Nowy pomysł na oświetlenie rowerowe

....nie pasujące gdzie indziej...
Awatar użytkownika
lord_craven

Nowy pomysł na oświetlenie rowerowe

Post autor: lord_craven »

Na coś takiego dziś trafiłem przypadkiem: link
Mactroniki: HLS-K1 mod by ElSor, EPIC HLS-NL3, BPM-2SL Walle.
SF L2P mod by Greg i FandyFire UV-S5 mod by Dariusz70
Awatar użytkownika
tomeksz68

Post autor: tomeksz68 »

Witam
Wszystko fajnie tylko czy pedałujący zdąży zareagować bo jak widzę rzut jest bezpośrednio przed przednim kołem. :)
pozdrawiam Tomek

"Gdy jest bardzo smutno to kocha się zachody słońca."
Antoine de Saint-Exupery
Awatar użytkownika
Kazik

Post autor: Kazik »

Pozwole sobie tutaj wkleić inną ciekawostkę z tej samej tematyki:
http://www.chip.pl/news/sprzet/gadzety/ ... leniem-led
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Post autor: marmez »

lord_craven pisze:Na coś takiego dziś trafiłem przypadkiem: link
Idea mi się podoba. :D
tomeksz68 pisze:Witam
Wszystko fajnie tylko czy pedałujący zdąży zareagować bo jak widzę rzut jest bezpośrednio przed przednim kołem.
Szczegóły. Tak diabeł tkwi w szczegółach, no ale to chyba prototyp, to powinni to testować i poprawiać.

Ogólnie pomysł mi się podoba, sam zawsze narzekam na swój wzrok po ciemku, Jak mam po nierównych polnych ścieżkach chodzić tylko z czołówką (200lm), to mi się nie podoba, bo właśnie nie widzę nierówności i czuję dyskomfort, temu jak chodzę po takim terenie to latarkę mam w ręce - jak najniżej, wtedy już ładnie (przy tych 200lm, a nawet przy mniejszej ilości światłą) widzę ukształtowanie terenu. Na rowerze podobnie, lubię mieć światło możliwie pod kierownicą (nad kołem) - czołówka tylko do doświetlenia, ale broń Boże jako jedyne światło.

Ciekawe jak to w praktyce będzie... Tak czy owak warto budować nowe projekty, z niektórych coś wyjdzie :)

Żeby nie było, to nie chciał bym czegoś takiego jako jedyne światło, ale jako dodatkowe... No ale to długa droga jeszcze, żeby wyeliminować drgania kierownicy z drgań obrazu...

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Ciekawe tłumaczenie,
Przy normalnej jeździe zasięg światła wynosi 140x160 mm. Przy szybszej jeździe zwiększa się do 140x260 mm, a nawet do 300x200mm (tryb dla dwóch rowerzystów)
Tak jakby autor nie za bardzo wiedział o czym pisze...
Z drugiej strony, sytuacja przed rowerem przypomina grę z epoki ZX Spectrum :mrgreen:

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
tomeksz68

Post autor: tomeksz68 »

Witam
Nierówności to chyba nie mamy tylko na płycie lotniska [ale i to wątpliwe] :mrgreen:
Tylko chodząc czy jeżdżąc żeby nie dostać oczopląsu od tej siatki, która z każdym metrem przebytej drogi będzie falować i zmieniać układ. To tak jak przy chodzeniu w alko goglach. :mrgreen:
pozdrawiam Tomek

"Gdy jest bardzo smutno to kocha się zachody słońca."
Antoine de Saint-Exupery
Awatar użytkownika
Rysiu.

Post autor: Rysiu. »

A mnie zastanawia inna rzecz a dokładnie co będzie generowało taką siatkę?

Piszą że projektor led ale jakoś mi się nie wydaje że będzie to led typu np. XP-G bo raczej ciężko by było uzyskać cienkie ostre linie.
Więc musiała by być to siatka z nili laserowych i w takim wypadku, nie wyobrażam sobie używania czegoś takiego, silne "oczojebne" światło które tylko wzrok popsuje.
UF C2: XM-L2 T6 3C @8AMC; XM-L U2 1C @10AMC; XM-L2 T6 3C@10AMC; XM-L2 U3 7A@10AMC
ODPOWIEDZ