"Dremel" - mulitszlifierka

Czyli wszystko co potrzebne prawdziwemu DIY'owi;) Porady, pytania i opisy używanego przez nas sprzętu.
tow.molibden

"Dremel" - mulitszlifierka

Post autor: tow.molibden »

Cześć,
Wczoraj straciłem mini czy multi szlifierkę, podróbkę dremela. Straciłem też sporo innych narzędzi, bo złodzieje wyczyścili mi piwnicę :P. Zastanawiam się nad kupnem nowego "dremela", ale mam pusto w głowie co do szczegółów. Nie wiem, czy oryginał czy jakiejś innej firmy, na kablu czy z akumulatorem (w Lidlu bywają akumulatorowe po 99). Poradźcie coś proszę. Nie chcę wydawać więcej niż 200 z akcesoriami.
Pozdrawiam i dziękuję!
kisi

Post autor: kisi »

Wg mnie warto jednak Dremela. Kultura pracy jest lepsza, łożyska też (boczne bicia). Naprawdę warto choć sam mam podróbkę ale następna będzie oryginał.
Awatar użytkownika
krzycho_

Post autor: krzycho_ »

Mam klona i również dziś kupiłbym oryginał ale wyłącznie Proxxona, o Dremelu coraz więcej złych opinii można wyczytać szczególnie właśnie o biciu osi.

Tą z Lidla również mam bo stwierdziłem że czasem może się przydać ale szczerze ... jako wiertarka do drobiazgów OK ale jest bardzo słaba i można ją w palcach zatrzymać (mocy nie podają nigdzie).
elektroda.pl
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Mam Skilla zakupionego kilka lat temu, do większości prac się nadaje, jednak precyzja prowadzenia narzędzia pozostawia trochę do życzenia. Niedawno kupiłem Drmela 4000. Bicie ma na końcu wiertła (około 15mm długości) w granicach 0,05mm, nie grzeją się łożyska po dłuższej pracy jak w poprzedniej...
Ogólnie uważam, że warto dopłacić,osprzęt może droższy ale lepszej jakości. Porozglądaj się w lokalnych marketach i sklepach, mnie się udało dostać taniej niż w internecie.
Do bardziej precyzyjnych prac polecany jest Proxon Micromot, ale to już inny przedział cenowy...

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
tow.molibden

Serdecznie dziękuję za odpowiedzi. Któryś konkretny model dremela?
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Post autor: marmez »

Osobiście mam Dremela 300, jest OK, ale uchwyt standardowy kichowaty, bo tylko na jedną średnicę. Teraz jak bym kupował to bym kupił Proxxona cena podobna a od razu z porządnym uchwytem. (a dokupienie innego mocowania do Dremala to >50zł to wtedy już Proxxon wychodzi taniej)
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Awatar użytkownika
donpablox

Post autor: donpablox »

Jak cena gra rolę, to można pomyśleć o firmie Celma. Posiadam tej firmy "dremela", nie ma żadnego bicia.
Awatar użytkownika
tOmki

Post autor: tOmki »

Macie jakąś koncepcje na statyw/stojak do tego Skil'a ?
Myślałem o zwykłym stojaku do wiertarki - tylko mocowanie bym przerobił.

Uchwyt byłby podobny do tego mocowania latarki. Tylko martwi mnie czy ta sztywność nie byłaby za mała.
Tomaek

Post autor: Tomaek »

Witam.

Podjedź do Leroy Merlin w Al. Jerozolimskich jest za 109 zł dobra promocja na Dremla.
Sam chyba zakupię bo to spory zestaw.
Ja jutro tam będe to sprawdzę dokładnie.

Pozdr.
L2X, SRK 3,3A
tow.molibden

Myślałem o ok. 200 zł z akcesoriami. Muszę się zastanowić. Może narzędzia będę odkupował sukcesywnie, ale lepsze. Gorzej z zabezpieczeniem piwnicy przed ponownymi odwiedzinami...
I dzięki za namiar na Leroy, przejdę się. Z bardziej palących spraw, potrzebna mi też wkrętarka akumulatorowa.
Awatar użytkownika
LightLover

Post autor: LightLover »

Tomaek, można prosić o więcej informacji na temat tego zestawu? Jaki to model itd.
Sam obecnie szukam jakiegoś zestawu w przyzwoitej cenie, ale Jerozolimskie to dla mnie drugi koniec miasta...
Awatar użytkownika
tOmki

Post autor: tOmki »

Fajne dodatkowe oświetlenie:
Obrazek

źródło:
http://www.instructables.com/id/Make-yo ... or-dremel/
missieek

Post autor: missieek »

tOmki pisze:Fajne dodatkowe oświetlenie:
Jaka będzie żywotność takiego oświetlenia?
Bo widzę tutaj połączenie równoległe diod.
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Post autor: marmez »

Zależy od tego, czy diody są wyżyłowane, czy pracują poniżej warunków nominalnych. Jeżeli np. na pół gwizdka, to żywotność będzie bardzo duża. No i jeszcze jeżeli diody były w miarę sensowne a nie najtańsza chińszczyzna.
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
kubus

Post autor: kubus »

Używam Dremela 4000. Kupiłem wersję platinum z walizką, kilkoma bardzo ciekawymi przystawkami i odrobiną końcówek. Do tego na allegro kupiony za bardzo małe pieniążki karton końcówek oryginalnych i dremel działa bardzo fajnie. Dremel usunął korozję z całego auta, precyzyjnie dorobił specjalne drewienka do odnowienia starych mebli, precyzyjnie podocinał niedomykające się okna z czasów gierka, dorobił kształtki stalowe na wymiar. Zużyłem 2 pudełka tarcz 409, 1/2 pudełka 420, 1/4 pudełko 426B, 3 opakowania 541, 2 kamienie 932 (idealne do usuwania rdzy w trudno dostępnych miejscach auta), 3 końcówki 518, kilka taśm szlifierskich i kilka krążków szlifierskich. Do tego sporo cięcia tarczą do drewna 542.

No i dremel ma się bardzo dobrze.

Teraz mnie interesują jakieś ciekawe tarcze, wiertła, frezy. A szczególnie coś dobrego do rzeźbienia w chińskim plastiku :mrgreen:

Do intensywnej pracy model 4000 (zasilany kablem) to super rozwiązanie.
maglite 4d, Olight M21, 4seves QT2A-X , Fenix TK35 U2
ODPOWIEDZ