Zakup EDC na T6 (18650) z Chin/HK do 15$.
Zakup EDC na T6 (18650) z Chin/HK do 15$.
Witam.
Szukam niedrogiej latarki (do 15$ +/- 2-3$) do codziennego użytku. Chciałbym aby była dość jasna, więc wybrałem opcję z diodą T6 (mam nadzieję, że rozsądnie). Planuję dokonać zakupu na Aliexpress/FastTech/DX/itp. Zasilanie - 1x18650.
Czy moglibyście polecić coś sprawdzonego?
Zastanawiam się nad taką lampką:
http://www.aliexpress.com/item/Ultrafir ... 44313.html
Szukam niedrogiej latarki (do 15$ +/- 2-3$) do codziennego użytku. Chciałbym aby była dość jasna, więc wybrałem opcję z diodą T6 (mam nadzieję, że rozsądnie). Planuję dokonać zakupu na Aliexpress/FastTech/DX/itp. Zasilanie - 1x18650.
Czy moglibyście polecić coś sprawdzonego?
Zastanawiam się nad taką lampką:
http://www.aliexpress.com/item/Ultrafir ... 44313.html
Convoy S2 jest w porządku:
https://www.fasttech.com/products/1601/10002364/1195011
Dioda T5-5C, zamiast T6, jednak za to masz bardzo przyjemny odcień.
Witam
Posłuchaj kolegę dobrze Ci radzi mam taką, jest bardzo starannie i solidnie wykonana a przy tym posiada kompaktowe wymiary. Co do diody będziesz chciał ją i tak wymienić na nowszą generację np. XM-L2. Więc czy teraz masz XM-L T5 czy T6 nie ma to większej różnicy.pralat pisze:Convoy S2 jest w porządku:
pozdrawiam Tomek
"Gdy jest bardzo smutno to kocha się zachody słońca."
Antoine de Saint-Exupery
Antoine de Saint-Exupery
Na latarkę krótkodystansową świetnie nadaje się też Convoy S3. Jest krótsza od S2, ma znacznie płytszy reflektor - to skutkuje szerszym promieniem, który świetnie sprawdza się w codziennym użyciu. Jest jednak o $5 droższa (chociaż nie bardzo rozumiem dlaczego).
W pierwszej grupie masz od dyspozycji trzy tryby: mocy w drugiej trzy tryby + stroboskop + SOS. Zmiana następuje po włączeniu latarki w najsłabszym trybie. Po kilku sekundach dioda mignie i jeśli zaraz po tym mignięciu latarkę wyłączymy i włączymy ponownie jesteśmy w innej grupie trybów.Świetlik pisze:Nie bardzo rozumiem o co chodzi z tymi dwiema grupami w trybach świecenia (3/5 mode count).
pozdrawiam Tomek
Antoine de Saint-Exupery
Antoine de Saint-Exupery
Wymianę diody zrobić możesz sam ale koszt kupna kleju lub pasty termo przewodzącej jest wysoki więc lepiej podesłać komuś na forum i sądzę, że po kosztach spedycji + diody z podkładem zamkniesz sprawę. Co do temperatury to trudno powiedzieć bo modeli sterowników jest sporo. Od 8xAMC do 3xAMC. A tym samym pobór prądu od 2800mA do 1050mA. Tu masz modele S2 z różnymi rozajami diod i sterowników.Świetlik pisze:Jak wygląda sprawa temperatury przy trybie 100%?
Raz na kilka lat trzymam lutownicę w ręku - czy wymiana diody na XM-L2 będzie stanowiła nie lada wyzwanie? Rozumiem, że mogę wymienić samą diodę bez zmiany drivera(?).
Dodatkowo strona produktu:
http://www.fasttech.com/products/0/1000 ... e-edc-led-
Convoy S2 Cree XM-L T4-7C
1050mA 2-Group 3/5-Mode: $16.81
1400mA 2-Group 3/5-Mode: $16.99
2100mA 2-Group 3/5-Mode: $17.38
2800mA 2-Group 3/5-Mode: $17.77
Convoy S2 Cree XM-L T5-5C
1050mA 2-Group 3/5-Mode: $15.36
1400mA 2-Group 3/5-Mode: $15.57
2100mA 2-Group 3/5-Mode: $15.99
2800mA 2-Group 3/5-Mode: $16.41
Convoy S2 Cree XM-L U2-1B
1050mA 2-Group 3/5-Mode: $13.68
1400mA 2-Group 3/5-Mode: $13.89
2100mA 2-Group 3/5-Mode: $14.32
2800mA 2-Group 3/5-Mode: $14.
pozdrawiam Tomek
Antoine de Saint-Exupery
Antoine de Saint-Exupery
Jeżeli chodzi o taką wymianę, to widzę ją tylko w sensie "rozrywkowo - hobbystycznym", czyli jak chcesz się sam pobawić i będziesz miał satysfakcję. Sam przyrost jasności oczywiście jakiś tam jest, ale nie sądzę, aby ta różnica rzucała się w oczy.Świetlik pisze:XM-L2
Co do temperatury, to nie mierzyłem, ale grzeje się konkretnie (wiem, niezbyt fachowa odpowiedź)
Ostatnio dotarła do mnie czołówka za 10,5$ od sprzedawcy z Aliexpress. Okazała się być wadliwa, więc napisałem do chińczyka. Do opisu problemu załączyłem link do filmiku przedstawiającego wadę.
Na początku dostałem propozycję, że dostanę w ramach rekompensaty kupon na zakupy u nich w sklepie - wartość 2$. Nie zgodziłem się i napisałem trochę bardziej stanowczo. Zaproponował 3$. Odbiłem piłeczkę mocniej i doszliśmy do 4$. Wtedy ton wypowiedzi podciągnąłem pod zdenerwowanie i na tym negocjacje się skończyły, gdyż bez słowa wyjaśnienia sprzedawca uznał moją reklamację i zwrócił całą kwotę zakupu.
Na początku przygody z zakupami u skośnookich miałem sytuację, że po miesiącu zamówiony towar nie doszedł (zakupy z DX). Napisałem do obsługi i dostałem kupon o troszkę wyższej wartości od zamówionego przedmiotu.
W obydwu przypadkach chodziło o przedmioty o niewielkiej wartości i nie było problemu z odzyskaniem pieniędzy. Wysyłka do Chin/HK jest kosztowna, więc zwroty raczej odpadają.
Na początku dostałem propozycję, że dostanę w ramach rekompensaty kupon na zakupy u nich w sklepie - wartość 2$. Nie zgodziłem się i napisałem trochę bardziej stanowczo. Zaproponował 3$. Odbiłem piłeczkę mocniej i doszliśmy do 4$. Wtedy ton wypowiedzi podciągnąłem pod zdenerwowanie i na tym negocjacje się skończyły, gdyż bez słowa wyjaśnienia sprzedawca uznał moją reklamację i zwrócił całą kwotę zakupu.
Na początku przygody z zakupami u skośnookich miałem sytuację, że po miesiącu zamówiony towar nie doszedł (zakupy z DX). Napisałem do obsługi i dostałem kupon o troszkę wyższej wartości od zamówionego przedmiotu.
W obydwu przypadkach chodziło o przedmioty o niewielkiej wartości i nie było problemu z odzyskaniem pieniędzy. Wysyłka do Chin/HK jest kosztowna, więc zwroty raczej odpadają.