W związku z zadowalającymi efektami użytkowania generatora ozonu o małej wydajności(urządzenie wyciągnięte z autobusu, w którym można było go włączać żeby usuwał nieprzyjemne zapachy), postanowiłem poskładać coś mocniejszego.
Gotowe urządzenia są dosyć drogie, ale po wnikliwej analizie doszedłem do wniosku, że np. generator za ponad 3000 zł składa się z 4 gotowych chińskich modułów po 80 zł włożonych w ładną obudowę.
Na ebayu znalazłem takie urządzonka tylko mam dylemat co do zasilania. Zasilać można z 12V, 110V oraz 230V. 110V w naszych warunkach odpada. 12V nadaje się idealnie gdybym chciał to używać w samochodach.
Pytanie kluczowe jest takie czy wydajność takiego urządzenia/przetwornicy zasilanego z 12V lub 230V jest taka sama? Elektroda jest zawsze ta sama bo wysokie napięcie, które ją zasila jest takie samo w przypadku wejściowego napięcia 12 lub 230V. Wg. lakonicznych informacji na aukcjach, teoretycznie przy zasilaniu z 12V urządzenie może pobierać do 100W a przy zasilaniu 230V do 40W, jednak czy taki układ robiący z 12V wejściowych, około 5 kV wyjściowych będzie mieć podobną sprawność co to samo zasilane z 230V?
Różną wydajność sugerują także opisy, które powierzchnie działania określają na 100m2 dla wersji 230V a dla zasilania z 12V niby przeznaczenie jest do powierzchni 20-30m2.
Oczywiśćie może to być tylko marketingowy bełkot sprzedającego, który przepisuje to co napisali na opakowaniu albo wymyślił sam. Na zdjęciach obydwa zasilacze wyglądają z zewnątrz identycznie, co jest w środku tego nie wiadomo.
Generator ozonu DIY
Generator ozonu DIY
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU