Led Lenser P5 - odklejona soczewka LEDa

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
johnsmith

Led Lenser P5 - odklejona soczewka LEDa

Post autor: johnsmith »

Podczas czyszczenia mojej P5, nie pytajcie jak, ale niechcący odkleiłem soczewkę od diody :-| Jak chciałem ją z powrotem przykleić to po pierwsze nie za bardzo chce się trzymać, a po drugie tego silikonu, który przylega do samego emitera wydaje się teraz jakby za mało i strumień światła nie jest taki jak wcześniej. I tutaj moje pytanie, czy: próbować nakleić soczewkę z powrotem, tylko czym(?), czy przy tej okazji wymienić diodę na inną i jeśli tak to na jaką?
Tomeqp

Post autor: Tomeqp »

Tego już raczej nie naprawisz, sam przez to przechodziłem. Dioda bez soczewki nie jest wcale do wyrzucenia. Poczytaj o oskalpowanych diodach na forum. :wink:
Pozdrawiam
johnsmith

Hehe, rzeczywiście tak jak piszą w tematach o oskalpowanych diodach skupienie światła jest teraz sporo lepsze, co mi się podoba:), tylko trochę się zmartwiłem, że po jakimś czasie rzekomo luminofor może się utleniać... A czy wiesz/wiecie może jaka dioda siedzi w tej latarce, albo co ewentualnie mógłbym wstawić w zamian bez wymiany zasilania i drivera?
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

W latarce jest dioda Cree XR-E (ew XR-C). Wymienić można na taką samą lub XP-G(2), XT-E, XM-L(2) ... Największy zasięg jednak będzie z fabrycznej a najwięcej światła z XM-L2.
DNF

Post autor: DNF »

ElSor, a jak chcesz tam zamontować XP-G/XP-G2 etc? Chyba, że spiłować słupek i wtedy MCPCB wstawić.
Inaczej, tzn jak wstawimy PCB od razu na słupek, to ten plastik może nie wejść, ten co oryginalnie dociska XR-E.
Oryginalnie XR-E jest przyklejone od razu termicznym padem do słupka, z pominięciem PCB :)
Przynajmniej w P7 tak to jest rozwiązane, domyślam się, że tu podobnie.
johnsmith

Ok, chyba po problemie, udało mi się tą soczewkę docisnąć na tyle mocno, że ten silikon pokrył dość ładnie cały emiter i później złapać całość super glutem. Tylko na boku jest mały ubytek, ale nie sądzę żeby miał większy wpływ na świecenie. Na te diody co ElSor podałeś to patrzyłem na fasttechu i rzeczywiście trochę mi ich budowa nie pasowała, ale jestem zielony w temacie i już zaczynał mi się podobać temat wymiany diody na wydajniejszą :mrgreen:
Niemniej panowie dzięki za pomoc.
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

DNF pisze:ElSor, a jak chcesz tam zamontować XP-G/XP-G2 etc?
Podeślij latarkę to zobaczymy :razz: Ale ogólnie nie widzę przeszkód żeby w razie potrzeby coś zmodyfikować / zrobić po swojemu.
DNF

Post autor: DNF »

Nie mówię, że się nie da, ale nie tak wprost :wink:
ODPOWIEDZ