próba oszustwa?

....nie pasujące gdzie indziej...
Awatar użytkownika
wikrap1
Kontakt:

próba oszustwa?

Post autor: wikrap1 »

Hej. Na rozmowie o pracę moją dziewczynę Pani od ulotek poprosiła o dowód osobisty, imie panieńskie matki itd. bo musi jej założyć konto w mbanku żeby mogła otrzymać wypłatę. Napisała mi sms, odpowiedziałem żeby se nie dała, no ale już wiadomo po czasie. Powiedziała, że założy sama. Konto przy okazji założyła sama w punkcie w manu, no ale ta Pani ma wszystkie dane niezbędne do założenia konta. Czy to wystarczy do jakiegoś oszustwa, prania pieniędzy, wzięcia kredytu czy coś? Jak się teraz zachować? Zgłosić próbę oszustwa na policji, zastrzec dowód w banku? Hm?
SF L2 XM-L T5 4B
Armytek Wizard WR
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

Skutki o jakich piszesz są jak najbardziej realne.
http://niebezpiecznik.pl/post/jak-zosta ... ankowosci/
Awatar użytkownika
wikrap1
Kontakt:

Post autor: wikrap1 »

Na policji powiedzieli, że jeżeli podała dane dobrowolnie to żadnego przestępstwa nie ma i na razie nic nie mogą zrobić i martwić się można później jak dojdzie do jakiegoś wała..
SF L2 XM-L T5 4B
Armytek Wizard WR
Awatar użytkownika
pralat

Post autor: pralat »

Chodzi tylko o same dane, czy fizycznie posiada jej dowód? Jeżeli nie ma dowodu, to nie powinno być możliwości założenia konta nawet w sposób zgodny z wymogami formalnymi banku.
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Post autor: marmez »

pralat pisze:Jeżeli nie ma dowodu, to nie powinno być możliwości założenia konta nawet w sposób zgodny z wymogami formalnymi banku.
Co prawda było to kilka lat temu, ale gdy zakładałem konto w mBanku to wysyłałem tylko ksero dowodu... Nikt mojego dowodu nie sprawdzał organoleptycznie ;) A przy różnych umowach kserowanie dowodu jest na porządku dziennym...
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
max4max

Post autor: max4max »

pralat,
W linku z wykopu masz podstawę prawną do założenia takiego konta - wystarczy taki malutki przelew by potwierdzić te wykradzione dane i dowodu nie trzeba mieć ;)
Awatar użytkownika
pralat

Post autor: pralat »

Tak, czytałem to wszystko i jestem tego świadomy (zakładałem konto potwierdzane w ten sposób), ale tutaj mowa o trochę inne sytuacji: czy mając czyjeś dokładne dane można założyć konto. Moim zdaniem takie coś absolutnie nie powinno być dopuszczalne. Nasze dane (pesel, seria dowodu, itp.) krążą już przecież w różnych instytucjach, aż strach pomyśleć co mogłoby się stać.
ODPOWIEDZ