Klimatyzacja z odzysku?
U mnie na osiedlu są w porządku ludzie i po godzinach mogą mi napełnić
Postaram się dziś jeszcze dokładnie obfocić cały sprzęt i będę dalej myśleć co dalej z tym.
Tylko jeśli to faktycznie jest z lad chłodniczych, to żeby nie grzać pokoju, skraplacz musiałbym przeciągnąć do pokoju, a resztę na zewnątrz wyprowadzić?
Postaram się dziś jeszcze dokładnie obfocić cały sprzęt i będę dalej myśleć co dalej z tym.
Tylko jeśli to faktycznie jest z lad chłodniczych, to żeby nie grzać pokoju, skraplacz musiałbym przeciągnąć do pokoju, a resztę na zewnątrz wyprowadzić?
DNF właśnie dlatego pisałem żebyś najpierw porobił zdjęcia później kupował...
Wydajność rzeczywiście może być niewielka- można co prawda nieco ją podnieść przez podniesienie temperatury parowania ale na cuda nie licz. Obstawiam na jakieś 300-500W mocy chłodniczej. (dla porównania, człowiek siedzący przy komputerze "generuje" około 70-100W ciepła)
I uzupełnienie teorii:
-skraplacz- element w którym zachodzi proces skraplania, podczas tego procesu ciepło przekazywane jest do otoczenia (czyt. to co musi być na zewnątrz)
-parownik- element w którym pod wpływem absorbowanego z otoczenia ciepła zachodzi proces parowania czynnika (czyt. to co ma być w pomieszczeniu)
Wydajność rzeczywiście może być niewielka- można co prawda nieco ją podnieść przez podniesienie temperatury parowania ale na cuda nie licz. Obstawiam na jakieś 300-500W mocy chłodniczej. (dla porównania, człowiek siedzący przy komputerze "generuje" około 70-100W ciepła)
I uzupełnienie teorii:
-skraplacz- element w którym zachodzi proces skraplania, podczas tego procesu ciepło przekazywane jest do otoczenia (czyt. to co musi być na zewnątrz)
-parownik- element w którym pod wpływem absorbowanego z otoczenia ciepła zachodzi proces parowania czynnika (czyt. to co ma być w pomieszczeniu)
Witam
Modern Refrigeration and Air-Conditioning-18th edition.pdf
Audel HVAC Fundamentals, Air Conditioning, Heat Pumps and Distribution Systems.pdf
Haynes Techbook Automotive Heating and Air Conditioning.pdf
Refrigeration and Air Conditioning EE IIT.pdf
Refrigeration and Air-Conditioning 3E.pdf
Refrigeration and Air-Conditioning 4E.pdf
Air Conditioning Engineering 5E.pdf
Refrigeration and Air-Conditioning 6E.pdf
Polecam ... na początek ...
Modern Refrigeration and Air-Conditioning-18th edition.pdf
Audel HVAC Fundamentals, Air Conditioning, Heat Pumps and Distribution Systems.pdf
Haynes Techbook Automotive Heating and Air Conditioning.pdf
Refrigeration and Air Conditioning EE IIT.pdf
Refrigeration and Air-Conditioning 3E.pdf
Refrigeration and Air-Conditioning 4E.pdf
Air Conditioning Engineering 5E.pdf
Refrigeration and Air-Conditioning 6E.pdf
Polecam ... na początek ...
Mam przenośny klimatyzator monoblok nieco mniej niż 2 kW mocy (Zibro Tectro). Do malutkiego pomieszczenia daje radę, ale cały czas musi pracować. Niestety hałasuje jak diabli. Tu będziesz mieć pewnie ten sam problem, o ile te urządzenia dadzą radę w ogóle schłodzić pomieszczenie. W przypadku mieszkania w bloku w tęgie upały, na 10 stopni ochłodzenia przy tak małej mocy bym w ogóle nie liczył. Ten Zibro, co go mam, utrzymywał 25stopni w naprawdę gorące dni. Odessał mnóstwo wody, która potem się przydawała do kwiatków i żelazka Ale A/C w formie split są o wiele sprawniejsze i cichsze w środku.
Nie muszę dodawać też, że to dość kosztowne jest, energia nie jest za darmo...
Nie muszę dodawać też, że to dość kosztowne jest, energia nie jest za darmo...
cały czas pracuje wentylator, sprężarka nie powinna, chyba że masz wylot gorącego powietrza nie za okno lecz za klimatyzatoramisiek pisze:Do malutkiego pomieszczenia daje radę, ale cały czas musi pracować.
Dlatego przed zakupem prosiłem o zdjęciaDNF pisze:Ehh szkoda, że muszę to oddać
A co do opłat: kiedyś jednemu klientowi (wykłócał się że rachunki go wykończą, że jakiegoś grata mu zamontowałem) zamontowałem licznik tak aby nie widział.
Wyszło poniżej 150 zł za miesiąc- przy włączonej niemal 12 godzin dziennie jednostce o mocy (chłodniczej) 7kW. Gdyby założył żaluzje lub rolety opłata by spadła pewnie o jakieś 50%- wschodnio - południowa ściana cała we szkle, na dodatek w upalne lato ustawione 18st.
Myślę że za taki komfort warto zapłacić.
Niestety sprężarka pracuje cały czas, urządzenie nie osiąga nawet 23 stopni. Wylot mam za okno i całość ma uszczelnienie. Po prostu tak bardzo nagrzewa się cały blok, po wyłączeniu klimy temperatura błyskawicznie rośnie. Urządzenie jest niestety zbyt słabe do tego pokoju i ma tę wadę, że w odróżnieniu od splita źródło zimnego dmuchu nie jest umieszczone u góry pomieszczenia. Żaluzje pomagają, ale niewiele.joon pisze:cały czas pracuje wentylator, sprężarka nie powinna, chyba że masz wylot gorącego powietrza nie za okno lecz za klimatyzatoramisiek pisze:Do malutkiego pomieszczenia daje radę, ale cały czas musi pracować.
Urządzenie pracuje poprawnie, dostarczając strumień naprawdę zimnego powietrza (kiedyś zmierzyłem, na bank poniżej 8 stopni), po prostu bloki z wielkiej płyty są niesamowicie trudne do schłodzenia gdy całość się porządnie nagrzeje po kilku dniach solidnego upału. Zobaczymy jak będzie w tym roku, bo blok ocieplili.
150zł miesięcznie to jest max, mi wychodziło zazwyczaj około 70-80zł, ale w zamian za to o wiele mniej używam głównego oświetlenia latem, bo dłuższy dzień, także różnica nie jest tak duża. Tak wyszło u mnie, ale niektórzy narzekają, trzeba mieć świadomość, że niczego nie ma za darmo.
P.S. mam wrażenie, że monobloki instalowane w oknach, tak popularne swego czasu w USA, są znacznie sprawniejsze od wynalazków z trąbą słonia. Niestety bardzo trudno takie okienne kupić za rozsądną cenę w Polsce.
DNF zobacz moje które łyknełem za darmoche . Jedna już śmiga u mnie w pokoju druga niedlugo bedzie zamoncona .Pierwsza była sprawniutka , druga miała spaloną sprężarkę , kupiłem sprawną jako odzysk z jednoski ktora miala dziurawą chłodnicę .Te modele fujitsu mają fajną funkcję w postaci funkcji grzania .
sebeq
sebeq
Sytuacji nie poprawia fakt, że sprężarka przy tej klimie (przenośnej) też generuje jakieś ciepło, które sama musi przepompować na zewnątrz... [ilość tego ciepła łatwo odczytać z licznika prądu ] Wiadomo, coś za coś... jest przenośność, jest mniejsza sprawność.amisiek pisze:Niestety sprężarka pracuje cały czas, urządzenie nie osiąga nawet 23 stopni. Wylot mam za okno i całość ma uszczelnienie.joon pisze:cały czas pracuje wentylator, sprężarka nie powinna, chyba że masz wylot gorącego powietrza nie za okno lecz za klimatyzatoramisiek pisze:Do malutkiego pomieszczenia daje radę, ale cały czas musi pracować.
Tak, że nawet trochę mniejszej mocy klimatyzacja ale z kompresorem umieszczonym na zewnątrz pomieszczenia, może z pomieszczenia odprowadzać podobną ilość ciepła - i mniej hałasować
Pozdrawiam
marmez