Witam,
Jest to mój pierwszy post, więc na początku pragnę przywitać wszystkich Forumowiczów
Informacje zawarte na forum i mnóstwo światełek DIY skłoniły mnie do wykonania własnej lampki. Napotkałem jednak następujący problem z akumulatorem.
Planuję budowę pakietu 2S1P z ogniw Panasonic NCR18650B. Pakiet będzie wykorzystywany do różnych celów, od zasilania lampki rowerowej, do zasilania przenośnego sprzętu grającego. Ze względu na dość wysoką cenę tych ogniw, jak i bezpieczeństwo postanowiłem je zabezpieczyć modułem PCM-Li02S3-074 Zrezygnowałem z ogniw protected po wypowiedzi użytkownika greg (pozwolę sobie zacytować) Ogniwa pojedynczo zabezpieczone nie nadają się do budowy pakietu. Od tego są standardowe ogniwa przemysłowe i dedykowane kontrolery pakietów. Posiadam ładowarkę SkyRC iMAX B6AC z balanserem i chciałbym balansować pakiet aby wydłużyć życie NCR'ów. Moje pytanie jest następujące: Jak wyprowadzić przewody do balansera z zabezpieczonego pakietu? Główne przewody pakietu + i - wiadomo od ładowarki do punktów lutowniczych P+ i P- układu zabezpieczającego. A balanser? Pomijając układ zabezpieczający, bezpośrednio do ogniw, czy do punktów P+ i P- oraz wspólnego dla obu ogniw punktu BM?
Większość pakietów 2S1P złożonych z ogniw 18650 nie posiada złącza balansera, podobno nie jest to konieczne przy tak małej liczbie ogniw, dlatego nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie i postanowiłem założyć nowy temat
Balansowanie zabezpieczonego pakietu 2x18650
Chyba jednak koledze chodzi o szerogowo dwa ogniwa (2S). Takie ma też zabezpieczenie z Bto.Zbychur pisze:Rozumiem, że chcesz te ogniwa połączyć równolegle, albo coś źle rozumiem, wtedy nie potrzeba balansowania, bo według mojej wiedzy (ubogiej w tym temacie co prawda) wynika, że same się zbalansują.
Niestety nie wiem czy można ładować ten pakiet tak jak by tego zabezpieczenia nie było, ale ktoś na pewno wie
Widziałeś ten "kalkulator" łączenia pakietów?. Jak dokładniej z iMaxem to nie wiem
Żeby balansować ogniwa przy ładowaniu ładowarka musi wiedzieć jakie napięcie jest na każdym z nich. Więc pierwsze ogniwo masz miedzy - i BM(+), a drugie BM (-) i + i z tego by wynikało że te 3pkt trzeba wyprowadzić do ładowarki ale co i jak dokładnie to niech się wypowiedzą posiadacze tej ładowarki, bo się jeszcze takiej nie dorobiłem
Miałem podobne pytanie do bto, odnośnie układu zabezpieczającego z wbudowanym balanserem i używaniem zewnętrznego balansera.
Odpowiedź z BTO:
Odpowiedź z BTO:
Wysłałem ten schemat:Rozwiązanie wskazane przez pana jest możliwe.
Zewnętrzny balancing jest lepszy, ze w względu na dokładność ładowarki i jej moc (szybszy będzie).
Wyprowadzenia muszą być tak zrobione jak pokazał pan w załączniku.
marmez kalkulator widziałem. Jeśli chodzi o podłączenie balansera do "gołych" ogniw (bez żadnych układów zabezpieczających) to wiem jak to podłączyć. Natomiast nie wiem jak podłączyć balanser do pakietu z zabezpieczeniem.
macgap90 Dokładnie o takie podłączenie mi chodziło, myślę że powinno być ok. Pokrywało by się to z odpowiedzią z BTO dla użytkownika tOmki. Może wypowie się ktoś kto jest w 100% pewny, nie chciałbym zniszczyć ładowarki i ogniw
macgap90 Dokładnie o takie podłączenie mi chodziło, myślę że powinno być ok. Pokrywało by się to z odpowiedzią z BTO dla użytkownika tOmki. Może wypowie się ktoś kto jest w 100% pewny, nie chciałbym zniszczyć ładowarki i ogniw