Sterownik driver LED 2,8-4,5V 2,8A programowalny
Dzięki Greg .
Wszystko jest ok. Pewnie gdzieś przeoczyłem (kilka razy) jakiś drobny niuans i nie wychodziło, ale człowiek się całe życie uczy.
Wszystko jest ok. Pewnie gdzieś przeoczyłem (kilka razy) jakiś drobny niuans i nie wychodziło, ale człowiek się całe życie uczy.
Ostatnio zmieniony niedziela 28 kwie 2013, 11:04 przez szlapol, łącznie zmieniany 1 raz.
Maciej
SF L2P od Grega, SPARK ST6-500CW, UF WF-501b mod XM-L2, Convoy C8 mod od Dariusz 70
SF L2P od Grega, SPARK ST6-500CW, UF WF-501b mod XM-L2, Convoy C8 mod od Dariusz 70
Mówimy o extended 1.1? Około połowy maja.
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>
kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Ja bym to rozwinął delikatnie.
Przy wyłączonej opcji programowania, 16-klik programming enable [off]:
7-klik wybór profilu nr 1
8-klik wybór profilu nr 2
9-klik wybór profilu nr 3
Przy włączonej opcji programowania, 16-klik programming enable [on]:
7-klik wybór profilu, 3 dostępne, w każdym dowolne tryby (1-5 sztuk)
8-klik programowanie jasności aktualnego trybu
9-klik liczba trybów do wyboru 1-5
i dalej jak poprzednio
[ Dodano: 30 Kwiecień 2013, 20:12 ]
Wprowadziłem kolejną wersję drivera programowalnego standard, czyli v1.2.
Kompletny opis.
dodatkowa funkcjonalność:
• 1-5 trybów pracy sterownika, liczba konfigurowana przez Użytkownika
• 13 poziomów jasności każdego trybu, w tym nowy niski moon 0,035%
Przy wyłączonej opcji programowania, 16-klik programming enable [off]:
7-klik wybór profilu nr 1
8-klik wybór profilu nr 2
9-klik wybór profilu nr 3
Przy włączonej opcji programowania, 16-klik programming enable [on]:
7-klik wybór profilu, 3 dostępne, w każdym dowolne tryby (1-5 sztuk)
8-klik programowanie jasności aktualnego trybu
9-klik liczba trybów do wyboru 1-5
i dalej jak poprzednio
[ Dodano: 30 Kwiecień 2013, 20:12 ]
Wprowadziłem kolejną wersję drivera programowalnego standard, czyli v1.2.
Kompletny opis.
dodatkowa funkcjonalność:
• 1-5 trybów pracy sterownika, liczba konfigurowana przez Użytkownika
• 13 poziomów jasności każdego trybu, w tym nowy niski moon 0,035%
Mam pytanie dotyczące wersji extended. W ofercie jest możliwość dolutowania AMC i zwiększenia natężenia prądu na diodę (nie znam się na tym odpowiednio, stąd pytania). Czy dolutowanie jednego źródła prądowego zwiększy maks prąd o 0,35A do poziomu 3,15A?
Czy ma to sens w latarce? Będzie to miało wpływ na wszystkie programowane tryby? Czy jest możliwość wykorzystania prądu ponad 3A tylko w przypadku wybrania przewidywanej funkcji boost (tutaj z tego co się orientuję ta funkcja pozwala wybrać 2'ie moce jakie będą używane, w tym jedna na określony czas), a wszędzie indziej tryb 100% wynosiłby 2,8A?
Czy ma to sens w latarce? Będzie to miało wpływ na wszystkie programowane tryby? Czy jest możliwość wykorzystania prądu ponad 3A tylko w przypadku wybrania przewidywanej funkcji boost (tutaj z tego co się orientuję ta funkcja pozwala wybrać 2'ie moce jakie będą używane, w tym jedna na określony czas), a wszędzie indziej tryb 100% wynosiłby 2,8A?
Różnica aka, jak byś do włączonej żarówki 100W włączył obok żarówkę 25W. Nie patrząc na żarówki, i nie widząc momentu włączania wyłączanie tej dodatkowej to marne szanse, żeby w 100% trafiać czy pali się 125W czy 100W. Polecam wypróbowanei na sobie No a czas w dół zauważalnie. chłodzenie na rowerze powinno wydolić (przy dobrym podłożu (np. SinkPad) i ogólnie odprowadzeniu ciepła z diody na obudowę).xar pisze:Aha, czyli prosto?: dodanie 2 AMC to przemnożenie prądu na diodę przez 1,25 dla każdego trybu w stosunku do podstawowej wersji, zysk około 100-150 lumenów na xm-l2, szybsze nagrzewanie i rozładowanie.
Na rower czy zwyczajnie w las chyba sensu nie ma.
Jak chce się mieć na rowerze znacząco jaśniej to drugą latarkę albo jakąś samoróbkę z >=20W w diody - żeby była jakaś znacząca różnica w porównaniu do jednej 10W latarki. Oczywiście koszty wyższe.
Pozdrawiam
Nasuwa się koncepcja, aby w zmodyfikowanym sterowniku 3,5A ustawić max w trybach na 80% (2,8A, no ale % dla innych trybów też trzeba by modyfikować), a 100% udostępnić jedynie dla trybu boost, ale to pewnie bardziej skomplikowane.
I tak, wzrok ludzki różnice wysokich jasności gorzej odbiera, dlatego przed trybem 100% mam 60% i nie widzę wielkich różnic.
I tak, wzrok ludzki różnice wysokich jasności gorzej odbiera, dlatego przed trybem 100% mam 60% i nie widzę wielkich różnic.
- LightLover
Poszedłem tą samą drogą w klonie TK35, do którego oprogramowanie przygotował Greg: http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?p=97193#97193xar pisze:Nasuwa się koncepcja, aby w zmodyfikowanym sterowniku 3,5A ustawić max w trybach na 80% (2,8A, no ale % dla innych trybów też trzeba by modyfikować), a 100% udostępnić jedynie dla trybu boost, ale to pewnie bardziej skomplikowane.
Tryb max - 2,5A (85%), tryb boost 3A (100%).
Przyznam szczerze, że to dobre rozwiązanie - odpalając boost z trybu max różnica jest bardzo niewielka, zaś obniżony prąd trybu max odczuwalnie wpływa na czas pracy.
Greg coś takiego jest możliwe do zrobienia? Dokupując AMC zwiększałoby się jedynie moc dostępna dla trybu boost (no i chyba dla najniższego moona 0,007%, nie wiem jak to jest zrobione), a reszta trybów skorygowana byłaby w zależności od ilości dolutowanych źródeł (x*0,888 , x*0,8, x*0,727). Czy zbyt dużo z tym zabawy?
Xar, z całym szacunkiem, jak pisze kol. Marmez, kombinacja pozbawiona sensu. Każdy poziom jasności programujesz dowolnie. Nie chcesz mieć 100%, to nie programujesz 100%, tylko 80% i masz to, o czym napisałeś.
Na życzenie są dostępne drivery extended 3,15A (na układach 8x 380mA). Cena sprzętu bez zmian.
Na życzenie są dostępne drivery extended 3,15A (na układach 8x 380mA). Cena sprzętu bez zmian.
Zdaję sobie sprawę z możliwości dowolnej konfiguracji po wybranych trybach dobranych według specjalnej krzywej, chodziło jedynie o to, że przechodząc na driver extended 12 AMC z drivera 8AMC "ulubiony" tryb 9-10% będzie już jaśniejszy. Faktycznie mnogość trybów w praktyce rozwiązuje problem całkowicie.