Led Lenser P5R - problem

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Odgru

Led Lenser P5R - problem

Post autor: Odgru »

Witam, jakiś czas temu na wyprawie w górach w Finlandii na postoju w ziemiance znalazłem latarkę Led Lenser P5R, która jednak nie działała. Myślałem, że to kwestia baterii ale po wymianie dalej nie było oznak życia. Zabrałem się więc za próbę uratowania P5R.

Nie wiem jednak jak rozłożyć włącznik od tej latarki i to jest właśnie moje pierwsze pytanie. Czy jest jakaś metoda by rozkręcić ten element?
Drugie pytanie, to czy można nabyć gdzieś sam włącznik i diodę? Bo wydaję mi się, że to jedyne możliwości ewentualnej awarii.

Z góry dziękuję za odpowiedzi. :)
DNF

Post autor: DNF »

Witaj :)
Przeniosłem temat do odpowiedniego działu. Wrzuć fotkę koszyczka z włącznikiem, z tego co pamiętam, koszyk jest na śrubki wmontowany.
Włącznik jest integralną częścią koszyka. Tak coś mi świta, ale pewności nie mam.
Pozdrawiam
DNF
Odgru

Obrazek

Obrazek

Obrazek
DNF

Post autor: DNF »

Na tym białym plastiku masz wcięcia. Wetknij tam dwa wkrętaczki precyzyjne lub jak masz to szczypce do segerów i wykręć.
W ten sposób dostaniesz się do włącznika :)
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Miałem niedawno na krótkich oględzinach ten model i jest mały problem.
Latarka poprawnie działa tylko na oryginalnych, dedykowanych ogniwach LiIon. Po włożeniu zwykłego ogniwa LiIon, latarkę co prawda dało się zaświecić ale w sposób losowy i nie dawało się wtedy wyłączyć, musiałem odkręcić dupkę, żeby zgasła. Z tego co wywnioskowałem to driverek może się znajdować właśnie w dupce.
Do tego jest dedykowana ładowarka z magnetycznym zaczepem, która ładuje ogniwo w latarce. Latarka nie chciała działać z baterią AA ani akumulatorkiem NiMH.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Odgru

Więc pierwsze co zrobię jak tylko wrócę do domu pod koniec tygodnia to spróbuje naładować to ogniwo. Wydaję mi się, że powinno ona współpracować też z innymi ładowarkami. Jak nie znajdę odpowiedniej to spróbuje znaleźć ładowarkę dedykowaną. Jeśli mi się nie uda to latarka pewnie dalej będzie leżeć nieużywana.

Dziękuję jednak za pomoc. :) Jeśli coś zdziałam, to się odezwę. :)
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Pomierz sobie ogniwo, bo tam są specyficznie połączone wyprowadzenia na tych pierścieniach, i możesz spróbować zwykłą ładowarką do LiIonów.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
ODPOWIEDZ