kierunku, a jeszcze nie tak dawno wystarczały tradycyjne metody :mrgreen:

A tak na poważnie to modyfikacja zwiększająca wyraźnie ilość światła będzie raczej trudna i nieopłacalna, jeśli w ogóle budowa tej lampki na to by pozwalała. Na zdjęciu wygląda bardzo "plastikowo".
pawel

Post autor: pawel »

Witam,na jaką odległość tzn na ile metrów do przodu świeci Mactronic noise 300??gdzieś w internecie wyczytałem ze tylko 30 m światła.Jak to jest w praktyce??
Awatar użytkownika
Zbychur

Post autor: Zbychur »

Na 30m zobaczysz dom ale dziurę w drodze jako cień ledwo z 15m, szczegóły z dziesięciu. Ta latarka nadaje się do chodzenia po piwnicy, a na rower tylko jako sygnalizacja obecności na drodze. Jeśli myślisz o szybkiej jeździe to się nie nadaje. Ktoś kto stosował do tej pory latarki 9-cio ledowe za 5zł to będzie zachwycony, ale jeśli lubisz ostrą jazdę to odradzam. Po za tym o ile dobrze pamiętam nie ma możliwości zmiany ogniwa, zgaśnie i lipa. Nawet noise 500 jest kiepskie, zwłaszcza za te pieniądze.
pawel

To tak sobie myślę ze skoro Mactronic Noise 300 świeci na 30m a sigma pava na 40 m dobrze rozłożonego Światła to Sigma Pava będzię lepszym wyborem od Noisa??????I jak to jest z Noisem i bezprzewodowym licznikiem sts,podobno licznik gubi sygnał kiedy lampka Świeci(Noise)
Awatar użytkownika
Rysiu.

Post autor: Rysiu. »

pawel pisze:To tak sobie myślę ze skoro Mactronic Noise 300 świeci na 30m a sigma pava na 40 m dobrze rozłożonego Światła to Sigma Pava będzię lepszym wyborem od Noisa??????I jak to jest z Noisem i bezprzewodowym licznikiem sts,podobno licznik gubi sygnał kiedy lampka Świeci(Noise)
Żadna z tych lampek nie oświetli ci niczego na 30-40m skutecznie, Pava jest słabsza od Noise do tego starsza.

Zobacz sobie tutaj i tutaj, masz dokładnie opisane obie lampki razem ze zdjęciami, znaczniki na zdjęciach są co 5m.
Do tego dochodzi zbyt wysoka cena jak na to co oferują Noise 250zł, Pava 165zł tym bardziej że jest to chińska plastikowa masówka która nie jest warta tych pieniędzy.
UF C2: XM-L2 T6 3C @8AMC; XM-L U2 1C @10AMC; XM-L2 T6 3C@10AMC; XM-L2 U3 7A@10AMC
pawel

No to zabiliście mi ćwieka :) bo od jakiegoś czasu myślalem nad tymi lampkami(Pava lub Noise) -maja dobre opinnie) A co w takim razie polecacie do max 200 zł co dobrze swieci i dobrze trzyma akumulator??

PS:Noise 300 jest za 179 zł na allegro
Awatar użytkownika
Zbychur

pawel pisze:PS:Noise 300 jest za 179 zł na allegro
A modowany Convoy S2 kręci się w naszym sklepiku koło stówy. Do tego ładowarka i 2 ogniwa i masz 200zł. Chyba, że nie boisz się zakupów za granicą i lutownicy, to możesz mieć taniej. Co jeszcze mógłbym na szybko polecić o...tu masz cały pakiecik.

http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=10835

To tak na szybko, a opcji jest wiele za te same pieniądze lub nawet taniej a lepiej. Pytanie tylko jeszcze gdzie będziesz więcej jeździł - po szosie czy po lesie? Bo można jeszcze kombinować z rozkładem światła przez zastosowanie różnych soczewek.
pawel

Generalnie to jeźdzę po mieście ale i w okresie wiosna/lato poza miastem łąki pola lasy,drogi szutrowe gdzie nie ma oświetlenia,okolice jezior. Na miasto wiem ze wystarczy zwykła sygnalizacyjna lampka która doświetla drogę ale chce mieć tez w zapasie moc w lampce ze jak wjadę do lasu to cały będzie ''widny'' :)

Problem jest taki ze mam licznik bezprzewodowy sts i może być problem,a nie che pakować kabla w licznik bo kupiłem po to bezprzewodowy by tego kabelka nie było.

Niby ten mactronic noise i sigma pava słabe jak się patrzy na bociolarki czy samoróbki Grega..ale może dla zwykłego ludka takie światło wystarczy(dość widno i tak będzie chyba)Jeżdze predkosciami od 15 do 35 k/m

co do zdjęć jak świecą lampki to żadne zdjęcie nie oddaje tego w pełni wiec i tak trudno ocenić.
cocolino

Post autor: cocolino »

Zbychur pisze:Na 30m zobaczysz dom ale dziurę w drodze jako cień ledwo z 15m, szczegóły z dziesięciu. Ta latarka nadaje się do chodzenia po piwnicy, a na rower tylko jako sygnalizacja obecności na drodze. Jeśli myślisz o szybkiej jeździe to się nie nadaje. Ktoś kto stosował do tej pory latarki 9-cio ledowe za 5zł to będzie zachwycony, ale jeśli lubisz ostrą jazdę to odradzam. Po za tym o ile dobrze pamiętam nie ma możliwości zmiany ogniwa, zgaśnie i lipa. Nawet noise 500 jest kiepskie, zwłaszcza za te pieniądze.
Kolego możesz napisać na jakiej podstawie tak uważasz ? Posiadam Noise 500 od ponad 3 miesiące i naprawdę nie mogę się zgodzić z Twoim zdaniem. Faktem jest, że nie widziałem na żywo jak świeci bocialarka czy L2P od grega (akurat w tej nie liczy się tylko moc ale całokształt). ale mogę Cie zapewnić, że dla przeciętnego zjadacza chleba nosie 500 w trybie maksymalnym wystarczy w zupełności i to aż nadto. Spokojnie mogę sobie pocinać po lesie 30 km/h, dokładnie widząc co się dzieje pod kołami. Oczywiście, lampka ma swoje minusy ale na pewno nie jest nią moc.
PS.-Aku jak się rozładuje w każdej chwili możesz wymienić. Wystarczy 5zł moneta, klucz itp. więc i tu nie masz racji.
Dla autora tematu:arrow: przeczytaj temat i opnie o noise 500, nie tylko tutaj.
Awatar użytkownika
Rysiu.

Post autor: Rysiu. »

cocolino, ale cena jest zawyżona o połowę przynajmniej, do tego większość odbudowy jest z plastiku, a ten się nadaje moim zdaniem tylko na tylne lampki.
UF C2: XM-L2 T6 3C @8AMC; XM-L U2 1C @10AMC; XM-L2 T6 3C@10AMC; XM-L2 U3 7A@10AMC
pawel

A co złego jest w obudowie plastiku?? jesli mamy dobrej jakości plastik i radiator aluminiowy to chyba to nie przeszkadza??
Awatar użytkownika
Zbychur

cocolino pisze:
Zbychur pisze:Na 30m zobaczysz dom ale dziurę w drodze jako cień ledwo z 15m, szczegóły z dziesięciu. Ta latarka nadaje się do chodzenia po piwnicy, a na rower tylko jako sygnalizacja obecności na drodze. Jeśli myślisz o szybkiej jeździe to się nie nadaje. Ktoś kto stosował do tej pory latarki 9-cio ledowe za 5zł to będzie zachwycony, ale jeśli lubisz ostrą jazdę to odradzam. Po za tym o ile dobrze pamiętam nie ma możliwości zmiany ogniwa, zgaśnie i lipa. Nawet noise 500 jest kiepskie, zwłaszcza za te pieniądze.
Kolego możesz napisać na jakiej podstawie tak uważasz ? Posiadam Noise 500 od ponad 3 miesiące i naprawdę nie mogę się zgodzić z Twoim zdaniem. Faktem jest, że nie widziałem na żywo jak świeci bocialarka czy L2P od grega (akurat w tej nie liczy się tylko moc ale całokształt). ale mogę Cie zapewnić, że dla przeciętnego zjadacza chleba nosie 500 w trybie maksymalnym wystarczy w zupełności i to aż nadto. Spokojnie mogę sobie pocinać po lesie 30 km/h, dokładnie widząc co się dzieje pod kołami. Oczywiście, lampka ma swoje minusy ale na pewno nie jest nią moc.
PS.-Aku jak się rozładuje w każdej chwili możesz wymienić. Wystarczy 5zł moneta, klucz itp. więc i tu nie masz racji.
Dla autora tematu:arrow: przeczytaj temat i opnie o noise 500, nie tylko tutaj.
1.Na postawie porównania do quarka AA tactical z ogniwem 14500, różnica w ilości światła minimalna na korzyść Noisa. Quark daje coś ok 300lm na diodzie czyli Noise moim zdaniem nie dochodzi do 400lm.

2. Zapraszam na leśną wyboistą ścieżkę i zobaczysz co się dzieje tylko pod kołami a nie 20m dalej, a przy szybszej jeździe to bardzo ważne. Do tego zwisające gałęzie - jeśli podniesiesz lampkę żeby je zobaczyć nie widzisz dobrze pod kołami. Jeździłem z nią trochę ze znajomym i już ją sprzedał na rzecz chińskiej latarki al'a conwoy s2 z soczewką 40°. Za niecałe 100zł z kilkoma ogniwami i ładowarką (zamówione za granicą) dioda XM-L T6 3C i jest to przepaść w ilości i jakości światła.

3. Dla zwykłego zjadacza chleba jest dobra owszem, ale za max. 40% ceny.

Po za tym barwa diody jest za zimna na rower, zwłaszcza do w teren. Jeśli ktoś nie widział jak świeci dobra lampka, będzie zachwycony. Wymiana ogniwa przy użyciu narzędzi zamiast odkręcania dupki to też trochę nie poważnie zwłaszcza, że po pewnym czasie na bank odbije się to na szczelności i podejrzewam, że podważa gwarancję.

Może jestem już ślepawy bo wiele razy mrugnąłem sobie po oczach :mrgreen:, ale NOISE 500 jest za słaba dla wymagającego użytkownika a kosztuje tyle jakby do niego była kierowana. Ot takie moje zdanie, na podstawie organoleptycznego testu na leśnych ścieżkach.

[ Dodano: 11 Czerwiec 2013, 10:37 ]
pawel pisze:A co złego jest w obudowie plastiku?? jesli mamy dobrej jakości plastik i radiator aluminiowy to chyba to nie przeszkadza??
Jak już wspomniałem, testowałem Noise 500 i powiem tak, w garażu kolegi była włączona w trybie maks na ponad 20 min, głowica zrobiła się lekko letniawa. O co chodzi, jeśli mamy mieć 500 lm to w diodę trzeba wpompować jakieś 1500mA (pi razy oko :), może nawet więcej, nie chce mi się teraz szukać wykresów), mój quark w tych samych warunkach i również XM-L przy prądzie w diodę 800mA był o wiele cieplejszy po kilku minutach niż radiator Noise, więc wnioski nasuwają się same.
Zablokowany