Trzy pytania odnośnie latarki UltraFire SH98

Czyli wszystko co potrzebne prawdziwemu DIY'owi;) Porady, pytania i opisy używanego przez nas sprzętu.
Kali

Trzy pytania odnośnie latarki UltraFire SH98

Post autor: Kali »

Cześć,
dostałem taką oto latarkę http://dx.com/p/ultrafire-sh98-cree-xm- ... 650-162491 do potestowania. Mam trzy pytania: czy to ustrojstwo zabezpiecza ogniwo przed zbyt niskim rozładowaniem? I drugie pytanie to czy wszystko jest ok jeśli w najwyższym trybie latarka pobiera tylko 1,5A? Na stronce piszą niby 3A, wiadomo trzeba zawsze brać na to poprawkę ale żeby aż dwukrotnie mniej? I pytanie trzecie: na driverze są dwa outy. Co się stanie jeśli przelutuję kabelek z fabrycznego do tego drugiego? Aha, no i jeszcze jedno pytanko: czy fujik nadaje się do smarowania gwintów? Czy potem nie będzie problemy z odkręceniem (chodzi mi o gwint piguły)?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Dariusz70

Post autor: Dariusz70 »

Zobacz : foto z DX . Ktoś rozebrał.
Powinno mieć zabezpieczenie. Driver ma procek. Ograniczenie prądu za pomocą baterii rezystorów.
Dziura pod diodą, słabe chłodzenie, brak pasty termo.
Nawet dobrze te 1,5A, 3A spali diodę.
Przelutowanie kabelka? Wygląda na drugie wyjście "+".
Fujik sklei gwinty, lepiej pasta termo.
Dariusz70
darek.l(małpa)interia.pl
Kali

Czy dobrze rozumiem, że ta bateria rezystorów działa tak, że w zależności od napięcia akumulatora dioda przełączana jest na rezystor odpowiedniej wartości. Druga sprawa to czy dałoby radę przykładowo wcisnąć w pigułę krążek aluminiowy i wtedy może zmienić driver na Attiny13 + 6AMC? Albo zabrać się za fabryczny driver i zmienić wartości rezystorów. Chociaż żeby wycisnąć z tego ze 2A. Co Wy na to?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Dariusz70

Post autor: Dariusz70 »

"Zatkać dziurę" krążniem aluminiowym, 6 x AMC po poprawieniu odprowadzenia ciepła.
Sprawdzić spadek napięcia na włączniku i zmostkować spręzynkę.
Dariusz70
darek.l(małpa)interia.pl
Kali

Wydaje mi się, że zabezpieczenia jednak nie ma. Włączyłem latarkę i chciałem zobaczyć kiedy ono zadziała. Ilość światła powoli spadała, po wyjęciu akumulatorka napięcie wyniosło 2,65V.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Zbychur

Post autor: Zbychur »

Jakie masz przewody w mierniku?
Kali

Są to przewody raczej kiepskiej jakości. Wydaje mi się, że po prostu driver nie ma zabezpieczenia bo ile bym nie trzymał aku w latarce to cały czas ciągnie prąd. Według mnie robienie takiego sterownika (bez zabezpieczenia aku) i to mikroprocesorze jest bez sensu i dlatego też między innymi zmienię go na standardowy z AMC.
Awatar użytkownika
Zbychur

Post autor: Zbychur »

Pytam, bo kiedyś spotkałem podobny driver w C8 z dziurą pod diodą i dawał 2,4 w diodę. Przewody mają bardzo duże znaczenie przy pomiarach prądu, u mnie na oryginalnych z przeciętnego multimetru pokazało prawie 1A mniej w stosunku własnoręcznie zrobionych z porządnego przewodu 2,5mm². Driver na pewno do wymiany ale nie szalałbym z prądem. Jeśli uda Ci się zneutralizować dziurę pod diodą to naprawdę max to 6xAMC, a już całkiem lepiej to zmienić diodę na np. XP-G2 i 1A naprawdę max 1,4 z rozwagą używać, a i tak przy dobrym odprowadzaniu ciepła będzie gorąco, bo przy XM-L to 50% światła nawet nie wychodzi poza głowice. Po prostu za mała soczewka, żeby wykorzystać 125° świecenia diody.
Kali

Ok, dzięki za wskazówki. Przewody postaram się zrobić w najbliższym czasie. Mogę mieć wałki aluminiowe różnej średnicy więc doszlifuję na rozmiar piguły i po prostu wcisnę na imadle. Robiłem już tak z jedną z latarek z zoomem i całkiem dobrze wyszło. Na razie zostanę przy xm-lu bo nie mam i nie będę miał w najbliższym czasie xp-g2. W przyszłym tygodniu napiszę czy udało mi się zrobić przeróbkę.
kambal

Post autor: kambal »

Witam,
mam taką samą latareczkę:) oczywiście w pigułę zatoczyłem wkładkę, całkiem dużą nawet. Proponuję naciąć rant piguły by było za co ją dokręcić. Driver daje 3A, latarka robi się bardzo szybko, bardzo ciepła:)

Apropo wymiany diody, mam w zbiorach Oslona 80st, nota mówi o 1A max, można go potraktować deko większym prądem? I czy będzie to miało jakieś widoczne w jasności zmiany? A jesli nie to, to jaką w miarę mocną i z małym kątem świecenia diodę tam wsadzić?
Pozdrawiam
kambal zwany Kamilem Convoy M1
ODPOWIEDZ