Lampka przednia migająca

Oświetlenie przednie i tylne w rowerze, zasobniki na baterie. Komfort i bezpieczeństwo nocnej jazdy.
djcargo
Kontakt:

Lampka przednia migająca

Post autor: djcargo »

Witam wszystkich bardzo serdecznie,
przejrzałem sporo ostatnich wpisów tutaj na forum i jestem pod wrażeniem Waszej olbrzymiej wiedzy.

Stąd i moje pytanie - poszukuję jakiejś przedniej lampki rowerowej. W nocy jeżdżę niewiele i to głównie po mieście, więc nie potrzebuję nic co będzie oświetlało mi drogę. Bardziej zależałoby mi na czymś co będzie porządnie migać, tak bym był widziany przez kierowców wyjeżdżających z dróg podporządkowanych (nie chodzi mi o ich oślepianie, wystarczy jeżeli będę po prostu dobrze widoczny).

Czy lampka będzie na baterie czy na dedykowane akumulatorki jest mi to obojętne. Cena - byłoby miło coś do 120 złotych.

Przyglądałem się na razie w internecie lampce:

http://velo.com.pl/akcesoria/lampy/cate ... -f-rapid-3

A także:

http://www.mactronic.pl/pl/products/bik ... us/51.html

Choć nie ukrywam, że Cateye lepiej wygląda - w tym sensie, że jest dużo zgrabniejsza.

Być może podpowiecie mi coś jeszcze innego, lepszego.

Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi!
pieczyna

Post autor: pieczyna »

Witaj :mrgreen:

Na początek proponuję odwiedzić stronę:

http://www.light-test.info/

Kolega Dominik testuje różne oświetlenie roweru. Znajduje się tam również porównywarka w której, jeśli znajdziesz interesujący Cię model, zobaczysz co potrafi wybrane przez Ciebie oświetlenie.

Możesz rozejrzeć się za jakąś latarką, Convoy-e cieszą się pochlebną opinią. Za ciut ponad 120 zł kupisz latarkę, 2 ogniwa od kolegi z forum woytazo, ładowarkę i może na uchwyt rowerowy wystarczy.

Warto zajrzeć do naszego sklepiku, jest coś takiego:

http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=10666

Kolega Dariusz70 sprzedaje ciekawą latarkę do szerokich zastosowań, na rower się nada, i to bardzo. Odezwij się do niego, może ładowarkę i uchwyt też posiada. Całość wyjdzie pewnie ze 150 zł ale światła będzie dużo, dużo, dużo więcej ... :o

[ Dodano: 15 Maj 2013, 12:33 ]
a i jeszcze jedno, świeci to mniej więcej tak:

http://img109.imageshack.us/img109/5250/mkrfo2.jpg

myślę, że nie wątpisz, że na rower się nada ... :lol:
max4max

Post autor: max4max »

djcargo pisze:W nocy jeżdżę niewiele i to głównie po mieście, więc nie potrzebuję nic co będzie oświetlało mi drogę.
Jak się to mówi - w świetle :mrgreen: powyższego, poprzedni post to IMO przerost formy nad treścią :)
Niewątpliwie polecane światełka są super, ale skoro Kolega nie chce oświetlać drogi to najlepszą alternatywą jest zestaw światełek z biedronki - patrz ten temat - http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=10632 , na który co większość z odrazą odwraca się tyłem.
Jak widać nie każdy musi jeździć rowerem na XML-u , tak samo jak nie każdy musi jeździć na ostrym, SS, szosie czy FR
Pozdrawiam wszystkich rowerzystów, bikerów itd :)
djcargo
Kontakt:

Pieczyna - tak jak pisałem, chciałbym coś bardziej hmmm... dyskretnego. I nie latarkę, a bardziej jakiegoś błyskacza. Wiem, że Scream którego podałem jest latarką, ale akurat mi się wizualnie podobał :)

max4max - fajnie wygląda cenowo ten zestaw Biedronkowy, ale nie chcę mieć na kierownicy takiej "bomby" :) Poza tym jednak jestem bardziej przekonany do markowych produktów. Już się wiele razy sparzyłem na pozornych oszczędnościach :(
max4max

Post autor: max4max »

djcargo pisze:max4max - fajnie wygląda cenowo ten zestaw Biedronkowy, ale nie chcę mieć na kierownicy takiej "bomby" :) Poza tym jednak jestem bardziej przekonany do markowych produktów. Już się wiele razy sparzyłem na pozornych oszczędnościach :(
To nie jest duża lampka - mówię o tej białej - http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?p=113408#113408
Jakościowo mogę Cię zapewnić, ze jest to to samo co cateye, merida , mactronic itd.
To jest po prostu robiona przez chinoli ta sama lampka co dla tych firm tylko bez logo ;)
pieczyna

Djcargo,
jeśli nie potrzebujesz lampki do oświetlenia drogi tylko faktycznie - migacza, to najprostsza lampka ledowa w zupełności wystarczy, nawet ta z biedronki z postu powyżej.

Proponując Tobie latarkę Convoy M2 bardziej sugerowałem się kwotą jaką chcialeś przeznaczyć. Wydanie 120 zł na "migacza" jest moim zdaniem, totalnie bez sensu... ;-)

...na chyba że zależy Tobie na firmowym logo, za które zapłacisz 80% ceny.
djcargo
Kontakt:

Ok, dzięki za pomoc.

Muszę się po sklepach przejechać, pooglądać trochę, chociaż obawiam się, że nic ciekawego mogę nie znaleźć.

A bomby z Biedronki po prostu nie chcę. Może być sobie nieduży, mi się nie podoba taki typ lampek i tyle.
pieczyna

Zobacz coś takiego:

http://www.rowerzysta.pl/akcesoria-rowe ... i-kpl.html

widoczny jesteś (przód i tył) i o to chyba Tobie chodzi, a w kieszeni masz 100 zł zakładanego początkowego budżetu. Zostaw sobie na latarkę, którą pewnie, prędzej czy później zakupisz... ;)
Ostatnio zmieniony czwartek 16 maja 2013, 17:32 przez pieczyna, łącznie zmieniany 1 raz.
MaciekB

Post autor: MaciekB »

Jeśli to ma być tylko lampka sygnalizacyjna to polecam taką: KLIK

Widziałem na własne oczy jak to świeci. Do sygnalizacji jest wystarczająca.
newt

Post autor: newt »

Witam,

Przepraszam z góry za archeologię ale ja na temat.

Szukam lampki rowerowej - jako drugiej na kierownicę, której główną funkcją ma być miganie i zaznaczanie mojej pozycji. Bardzo zależy mi na tym by była mocna bo przez cały rok śmigam na rowerze i po zmroku z duszą na sercy przejeźdzam przez drogi. Fajnie jakby była mała - taka pchełka lub coś w tym stylu. Taki odpowiednik WALLe Mactronika tylko na przód.

Główne źródło światła to SolarForce od Grega więc od razu ucinamy spekulację na temat wyższości latarki nad migającą lampką. :)

Pozdrawiam,
Krzysiek
Awatar użytkownika
lord_craven

Post autor: lord_craven »

Ja ostatnio kupiłem dla taty taki komplet w sportowym. Chciał właśnie światełka które by tylko wskazywały że się porusza rowerem. Są to dwie małe lampki w silikonowych kondomach i byłem bardzo zdziwiony że tak ładnie dają po oczach.
Opakowanie już wylądowało w koszu więc co do nazwy i producenta to nie pomogę, ale jak masz takie sklepy w pobliżu to zapytaj o "pozycyjne" do roweru.
Mactroniki: HLS-K1 mod by ElSor, EPIC HLS-NL3, BPM-2SL Walle.
SF L2P mod by Greg i FandyFire UV-S5 mod by Dariusz70
Awatar użytkownika
Zbychur

Post autor: Zbychur »

Kolega lord_craven, mówi o czymś takim. Światło migające i ciągłe.
Obrazek
Awatar użytkownika
lord_craven

Post autor: lord_craven »

Dokładnie. Dzięki Zbychur :)
Mactroniki: HLS-K1 mod by ElSor, EPIC HLS-NL3, BPM-2SL Walle.
SF L2P mod by Greg i FandyFire UV-S5 mod by Dariusz70
grzesiekk

Post autor: grzesiekk »

Do miasta używam takiego migacza klik
Mała, mocna, ładowana z usb.
Pozdr.
Awatar użytkownika
Zbychur

Post autor: Zbychur »

Te na zdjęciu kosztują 4 zł komplet :)
ODPOWIEDZ