JETBeam III IBS ULTRA. Wszyscy oczekiwali od tej latarki wiele, ma to być sprzęt z największym THROW w stajni tej firmy.
Ale zacznijmy od suchych faktów czyli specyfikacji producenta:
- •Typ diody: 3 watt CREE Q5
•Wymiary: 152x25mm
•Głowica: 36,5mm
•Odbłyśnik: metalowy SMO
•Szybka: szkło naturalne szafirowe
•Światło 2-225 lumenów
•Czas działania 1.5-150 godzin
•Regulator elektroniczny: 0.9-4.2V
•Materiał: ALU 6061
•Wykończenie: HAIII
•Wyłącznik: z tyłu w zakrętce baterii typ forward
•Zasilanie : akumulator 18650
Pierwsza rzucająca sie w oko różnica to w końcu normalne pudełko aka GIFTBOX. Nie papierowe badziewie jak wcześniej tylko porządne, z grubej tektury z magnesikiem pudełko!
Otwieramy i? Pełna klasa, w końcu podstemplowana gwarancja! Do tego instrukcja i części zapasowe, smycz etc. Co mnie zaskoczyło w końcu dostajemy zapasowy wyłącznik czego mi brakowało w poprzednich zestawach mini serwisowych.
Co do jakości wykonania no jak zwykle u JETa nie ma sie do czego przyczepić. To pokazujemy co tam piszczy w środku:
Wyłącznik znany ze wszystkich poprzednich wersji Niefajny ale jest zupełnie inny zapasowy! Na szczęście sprężynka powlekana złotem. Na uwagę zasługuje przeprojektowana troszkę zakrętka która umożliwia w końcu stanie na "dupce" czyli możemy z niej zrobić świeczkę.
Gwinty. Tutaj zaskoczenie moje po całości. Od strony zakrętki z wyłącznikiem gwint pokryty anodyzacją! Ktoś kiedyś czepiał sie że tego mu brakuje u Jeta. Jeżeli nie wiecie jakie to ma zastosowanie to podpowiem że istnieje możliwość zabezpieczenia latarki przed przypadkowym włączeniem przez delikatne odkręcenie włącznika. Niby nic a znowuż cieszy.
Z drugiej strony też bez zastrzeżeń. Przy głowicy grube ale dobrze spasowane gwinty.
Głowica. DUŻA Nie olbrzymia jak w typowym throwerze ala DEREELIGHT DBS czy TIABLO A9 ale długa. Średnica lustra tylko 3mm większa od reflektorów znanych z wersji III PRO ale głębszy o połowę. Sterownik standardowy z zewnątrz ale z małym pazurem ( o tym później).
Reasumując mamy do czynienia ze sprzętem który jest przerośniętą wersją lampek zasilanych 18650 do codziennego użytku niż mistrzem zasięgu. Jeżeli masz wersje JB III PRO i zastanawiałeś sie nad zmianą na ULTRA odradzam. Jeżeli szukasz czegoś nietypowego z największym throw przy prawie kompaktowych wymiarach to jest pozycja dla CIEBIE.
CDN.... fotki terenowe inne spostrzeżenia w sobotę.