Mocowanie piguły w ThruNite Archer 1A

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Awatar użytkownika
tomeksz68

Mocowanie piguły w ThruNite Archer 1A

Post autor: tomeksz68 »

Witam
Mam pytanie, panowie czy posiadacie wiedzę na temat Archer i Neutron czy w modelach tych piguła jest wklejona czy tylko wkręcona w głowicę latarki? Zadano mi takie pytanie a ja niestety nie znam na nie odpowiedzi. :|
pozdrawiam Tomek

"Gdy jest bardzo smutno to kocha się zachody słońca."
Antoine de Saint-Exupery
Awatar użytkownika
Rysiu.

Post autor: Rysiu. »

Niestety ale chyba jest wklejona bo nie udało mi się jest wykręcić

Obrazek

Obrazek
UF C2: XM-L2 T6 3C @8AMC; XM-L U2 1C @10AMC; XM-L2 T6 3C@10AMC; XM-L2 U3 7A@10AMC
Awatar użytkownika
pralat

Post autor: pralat »

Hm, to wygląda jakby nie było w ogóle piguły, a miejsce na diodę jest integralną częścią korpusu.
Awatar użytkownika
paolo1976

Post autor: paolo1976 »

Też tak myślę. A otwory nie służą do wykręcania czegokolwiek, tylko są to po prostu przepusty na przewody :-( Tak to wygląda.
Kochający tata swojej najukochańszej na świecie córeczki ***** Latarka - obecnie 3W plastikowy "no name" na 3 xAAA za 6zł z Biedronki
Awatar użytkownika
krzycho_

Post autor: krzycho_ »

Nie odkręca się czasem w niej pierścienia koronki w celu dostania się do diody ?

Edit , mój błąd teraz dopiero zrozumiałem że chodzi o pigułę a nie rozbiórkę głowicy ;)
Ostatnio zmieniony poniedziałek 29 kwie 2013, 13:40 przez krzycho_, łącznie zmieniany 1 raz.
elektroda.pl
Awatar użytkownika
Rysiu.

Na zdjęciach tego nie widać ale moim zdaniem piguła jest wciśnięta w korpus i raczej wątpię czy dało by się ją wyjąc bez prasy, jednak przylutowanie diody do drivera kabelkami i wciśniecie tego na miejsce zajmuje góra 10 minut i nie jest jakoś specjalnie trudne.
UF C2: XM-L2 T6 3C @8AMC; XM-L U2 1C @10AMC; XM-L2 T6 3C@10AMC; XM-L2 U3 7A@10AMC
ProLight

Post autor: ProLight »

Tak jak Koledzy wcześniej zauważyli, jest to jeden kawałek.

Próbowałem wyciskania prasą ale nie dało się, pogieły się lekko ranty, po dokładnym oczyszczeniu anodyzacji w koło dokładnie widziałem że jest to jeden kawałek Alu.

Pozdrawiam.
Główny spammer tego Forum ;)
Awatar użytkownika
krzycho_

Post autor: krzycho_ »

Czyli głowica jest drążonym z obu stron wałkiem alu , odprowadzanie ciepła jest lepsze bo nie ma łączeń :)
elektroda.pl
ProLight

Post autor: ProLight »

ThruNite Stosują to w większości "małych" latareczek
Główny spammer tego Forum ;)
Awatar użytkownika
pralat

Post autor: pralat »

W latarkach Roche F8 i F12 jest to samo rozwiązanie. (taka ciekawostka)
Awatar użytkownika
tomeksz68

Witam
krzycho123 pisze:Nie odkręca się czasem w niej pierścienia koronki w celu dostania się do diody ?

Edit , mój błąd teraz dopiero zrozumiałem że chodzi o pigułę a nie rozbiórkę głowicy ;)
Krzychu właśnie chodzi o to o czym myślisz, pytanie jakie mi zadano to czy da się w normalny mało inwazyjny sposób zdemontować pigułę i wymienić diodę na XM-La ciepłego. Czyli od refa fakt ale to bajecznie proste po co wydzierać całość. :mrgreen: Tu faktycznie jak napisał
Rysiu_01_92 pisze:Na zdjęciach tego nie widać ale moim zdaniem piguła jest wciśnięta w korpus i raczej wątpię czy dało by się ją wyjąc bez prasy, jednak przylutowanie diody do drivera kabelkami i wciśniecie tego na miejsce zajmuje góra 10 minut i nie jest jakoś specjalnie trudne.
Panowie ale wam na przyznawałem punktów za "pomógł" aż mnie palce bolą od klikania, ale było warto. :super:
Dziękuję za pomoc i polecam się na przyszłość. ;)
Ostatnio zmieniony poniedziałek 29 kwie 2013, 17:57 przez tomeksz68, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam Tomek

Antoine de Saint-Exupery
Awatar użytkownika
paolo1976

Dzięki :-)

Mój pierwszy "pomógł" :grin: Nadejszła wiekopomna chwiła... :-)
Kochający tata swojej najukochańszej na świecie córeczki ***** Latarka - obecnie 3W plastikowy "no name" na 3 xAAA za 6zł z Biedronki
Awatar użytkownika
tomeksz68

Witam
paolo1976 pisze:Dzięki :-)

Mój pierwszy "pomógł" :grin: Nadejszła wiekopomna chwiła... :-)

Na razie 2 x TAK :] :]
pozdrawiam Tomek

Antoine de Saint-Exupery
Awatar użytkownika
paolo1976

Właśnie zauważyłem, że drugie wskoczyło :-) Miło komuś doradzić. Poza tym tutaj panuje całkiem inna, przyjazna, koleżeńska atmosfera. Nie to co na pewnym, znanym forum elektronicznym, którego nie będę reklamował.

A tak wracając do tematu, to dioda jest klejona do płaszczyzny chłodzącej, czy coś ją dociska po skręceniu głowicy?
Awatar użytkownika
Rysiu.

Dioda jest na 14mm miedzianym podłożu dociskana przez bardzo solidny plastikowy czopek który dodatkowo jest dociskany przez idealnie spasowany do niego ref. a ten z kolei prze dokręcana koronkę.

Pod MCPCB jest biała pasta silikonowa u mnie wymieniona na Arctic Silver 5.
ODPOWIEDZ