Convoy M1

czyli nasze opinie, odczucia i wnioski o światełkach
Awatar użytkownika
pralat

Post autor: pralat »

greg pisze:Piękne
krzycho123 pisze:Rozumiem że to był żart ?
O jej, jaka poprawność :lol:
To nie był żart. Jeżeli ktoś chce usunąć układzik AMC może tego dokonać za pomocą np. szczypców co przecinania drutu. Obędzie się bez uszkodzenia innych podzespołów, więc nie bardzo rozumiem skąd problem (nie jesteśmy na forum elektroników, dla przypomnienia)?? Na pewno lepiej tak niż lutownicą grubości pręta. Chętnie zapoznam się z Waszymi sposobami na usuwanie AMC bez lutownicy :???:
Awatar użytkownika
lord_craven

Post autor: lord_craven »

fiddo84 pisze:na jakim amperażu i diodzie Xm-l mógłbym zapomnieć o przesadnym grzaniu się latarki przy jeździe rowerem?
Ale jazda rowerem zapewnia dobre chłodzenie. Musiałbyś mieć kompilację kilku warunków, żeby coś zepsuć (bardzo ciepła noc, tryb 100% i poruszanie się kilka metrów na godzinę).
W każdej innej sytuacji nic się nie stanie.

Przykład: L2P, 100%, jazda kilka km/h i latarka ledwie ciepła.
Mactroniki: HLS-K1 mod by ElSor, EPIC HLS-NL3, BPM-2SL Walle.
SF L2P mod by Greg i FandyFire UV-S5 mod by Dariusz70
fiddo84

Post autor: fiddo84 »

Zgodzę się co do sprzyjających warunków. Latarki używa się raczej wieczorem/w nocy, kiedy jest chłodniej.
W przypadku latarki typu l2p grega lub m1/m2 nie ma problemu przy chłodnym wiaterku na rowerze pewnie nawet i 2,8A.
Kłopotliwy byłby raczej brak baterii po około 45 minutach? i wzrok/pięść :-D rowerzystów z naprzeciwka przy 100%.

S2 to już inna historia 2.8 A potrafi nagrzać się do ponad 60 stopni.

Dlatego jeszcze nie wybrałem. Bo czym dalej w las...zaczynałem z przekonaniem od wszystko full(momentami dalej tak mam;-)) czyli m2 2.8A , 1xpanasonic 3400mAh czyli "więcej światłą" jednak z czasem dochodzę do wniosku, że nie wiem czy to ma sens praktyczny jak i cenowy.
Tak jak pisali niektórzy s2 2.1A xm-l tint c5(c3 nie ma na FT) pewnie też da radę (350 lumenów?, tak strzelam) i dwoma tańszymi ogniwami. Przy tym kilka godzin dobrego świecenia a może nawet brak ładowania po każdym wypadzie co byłoby świetne.
Ponadto spokojnie wykorzystam wszystkie tryby.

Dojrzewam powoli chyba do tintu 3c, podoba mi się cool white u2 ale po tym zdjęciu widać, że niewiele tej ściany widać:-), jedynie kolor jakby niebieski:

Porównanie S2 (drugie od lewej)

Wyprowadźcie mnie z błędu jeśli się mylę
Ostatnio zmieniony środa 22 maja 2013, 13:28 przez fiddo84, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Dariusz70

Post autor: Dariusz70 »

fiddo84 pisze: S2 to już inna historia 2.8 A potrafi nagrzać się do ponad 60 stopni.
Dojrzewam powoli chyba do tintu 3c, podoba mi się cool white u2 ale po tym zdjęciu widać, że niewiele tej ściany widać:-), jedynie kolor jakby niebieski:
Porównanie S2 (drugie od lewej)
S2 w ruchu na rowerze nie nagrzeje się do 60st. Od startu do 2 min w pomieszczeniu (ciepłym) mamy 40st. (wersja S2 poprawiona cieplnie z XM-L U2)
Na rowerze w ruchu będzie lekko ciepła.

Są wersje hosts S2, M1, M2 (bez diody i drivera).
Wtedy diodę XM-L2 T6 3C + sterownik programowalny standard v1.2 do grega.
Taki zestaw można zastosować w M1 lub innej wersji hosts.
Po poprawkach termicznych i elektrycznych mamy super latarkę.

Dziś będę składał S2 hosts + XM-L2 T6 3C + sterownik programowalny standard v1.2 (2,8A) + szybka z powłokami AR.
Wrzucę foto jak świeci.

Dla lubiących trochę zimniejsze barwy jest XM-L U2 2C (dostępna na FastTech) Jak świeci w S2 : FOTO
Dariusz70
darek.l(małpa)interia.pl
fiddo84

Dziękuję za poradę, jednak tak jak pisałem wcześniej nie planuję modyfikacji, gdyż koszty samego sterownika grega to 2/3 kosztu gotowej latarki m2.
Lutownicy i umiejętności też nie posiadam dlatego pozostanę przy standardzie.
Szukałem właśnie czegoś zbliżonego wyglądem do Solarforce l2p.

Właśnie zauważyłem różnicę w wadzę 78g S2, 138 g m2 bez baterii..Szok. M2 jest nawet cięższa od m1, choć nie wygląda.
pieczyna

Post autor: pieczyna »

[quote="Dariusz70"][quote="fiddo84"]

Są wersje hosts S2, M1, M2 (bez diody i drivera).
Wtedy diodę XM-L2 T6 3C + sterownik programowalny standard v1.2 do grega.
Taki zestaw można zastosować w M1 lub innej wersji hosts.
Po poprawkach termicznych i elektrycznych mamy super latarkę.

Dziś będę składał S2 hosts + XM-L2 T6 3C + sterownik programowalny standard v1.2 (2,8A) + szybka z powłokami AR.
Wrzucę foto jak świeci.

...a ja tylko dodam, że będę szczęśliwym jej posiadaczem :mrgreen:

Pozdrowienia dla Ciebie Darku.
fiddo84

A jaka cena takiego cuda:-)?

Jakie będzie jej przeznaczenie jeśli można zapytać?
pieczyna

Latarka do wszelkich zastosowań... ;)

Tak naprawdę do wszystkiego się nada.

Osobiście będę jej używał głownie na rower, ale co kto woli i jakie ma potrzeby... :idea:

Co do ceny, pisz do Dariusz70 - na pewno się dogadasz... :lol:
fiddo84

Ja właśnie też 99% na rower. Hmmm..cóż za konspiracja z tą ceną;-)
pieczyna

fiddo84 pisze:Ja właśnie też 99% na rower. Hmmm..cóż za konspiracja z tą ceną;-)

Źle zrozumiałeś, na cenę składa się latarka, dioda, driver, szybka i parę innych rzeczy, tak więc w zależności co wybierzesz, taka będzie cena. ;)

Natomiast tak jak pisałem, na pewno z kolegą Dariusz70 się dogadasz co do ceny wybranej przez Ciebie latarki.
Awatar użytkownika
Dariusz70

Post autor: Dariusz70 »

Zamieszczam fotkę S2 (XM-L2 T6 3C x 2,8A)
Mam nadzieję, że autor tematu o M1 się nie obrazi.

Obrazek

Odległość do drzew 45m-50m [Iso200, 2s, f3,5 balans bieli światło dzienne]
Dariusz70
darek.l(małpa)interia.pl
fiddo84

Wracając do tematu tutaj jest recenzja o której było wspominane w wątku ale jakby przyjemniejsza
Convoy M1, w tym porównanie z M2,S2,L2P

Panowie, ostatnie pytanie przed zamówieniem, które postanowiłem złożyć w ten weekend:
Czy Convoy M2 przy ustawieniu 2.1A dzięki większemu reflektorowi da więcej światła niż S2 2.1A?
Wielkość i waga przemawia na korzyść S2 ( 12,5 do 13,5 cm oraz 78g do ~130g), więc zastanawiam się po co dopłacać i wozić ze sobą ciężką lufę. Po za możliwością posiadania oczywiście tych 2.8A, które mają jakiś tam sens jednie w m2 bez zbytnich modyfikacji.
Co do ilości lumenów S2 nie mają ich podanych na FT ani nigdzie indziej nawet orientacyjnie, dlatego pytam osób które posiadały lub sprzedawały. Niektóre latarki posiadają błędny wymiary na FT.

Rozważam dwie opcje:
1.Zamawiam Convoya M2 2.8 Z FT, po oględzinach wysyłam sterownik na programowanie i jeżdzę.
2.Zamawiam Convoya S2 2.1, przyczepiam na rower i jeżdzę:-D.

Jak mi będzie miało to kupuję lutownicę lub wysyłam latareczkę na modyfikacje:-D. Aha, jakby co to ten Tint 5c (tylko taki jest dostępny na FT) da się zmienić na neutral?

[ Dodano: 24 Maj 2013, 23:16 ]
Udzieli mi ktoś odpowiedzi? Chciałbym już zamówić latarkę.
pieczyna

Fiddo84,

powiem tak, od kilku godzin jestem posiadaczem S2 z postu powyżej (2,8A na diodzie XM-L2 T6 3C z driverem programowalnym std v1.2 od grega) - świetna sprawa.

Przed chwilą wróciłem z wieczornej wyprawy i powiem Tobie szczerze, jeśli potrzebujesz latarkę głównie do oświetlenia drogi podczas jazdy rowerem, to ta nada się idealnie. Ustawiając driver na poziom 5 - z tego co pamiętam chyba 9% mocy, w zupełności wystarcza do poruszania się (15-20 km/h) po drogach.
Tryb 8 - około 35% mocy - to już można pędzić.
Tryb 10 - około 60% mocy, to ponad 50 metrów długości i więcej niż 10 metrów szerokości światła, tak więc, co najmniej wystarczająco... :mrgreen: .

Zobacz na zdjęcie powyżej, prawie idealnie odwzorowuje jej moc (choć w realu wydaje mi się, że jest go więcej ;)).

Mam porównanie z M1, UltraFire WF-501B i Convoy C8. S2 przy nich wypada bezkonkurencyjnie, rozkład światła wręcz idealny na rower. Zasięg gorszy od C8 ale nie o zasięg w tym przypadku chodzi a raczej o szerokość promienia.

Gdybyś miał jakieś pytania, pisz śmiało.

ps. greg, dziękuję za Twój driver. Dariusz70 - lampka rewelacja, ukłony dla Ciebie i jeszcze raz dziękuję... :mrgreen:
0612

Post autor: 0612 »

Może ci namieszam ale posiadam convoy s2 i s6, (choć tą drugą kupowałem jako x-power ale wygląda tak samo i jest też solidnie wykonana), osobiście wolę właśnie X-power lub jak kto woli convoj S6. Generalnie jest krótsza od s2 o około 1cm, średnica taka sama, daje światło nie tak skupione - ma krótszy i bardziej teksturowany ref i jest czarna.
linki
s2 https://www.fasttech.com/products/1195010

s6 https://www.fasttech.com/products/1601/10002364/1319306

dla porównania

x-power https://www.fasttech.com/products/1240401 dodam tylko że ten odcień jakoś mi bardzie leży.
Aktualnie oprócz tych z linków mam c8, s10baton, 502b, sypika(to porażka)- czekam na m1 i kinga, co potem to się zobaczy -zachorowałem na światło a pogoda mnie dobija.
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Post autor: marmez »

0612 pisze: S6. Generalnie jest krótsza od s2 o około 1cm, średnica taka sama, daje światło nie tak skupione - ma krótszy i bardziej teksturowany ref i jest czarna.
Cześć. Fajnie, że piszesz o tej S6, jakoś, żyłem w nieświadomości jej istnienia ;)
Czy mógłyś zrobić jakieś porównanie rozkładu światła z obu tych latarek? Np włączone razem w równej odległości od ściany położone na podłodze?

Pozdrawiam, marmez
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
ODPOWIEDZ