Witam
Robię między schodami a pokojem ściankę z luksfer(ów) (pustaków szklanych i pomyślałem nad paskami led (z 3528) umieszczonymi pomiędzy kaflami - poziome rzędy - wstępnie sprawdzajac - biała farba ogranicza jasność o 50% ale i tak efekt jest zadowalający, z tym że taśma się nieco zagrzała po godzinie testów na czucie ciepła, prawie gorąca, ale nic nie parzy, a to tak luzem bez kleju miedzy kaflami jeszcze, nie wiem czy montować ją tak jak jest,m czy może jakąś blaszkę alu skombinować by ciepło rozprowadzać - jak padnie to przecież nie będę ścianki burzył by nareperować
Może ktoś montował już coś takiego i ma swoje przemyślenia? zawsze można obniżyć prąd... ale czy jest sens?
Póki co stoję przed zakupem 8m taśmy - więc jak ktoś zna dobrego sprzedawcę gdzie metr taśmy ma zakładany pobór prądu dajcie znać
alternatywą jest jeszcze światłowód i mocne źródło światła - ale pewnie drożej mnie to wyjdzie
ps wieczorem strzelę fotki jak to wygląda próbnie - może komuś się spodoba
Taśma led pomiędzy luksfery
Wydaje mi się, że ograniczenie prądu w tym wypadku ma sens. Chłodzenia nie będzie, przy małej emisji cieplnej nie powinno się zbytnio grzać.
Blaszka aluminiowa troche pomoże, ale jeżeli to światło ma długo się palić, - a pewno tak trzeba zakładać - to nawet z aluminium w zamknięciu w końcu zrobi się naprawdę gorąco.
Tak, że ja obstawiam zmiejszenie napięcia zasilania. O ile to niestety nie wiem, ale chyba o połowę moc by trzeba było ograniczyć przynajmniej, może do 1/3. Może, ktoś inny ma więcej doświadczenia.
Jeszcze dodam, że w takim przypadku, że coś zamurowujemy to "lepiej dmuchać na zimne".
Pozdrawiam
Blaszka aluminiowa troche pomoże, ale jeżeli to światło ma długo się palić, - a pewno tak trzeba zakładać - to nawet z aluminium w zamknięciu w końcu zrobi się naprawdę gorąco.
Tak, że ja obstawiam zmiejszenie napięcia zasilania. O ile to niestety nie wiem, ale chyba o połowę moc by trzeba było ograniczyć przynajmniej, może do 1/3. Może, ktoś inny ma więcej doświadczenia.
Jeszcze dodam, że w takim przypadku, że coś zamurowujemy to "lepiej dmuchać na zimne".
Pozdrawiam
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
ukni w kuchni w dedykowanej aluminiowej listwie taśma led, tyle że na diodach 5050, wytrzymala kilka tygodni i diody jedna po drugiej zaczynały tracić jasność. Świeci juz w sumie pół roku ale jasność spada na tyle że jest do wyrzucenia. Po godzinie świecenia listwa jest gorąca.
Niech sobie poświeci pare tyg zanim na stałe zamontujesz.
Niech sobie poświeci pare tyg zanim na stałe zamontujesz.