tranzystor mosfet jako klucz/włącznik

dane techniczne, wykazy, dokumentacje, zestawienia, linki do pomocnych stron...
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

Pewnie da...
Podaj mi założenia, jaki max prąd będzie płynął, przy jakim napięciu na żarówce ma zwierać termistor, jakie będzie zasilające ..znajdę chwilę to spróbuję wymyślić...
To jak, potrafisz lutować?
:mrgreen:
firek7

Post autor: firek7 »

Zasilanie- 2x ogniwo 32600 czyli 8,4V (ew. 8 paluszków czyli 9,6V, tak mam teraz)

Prąd około 3,5A ( ale dobrze by było aby mogło to pracować na jakimś mniejszym prądzie powiedzmy 1,5A tak w razie czego....)

Napięcie przy którym zwiera.... nie wiem. Myślałem o 5,5 - 6V ale najlepiej regulowane jakoś

Lutować potrafię ale wg. schematu ;] I przeważnie jak coś nie działa to wymieniam wszystkie elementy bo usterek szukać nie umiem :)
Awatar użytkownika
m-blue

Re: tranzystor mosfet jako klucz/włącznik

Post autor: m-blue »

witam ponownie:)
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1057496.html
to chyba bedzie najprostsze..b
przegladalem aplikacje, ktore podales, ale chyba za duzo tego...
mozesz napisac, czy buz 10 albo o ile pamietam buz 11, bedzie dobry do stetrowania p7 czyli ok 3A z pakietu 14.4V ? jakie ma wady w stosunku do innych podanych, bo z tego co widze to parametry wzglednie podobne. nada sie?
Pozdrawiam,
Michał
firek7

Post autor: firek7 »

Mam złożony ten ze schemaciku z elektrody, na buz11 (mniejszy opór niż buz10). Działa super ;]
Awatar użytkownika
m-blue

Post autor: m-blue »

dzieki za info, w sumie po malej konsultacji z Ledimem , wyszlo ze na p7 jest ok 4V wiec prad do przelacznika bedzie nie 3 a 1A:) ale tak czy inaczej kontakron tego nie popchnie...
Pozdrawiam,
Michał
Awatar użytkownika
EdiM
Kontakt:

Post autor: EdiM »

Witam
Firek7 - najprostszym softstartem jest podłączenie dwóch elementów. Rezystora oraz przekaźnika go zwierającego. Można dołożyć jeszcze układ RC. Cewka przekaźnika za rezystorem. W pierwszej chwili prąd żarówki jest duży i płynie przez rezystor. Napięcie na żarówce i cewce jest niskie. Po chwili napięcie rośnie i załączana jest cewka przekaźnika - rezystor jest zwierany.
Ja jeszcze gdzieś mam płytki takich softstartów na 12V. Spróbuję potem zamieścić jakieś dodatkowe informacje. Oczywiście nie jest to układ zbyt wymyślny, ale znacznie zmniejsza udar prądowy na żarówce.
Pozdrawiam
--
EdiM
Zapraszam do sklepu http://sklep.ledim.pl/
Zapytaj jak zdobyć dodatkowy rabat 15-20%
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

ojjj, dawno w ten temat nie zaglądałem....sorki Panowie, miałem coś komuś pomóc?
Coś trzeba wymyślić?
Awatar użytkownika
EdiM
Kontakt:

Post autor: EdiM »

Obiecane oscylogramy obrazujące prąd (napięcie na rezystorze 0R01)

1. żarówka halogenowa 35W 12V
Obrazek

2. żarówka halogenowa 35W 12V - softstart
Obrazek

3. żarówka halogenowa 100W 12V
Obrazek

4. żarówka halogenowa 100W 12V softstart
Obrazek

5. widok układu:
Obrazek

Układ zawiera dodatkowo diodę prostowniczą oraz kondensator - może pracować dla prądu przemiennego.

Ogólnie jak widać układzik sprawuje się dobrze i pik prądu jest znacznie mniejszy niż przy podłączeniu bezpośrednim. Dla żarówki 100W widać, że z przetężenia o wartości równej ok. 6x prąd nominalny zostaje tylko 2x. W wersji uproszczonej wystarczy tylko rezystor mocy oraz przekaźnik na odpowiednie napięcie i z odpowiednio mocnymi stykami.
Oczywiście aby uzyskać podobny efekt należy dobrać odpowiednio wartość rezystora szeregowego.
Pozdrawiam
--
EdiM
Zapraszam do sklepu http://sklep.ledim.pl/
Zapytaj jak zdobyć dodatkowy rabat 15-20%
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Po prostu piękne ;-)
Dzięki Edim za wartościowy materiał....jeszcze tylko proszę o zamieszczenie schematu. Zeby było widać... :mrgreen:
kodi

Post autor: kodi »

Kurcze troche mnie tu nie bylo :D

Szukam ukladu soft-startu dla zarowki, ale w moim przypadku pomysl rezystor i przekaznik odpada. Czyli zostaje raczej PWM + MOSFET. Elementami wykonawczymi bylyby polaczone rownolegle IRF2804. Moze ktos by sie podjal zrobienia takiego ustrojstwa?
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

jak chcesz to zasilać?
jakieś ograniczenia?
kodi

Post autor: kodi »

Zasilac moge to dowolnie. Dostepne na gotowo bedzie zasilanie +5V (ale o malutkiej wydajnosci - rzedu kilkudziesieciu mA), oraz DC 36V. Prady beda duze, stad takie FETy a nie inne. Jakby co, moge dobudowac drugi zasilacz niskonapieciowy (5V, 3.3V? ). Na CPFie Jim robil przez pewien czas softstarty (JM-SST), ale nie sa juz dostepne. Wielkoscia nie chcialbym od owego JM-SST odbiegac (no w sumie jak duzy moze byc PWM ze zmiana wspolczynnika wypelnienia? )
Peg6

Post autor: Peg6 »

Mam małe pytanko :mrgreen: Jeśli zastosujemy przełącznik chwilowy to dioda będzie świecić tylko gdy jest zwarty styk czy chwilowym zwarciem włączamy a ponownym rozłączamy bramkę ? A może coś się zmieniło po takim czasie jeśli chodzi o schemat ? :razz:
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Peg6 pisze:czy chwilowym zwarciem włączamy a ponownym rozłączamy bramkę ?
Takie rzeczy tylko w erze ;)

Schemat ten szybko się nie zestarzeje - działa od wielu wielu lat.
Peg6

Post autor: Peg6 »

Tak też myślałem. A jak to w miarę prosto zrobić,żeby tak było ? potrzebuję układ który włącza wyłącza leda bezpośrednio bądź przez tranzystor za pomocą microswitcha. Wiem,że da się to "prosto" osiągnąć tylko nie wiem jak. Takie sterowanie występuje w każdej czołówce petzla bądź głupiej lampce na dynamo wielkości paczki zapałek z decathlonu. Ma ktoś jakiś pomysł ?
ODPOWIEDZ