Led Lenser P5 - odklejona soczewka LEDa
Led Lenser P5 - odklejona soczewka LEDa
Podczas czyszczenia mojej P5, nie pytajcie jak, ale niechcący odkleiłem soczewkę od diody Jak chciałem ją z powrotem przykleić to po pierwsze nie za bardzo chce się trzymać, a po drugie tego silikonu, który przylega do samego emitera wydaje się teraz jakby za mało i strumień światła nie jest taki jak wcześniej. I tutaj moje pytanie, czy: próbować nakleić soczewkę z powrotem, tylko czym(?), czy przy tej okazji wymienić diodę na inną i jeśli tak to na jaką?
Hehe, rzeczywiście tak jak piszą w tematach o oskalpowanych diodach skupienie światła jest teraz sporo lepsze, co mi się podoba:), tylko trochę się zmartwiłem, że po jakimś czasie rzekomo luminofor może się utleniać... A czy wiesz/wiecie może jaka dioda siedzi w tej latarce, albo co ewentualnie mógłbym wstawić w zamian bez wymiany zasilania i drivera?
ElSor, a jak chcesz tam zamontować XP-G/XP-G2 etc? Chyba, że spiłować słupek i wtedy MCPCB wstawić.
Inaczej, tzn jak wstawimy PCB od razu na słupek, to ten plastik może nie wejść, ten co oryginalnie dociska XR-E.
Oryginalnie XR-E jest przyklejone od razu termicznym padem do słupka, z pominięciem PCB
Przynajmniej w P7 tak to jest rozwiązane, domyślam się, że tu podobnie.
Inaczej, tzn jak wstawimy PCB od razu na słupek, to ten plastik może nie wejść, ten co oryginalnie dociska XR-E.
Oryginalnie XR-E jest przyklejone od razu termicznym padem do słupka, z pominięciem PCB
Przynajmniej w P7 tak to jest rozwiązane, domyślam się, że tu podobnie.
Ok, chyba po problemie, udało mi się tą soczewkę docisnąć na tyle mocno, że ten silikon pokrył dość ładnie cały emiter i później złapać całość super glutem. Tylko na boku jest mały ubytek, ale nie sądzę żeby miał większy wpływ na świecenie. Na te diody co ElSor podałeś to patrzyłem na fasttechu i rzeczywiście trochę mi ich budowa nie pasowała, ale jestem zielony w temacie i już zaczynał mi się podobać temat wymiany diody na wydajniejszą
Niemniej panowie dzięki za pomoc.
Niemniej panowie dzięki za pomoc.