Klimatyzacja z odzysku?

Czyli wszystko co potrzebne prawdziwemu DIY'owi;) Porady, pytania i opisy używanego przez nas sprzętu.
DNF

Klimatyzacja z odzysku?

Post autor: DNF »

Witam serdecznie :)
Lato się zbliża, a ja pokój mam niestety od wschodu, więc co ranek mam saunę mimo zasłoniętych rolet.
Na złomie, który co jakiś czas odwiedzam, mogę kupić kompletne klimatyzacje, tzn część co na zewnątrz pomieszczenia jest, za 30zł komplet.
Myślicie, że dałoby się coś z tego zrobić? Wiem, że to wróżenie z fusów, ale jeśli będą nieszczelności, to da się to jakoś w miarę tanio naprawić?
Co oprócz nieszczelności może okazać się popsute?
Bo kupić klimatyzację za 30zł, a naprawiać za 500zł i mówić, że to i tak taniej niż nowe to się mija z celem :)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
sebeq

Post autor: sebeq »

Ja bym brał , za 30zł to ją chętnie odkupie od Ciebie :P , sam mam dwa komplety fujitsu czyli jednostka wewnetrzna i zewnetrzna . Tez kupiłem jako szrot a naprawa sprowadziła się do naprawy jednej rurki ,a w drugim do poprawienia zimnych lutów na płytce sterującej .
Pytanie tylko czy masz dostep do pompy prozniowej , czynnika ktory jest drogi , oleju ??
Jezeli posiadasz palnik gazowy to alu rurkę naprawisz sam przy pomocy lutu naprawczego dostepnego na alledrogo , miedziane rurki tez tym się da naprawić .

sebeq
DNF

No właśnie, jeśli są puste to jest problem :wink:
Takie klimatyzacje napełnia się tak samo jak samochodowe? Czy może mówimy o dwóch różnych czynnikach?
Muszę tam podjechać i dokładnie obadać co i jak z nimi. Wiem na pewno, że mają chłodnicę, na jednej z rurek dochodzących do chłodnicy jest taki średniej wielkości miedziany baniaczek i na pewno jest duży zbiornik jak w lodówce.
Więcej nie patrzyłem bo dojście ciężkie było. Teraz tak sobie myślę czy to było 3 czy 6zł za kilogram, ale nawet jak 6zł to i tak cena dobra.
Na dniach tam podjadę to obadam co i jak dokładnie :) Może nawet jedną sztukę już wezmę.
Awatar użytkownika
sebeq

Post autor: sebeq »

Czyli to tzw klimatyzacja okienna ? mozesz poszukac fotkę jak to mniej wiecej wygląda ?
w klimach jest kilka rodzaj czynników. Jezli to mała klima to dużo czynnika nie trzeba .
Sposób napelniania taki sam jak samochodowych , czyli osuszanie układu azotem jesli klima byla nieszczelna,olej ,nastepnie próznia i po tym wpuszczamy czynnik.

sebeq
joon

Post autor: joon »

Jak na obudowie zobaczysz nazwę gazu inną niż R410, R407 to nie warto, więcej zabawy z tym i ewentualnych problemów.
Jak coś to fotki, zajmuję się klimą to pomogę ;)
DNF

One są bez obudowy :) Na dniach podjadę, to cyknę kilka fotek :) Dziękuję za pomoc Panowie ;)
Awatar użytkownika
Zbychur

Post autor: Zbychur »

Najtańsza klima to 3 dwulitrowe plastikowe butelki z wodą umieszczone w zamrażarce do czasu zmiany wody w lód i potem stawiamy przed wentylator, a 3 następne czekają w zamrażarce. Stosuję to już od kilku lat i skutecznie schładza temperaturę w pokoju 4x4m :mrgreen:
DNF

Zbychur no bez jaj, że schłodzi mi to pokój z 30 do 20* :wink:
Mniej więcej tyle mam o 6 rano w pokoju. To jest piekło..
To co mogę kupić to sama jednostka zewnętrzna i to bez obudowy.
Czy do "jednostki wewnętrznej" będę potrzebować czegoś więcej niż tylko obudowy z wiatrakami?
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Post autor: marmez »

Klima klimą dobry pomysł... Ale może by jej pomóc pasywnie... Np. nie myślałeś o jakimś ekranie zewnętrznym? Chyba, że masz rolety zewnętrze, ale z tego co piszesz to wątpię...

Żony babcia mieszka na strychu i ma okna dachowe, latem grzeje przez nie niesamowicie. Nakleiliśmy jej na *zewnątrz* okien folie lustrzane "lustro weneckie" ono przewodzi chyba z 20-30% światła tylko. Gołą ręką czuć wielką różnicę ile ciepła wchodzi do pokoju. To akurat rozwiązanie ma też sporo wad... ale chodzi mi o idenę, aby odbić ciepło/światło PRZED izolowanym oknem. Wszystkie rolety, które są już w środku pokoju to dają bardzo niewiele, bo same będą robiły za kaloryfer.

Pozdrawiam
Kuba
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Awatar użytkownika
megabit

Post autor: megabit »

Doraźnie naklej sobie folię alu na szybę ;)
Awatar użytkownika
artur_n

Post autor: artur_n »

Rurki cy nawet elektronika jest do ogarnięcia a co jeśli sprężarka jest padnięta?
Everybody lies...
DNF

Jasne, mieszkając w bloku na bank założę folię aluminiową na okno, sąsiedzi by mnie zjedli za te refleksy :D
Jeśli padnięta będzie sprężarka to klops, wtedy wykupie wszystkie sprężarki :)
W poniedziałek może uda mi się tam zawitać, to wybadam sytuacje :)
Awatar użytkownika
artur_n

Post autor: artur_n »

W klimie na 99% nie będzie gazu w zależności od formy koszt za 1kg jest od 100-180zł. Do tego wykonanie próżni w układzie oraz sprawdzenie szczelności połączeń miedzianych. Przemyśl czy warto inwestować w rupiecia.
Everybody lies...
DNF

Dla samej nauki działania klimy, obadania co i jak, i chłodniczki-warto :wink:
joon

Post autor: joon »

Powiem tak:
jak kupisz część wewnętrzną i zewnętrzną do 100zł to możesz mieć kompletną klimę z gazem i instalacją za 300 ;)
Ale tylko pod warunkiem że sprężarka jest sprawna, parownik i skraplacz szczelne a układ pracował pod R410, R407.
Nawet padniętą elektronikę można śmiało zastąpić najzwyklejszym termostatem- ważne jedynie żeby wiedzieć jak podłączyć ;)

Ale jeśli tylko chcesz "obadać" jak to działa to gra niewarta świeczki :/
ODPOWIEDZ