Edi&Mactronik

co i jak zrobiłem...
c++

Edi&Mactronik

Post autor: c++ »

Powstała nowa latareczka. Tym razem przerobiony model Mactronika 2AA 4LED.
Zasilanie DD przez 14500 (nie ma teraz, ale będzie) Dioda Edison, optyka też od Edisona.
Włącznk typu klikanego.
Reszte wyjaśnia fotki...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

WODOSZCZELNOŚĆ LATARKI

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

BEAMSHOT

Obrazek

Zastosowałem Edison'ską OPTYKE, model EDOL-AA15-M14.
Co do zasilania- w przyszłości będzie to 14500, z dwóch alkaicznych pobiera (sprawdze jutro, gdy kupie baterie do miernika...)
Radiator to moneta 5 groszy.... Została wygładzona w miejscu przyklejenia diody...
W monecie zostały wywiercone dwa otwory 1mm pod kable...
Radiator został przyklejony Zalmanem do obudowy latarki (leży na pewnego rodzaju "schodku") Jedynie co mnie martwi to gwinty- są dość cienkie...
Cieniutkie oringi zostały zastąpione grubymi, lepszymi...
Powłoka latarki to może nie HAIII, ale jest bardzo dobra, nie ściera się, zresztą widać na fotkach...

To tyle- jeśli będą jakieś pytania- chętnie odpowiem. Mam nadzieje, żę Calineczke takie fotki satysfakcjonują... Chociaż nie wykonywane w dzień (ide do szkoły- ciemno; wracam ze szkoły ciemno) to i tak myśle, że dobrze przedstawiają walory tej latarki.

Koszt latarki- 35zł... Kupiona w OBI. Była jako prezent.
Koszt wymiany elementów:
Dioda Edison 15*, kupiona u Bociana, ok. 20zł
Optyka Edison, jak wyżej, 5zł
Teraz tylko pozostaje włożyć 14500, bo na 18650 latareczka daje czadu.
Idealnie sprawdza się jakko latarka EDC...
Ostatnio zmieniony poniedziałek 31 gru 2007, 11:34 przez c++, łącznie zmieniany 5 razy.
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

C... widzę że paczka doszła :mrgreen:
Ostatnio zmieniony czwartek 01 sty 1970, 01:00 przez Bocian, łącznie zmieniany 1 raz.
Sometimes darkness can show you the light
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

chaotyczne te twoje zdjecia, ehh ;-(
A nie lepiej zrobic foty przed i po?Z bliska, porownujace zmienione szczegoly...a tak co ja mam oceniac, dla mnie kogel-mogel...co np. chciales pokazac na 3ciej focie, jakis znaczek????Sam malowales?
c++

Calineczka pisze:chaotyczne te twoje zdjecia, ehh ;-(
A nie lepiej zrobic foty przed i po?Z bliska, porownujace zmienione szczegoly...a tak co ja mam oceniac, dla mnie kogel-mogel...co np. chciales pokazac na 3ciej focie, jakis znaczek????Sam malowales?
A teraz nie wiem za bardzo o co Ci chodzi...

Fotki przedstawiają wszystko, co potrzeba...
Dioda, radiator, optyka...
Ta fotka z bliska przedstawia jak wygląda powłoka, bo według mnie tym razem Mactronik się popisał i zobił solidną latareczke...
Mogłem wstawić jedną fotke i nie było by problemu...
Bocian pisze:C... widzę że paczka doszła
Doszła doszła, dzięki wielkie :grin:
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

no widzisz....pewnie myslisz, ze sie czepiam :mrgreen:
Staraj sie wkladac wiecej szczegolow,dbalosci o tresc do opisu, pamietasz, to nie pierwsza twoja recka-kilka fotek i myslisz ze to wszystko zalatwi.Duzo fajniej sie czyta cos z "historią"...zdjecia sa malo szczegolowe, niestety, a moglbys pokusic sie o pokazanie szczegolow, bo chyba zrobiles cos oprocz wyjecia AA i wsadzenia-wirtualnych-14500?Sposob mocowania diody?JAkis radiartor?Zobacz jak wygladaja zdjecia modowanych Magow chocby na CPF.Pisze to nie zlosliwie a by Ci uswiadomic, ze mozesz robic cos lepiej.Nie starac sie jak najszybciej cos skonczyc i pokazac...efekt jest ciekawszy jak poswiecisz temu wiecej czasu...rowniez opisowi.
Zobacz jak mozna zrobic zdjecia, patrzTikka XP.Nie owie ze ja potrafie, bo wcale tak nie mysle, tylko chodzi mi o zainteresowanie czytelnika, o szczegoly....dobre makro to podstawa.Chcesz kogos zainteresowac albo zwrocic mu uwage na zdjeciu na to, co chciales na nim ujac-napisz... :mrgreen:
To ja poprosze wiecej zdjec tej latareczki bo rzewywiscie wyglada niezle jak na Mactronica.
Aha-ja bym nie czekal na 14500 tylko sprobowal sobie zasilic uklad z zasilacza, kabelkami ;-)

p.s. a ta optyka to nic wiecej z parametrow nie ma oprocz nazwy?
c++

Calineczka pisze:no widzisz....pewnie myslisz, ze sie czepiam :mrgreen:
Staraj sie wkladac wiecej szczegolow,dbalosci o tresc do opisu, pamietasz, to nie pierwsza twoja recka-kilka fotek i myslisz ze to wszystko zalatwi.Duzo fajniej sie czyta cos z "historią"...zdjecia sa malo szczegolowe, niestety, a moglbys pokusic sie o pokazanie szczegolow, bo chyba zrobiles cos oprocz wyjecia AA i wsadzenia-wirtualnych-14500?Sposob mocowania diody?JAkis radiartor?Zobacz jak wygladaja zdjecia modowanych Magow chocby na CPF.Pisze to nie zlosliwie a by Ci uswiadomic, ze mozesz robic cos lepiej.Nie starac sie jak najszybciej cos skonczyc i pokazac...efekt jest ciekawszy jak poswiecisz temu wiecej czasu...rowniez opisowi.
Zobacz jak mozna zrobic zdjecia, patrzTikka XP.Nie owie ze ja potrafie, bo wcale tak nie mysle, tylko chodzi mi o zainteresowanie czytelnika, o szczegoly....dobre makro to podstawa.Chcesz kogos zainteresowac albo zwrocic mu uwage na zdjeciu na to, co chciales na nim ujac-napisz... :mrgreen:
To ja poprosze wiecej zdjec tej latareczki bo rzewywiscie wyglada niezle jak na Mactronica.
Aha-ja bym nie czekal na 14500 tylko sprobowal sobie zasilic uklad z zasilacza, kabelkami ;-)

p.s. a ta optyka to nic wiecej z parametrow nie ma oprocz nazwy?
Dodałem nowe fotki. Mam nadzieje, że się spodobają :)
DNF

Post autor: DNF »

Witam:)
Latarka calkiem fajna:) Radiator bardzo pomyslowy i czekamy teraz na zdjecia z tego jak sie sprawuje w akcji.
Pozdrawiam
DNF
PS Calineczka, przeciez C++ dal linka do pdf'a optyki:)
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Fajnie C że poszerzyłeś opis. Wytłumacz mi proszę a najlepiej pokaż w detalach budowę radiatora (tego docelowego) bo z doświadczenia wiem że przy modowaniu wielodiodówek na Power LEDy to jest największy problem (no może oprócz dołożenia driverka gdy go producent obudowy nie przewidział :wink: ). Jak więc to ciepło emitera jest oddawane na obudowę? I drugie pytanko ile zamierasz w tego LEDa pompować z Liona przy tak znikomych gabarytach całości...
c++

Bocian pisze:Fajnie C że poszerzyłeś opis. Wytłumacz mi proszę a najlepiej pokaż w detalach budowę radiatora (tego docelowego) bo z doświadczenia wiem że przy modowaniu wielodiodówek na Power LEDy to jest największy problem (no może oprócz dołożenia driverka gdy go producent obudowy nie przewidział :wink: ). Jak więc to ciepło emitera jest oddawane na obudowę?
Trudno to wyjaśnić słowami, więc narysowałem:

Obrazek

Radiator jest przyklejony na Zalmana do tych schodków. PO podłączenia pod 18650 głowica staje się ciepła więc spełnia to swoje zadanie.
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Rozumiem, fajnie że się tak wymiary pokryły tej monety i reszty. Co do zasilania to powiedz mi... 14500 będzie sporo krótsze niż przewidziane miejsce na 2xAA. Zamierzasz dać tam jakiś zworko-adapter? Czy może liczysz na 2x14500? Jakie zasilanie, driver czy przez rezystor?
c++

Bocian pisze:Rozumiem, fajnie że się tak wymiary pokryły tej monety i reszty. Co do zasilania to powiedz mi... 14500 będzie sporo krótsze niż przewidziane miejsce na 2xAA. Zamierzasz dać tam jakiś zworko-adapter? Czy może liczysz na 2x14500? Jakie zasilanie, driver czy przez rezystor?
Zamierzam tam dać 14500 a reszte miejsca przeznaczyć na jakiś adapter, ktory tylko z wyglądu przypomina AA, w środku będzie siedział driver, albo rezystor. Czas pokaże. Przy driverze strace sporo mocy, ale będe miał jej na dłużej... Musze się zastanowić...

[ Dodano: Wto Gru 18, 2007 8:31 pm ]
Podłączyłem do 18650, oświetla cały pokój, dioda świeci bardzo jasno.
Oto rezultat:

Obrazek
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

DNF, na poczatku bylo zaledwie kilka slow.Teraz jest duuuuzo lepiej, dzieki za zmiany i jesli moje czepianie sie zabolalo to przepraszam.Wiem ze stac Cie na wiecej wiec jestem wymagajacy :mrgreen: Jak bede Cie ciagle tylko po plecach poklepywal to nic nie bedziesz zmienial...a tak widzisz-zacheciles mnie do poszukania tego Mactronica i moze tez w nim cos porzezbie ;-)
Mysle, ze fajny driver by sie przydal...bylo by extra zmiescic go tam z 2 razy AA niz 1raz 14500 bo to wiecej energii bedzie, tak mysle, nawet ze stratami na driverze, a zyskasz tryby...
c++

Calineczka pisze:extra zmiescic go tam z 2 razy AA niz 1raz 14500 bo to wiecej energii bedzie, tak mysle, nawet ze stratami na driverze, a zyskasz tryby...
Możesz jeszcze raz napisać?? 2xAA dają więcej niż 14500 energii?? A po za tym, jeśli będe wstawiał 14500, to dam step- down. Wejdzie w otwór po bateriach po małym przyszlifowaniu PCB...
Ostatnio zmieniony środa 19 gru 2007, 11:22 przez c++, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

....tak mi sie wydaje, ze 2AA maja wiecej energii niz jeden 14500, zwlaszcza chinski.Oni mocno zawyzaja pojemnosci.
zalozmy 2,4V*2000mAh to tzw. 4,8Wh, watogodzin, a akkus li-ion ma pracujacy napiecie nizsze niz 4,2V, ale zalozmy 4,2V*800mAh=3,36Wh.A jest mniej...
Ostatnio zmieniony wtorek 18 gru 2007, 20:56 przez Calineczka, łącznie zmieniany 1 raz.
c++

Calineczka pisze:....tak mi sie wydaje, ze 2AA maja wiecej energii niz jeden 14500, zwlaszcza chinski.Oni mocno zawyzaja pojemnosci.
Hmm...
Nie mam tam miejsca na step- up, a po za tym step- up z Chin nie da mi więcej niż 600mA w diode...
ODPOWIEDZ