Prosty zasilacz warsztatowy - prośba o ocenę koncepcji.

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Awatar użytkownika
Hahar

Post autor: Hahar »

O zakłócenia z przetwornicy-Pyra o tym wspominał, daj dławik i jakiś kondensator na wyjściu z przetwornicy.
Kondensator możesz wymontować ze starej płyty głównej-np. 1000µF( najlepiej ze złotymi napisami) równolegle z nim np.100nF ceramiczny przed nimi dławik nawinięty na rdzeniu (okrągłym) z zasilacza komputerowego.Nawijasz dwoma przewodami w przeciwnych kierunkach.
Całość z przetwornicą zaekranuj...
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Jeśli zasilasz go z zasilacza jak wspomniałeś wcześniej, to patrz mój post pod tym schematem.

Problemem jest wersja aplikacji układu przyjęta przez projektanta miernika.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
zgf1

Post autor: zgf1 »

Do miernika na wejście pomiarowe w obu przypadkach podpięte jest tylko ogniwo 18650(4.1V).

Zmieniam tylko samo źródło zasilania woltomierza, on cały czas mierzy to ogniwo, dlatego nie rozumiem róznicy w pomiarach.
Awatar użytkownika
Browar

Post autor: Browar »

zgf1 pisze: A ja chyba poległem i nie wiem o co chodzi...
Mam moduł woltomierza:
http://www.kamami.pl/dl/avt2270.pdf

Na wejście pomiarowe podpinam sobie ogniwo 18650, zasilacza obecnie nie miałem więc zasilanie dla woltomierza wziąłem z portu USB, podpinam mam ładne wskazanie 4.1V.

Teraz podpinam zasilacz od laptopa, do niego przetwornicę, ustawiam na wyjściu 5V, podpinam woltomierz panelowy, wskazanie 3.5V. Mierze napięcie na przetwornicy(5V), ogniwo dalej ma 4.1V. No to podpinam spowrotem do USB i ogniwo ma ładnie 4.1V, mierze napięcie na usb 4.94V, ustawiam tyle samo na przetwornicy, podpinam woltomierz i dalej mam wskazanie 3.5V...

Ktoś może mi wyjaśnić o co tutaj chodzi?
Pyra ma rację co do Twojego miernika, nie może być zasilany ze źródła które ma mierzyć. Ja używam tego: http://www.darel.elektroda.eu/produkt2.html
Ma własne źródło napięcia odniesienia.
pozdrav
Awatar użytkownika
zgf1

Ale ja nie zasilam go ze źródła które mierzę!
Mierzę tylko i wyłącznie ogniwo 18650 w obu przypadkach.

Zmieniam tylko zasilanie woltomierza, raz USB, raz przetwornica.
Awatar użytkownika
Browar

Post autor: Browar »

Nie do końca wiem jakie napięcia pracy zmierzyłeś, ten układ pobiera spory prąd (wyświetlacz) więc są jakieś spadki napięcia. Powinieneś po każdej zmianie zasilania układu wysterować napięcie ref-hi - ref-low potencjometrem PR1 na 1V i wtedy coś można by powiedzieć.

Edit: Twój układ niestety zależy od napięcia zasilania, zastosowany przeze mnie nie.
pozdrav
Awatar użytkownika
zgf1

Tak, kalibrowałem go, chyba mam problem z ekranowaniem...
Jak łapie przetwornice tą na LM w ręke(układ) to wskazania się poprawiają.
W sumie będę kombinował inaczej, do zasilania woltomierza muszę i tak dołożyć tam osobne zasilanie, jutro to zrobię i będę próbował wtedy raz jeszcze ustawiać wszystko i przetestować.

Wiem, nie mam najlepszego modułu, ale nie będę kupował nowego, gdybym już zdecydował się na zmianę wskaźnika to raczej zrobię układ na Atmega8 z wyświetlaczem i pomiarem napięcia i natężenia jednocześnie.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Widzę, że raczej nie jest to problem z ekranowaniem, tylko z poprawną masą.
Zrób fotkę jak to masz poprowadzone.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
zgf1

Obecnie tak to wygląda:
Obrazek

Tak będzie w zasilaczu docelowo + przełącznik odłączający dzielnik napięcia i przełączający pomiar na rezystor 0.1ohm(pomiar spadku napięcia na nim) dzięki czemu jednym miernikiem będę mógł mierzyć też natężenie.

Poprzednie połączenie różniło się tylko tym, że wyjście z przetwornicy było podłączone do zacisków woltomierza "zasilanie" zamiast pomiar napięcia.
Awatar użytkownika
sebeq

Post autor: sebeq »

A czy Twój moduł zasilacza nie miał połączonych w obudowie tych punktów ??

sebeq
Obrazek
Awatar użytkownika
zgf1

A tak miał... Więc tu leży problem napewniej?
Te trzy punkty okrągłe były połączone ekranem, który oczywiście planowałem załozyć ponownie ale już w momencie składania wszystkiego do obudowy...
Awatar użytkownika
sebeq

U mnie nie połączenie podobnych punktów jak w oryginale powodowało podniesienie się napięcia wyjściowego o 2V.Działo się tak w chwili złapania za jeden dowolny biegun wyjściowy .. Połącz te punkty jest to ważny element konstrukcji zasilacza .

sebeq
Awatar użytkownika
zgf1

Heh głupi człowiek uczy się całe życie... No połączyłem punkty(założyłem ekran) chyba problem rozwiązany, moduł woltomierza ładnie pokazuje napięcie, tak samo jak miernik :)

Dziękuję za pomoc, przepraszam za zawracanie głowy, to w sumie moje pierwsze kombinacje z zasilaczami impulsowymi, wcześniej to zawsze były klasyczne zasilacze + stabilizatory liniowe. Oczywiście jak skończę to pochwalę się konstrukcją, teraz trzeba jakąś obudowę znaleźć aby to jakoś wyglądało....
Awatar użytkownika
sebeq

O widzisz :D fajnie że śmiga . Czekam na dalsze relacje .

sebeq
Awatar użytkownika
zgf1

No, na chwilę obecną mam już panel przedni, jest w nim też przetwornica, pokombinowałem i używam jej wbudowanego potencjometra do regulacji napięcia.

Po prawo przełączniki, na dole przełącza pokazywanie napięcia na przetwornicy, kolejna pozycja dolnego przełącznika to napięcie na źródle prądowym, kolejna pozycja to przełączenie miernika z V na A, gorny przełącznik zmienia źródło pomiaru prądu, kolejno: przetwornica, źródło prądowe, wyjście 5V(7805).

Sorry za jakość zdjęć.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

I jeszcze małe pytanie, tasma LED zwykła na diodach 3XXX, ja wiem może jest jej z 2m, ustawiam napięcie 12V, podpinam taśmę, mam wskazanie 0.7A, ale mam wrażenie, że ledy grzeją się - to normalne?

Podpinam żarówkę samochodową, jedno włókno, nawet nie błyska, od razu odczyt napięcia 0.3V - zwarcie? Żarówka omomierzem mierzona ma ponad 1ohm, zabezpieczenie układu zadziałało?
ODPOWIEDZ