Przy dozwolonych tętnieniach dla imaxa przy 5A warto dać kondensator(y) o pojemności łącznej ok 15mF - im więcej tym niby lepiej ale podczas załączania przez diody w mostku popłynie znacznie wyższy prąd niż znamionowy i trzeba też mieć to na uwadze. Najlepszy byłby dodatkowy bufor w postaci aku żelowego np ze skutera - tętnienia małe i backup, gdy braknie prądu w sieci
Oczywiście schemat przedstawiał tylko ideę a nie gotowca
Weź jakiś gotowy zasilacz. Ja używam 12V 3,8A od dekodera polsatu i kumpel nawet akumulator od diesela tym naładował. Jak chcesz koniecznie użyć trafa to miej również na uwadze że napięcie wyprostowane bez obciążenia będzie sqrt(2) raza wyższe niż napięcie AC z trafa, a to już prawie 17V.
Panowie a jak bym się chciał uprzeć i jednak zmodzić zasilacz z tego trafa to oprócz wyprostowania i kondensatora trzeba dać jeszcze jakiś stabilizator na 12V?
I jak poradzi sobie on z odkładającym się na nim napięciu przy powiedzmy 10A?
Za mostkiem na kondensatorze jest 15,6V.
Ze stabilizatorem będzie duuużo ciepła.
Można policzyć: napięcie wejściowe minus 12V i razy 10A da ponad 30W strat przy Uwej=15,6V
mija się to z celem, a imax można zasilać do 18V.
Witam
Mam takie pytanko do użytkowników forum co do zasilania uniwersalnych balanserów (ładowarek). Maja napięcie zasilania do 18V. Czy zostanie ona uszkodzona jeśli będzie zasilana z zasilacza do laptopa 19V? Z jakich zasilaczy (najwyższe napięcie) zasilacie swoje balansery ?
u mnie powoli ni-mh i ni-cd odchodzą w zapomnienie a co do zasilacza to miałby zasilać taką ładowarkę http://forfun.net.pl/1808-3913-thickbox/cbvbcrc.jpg
i ładować pakiety 3s4 (w przyszłym szperaczu hid ) oraz 4s4 i 5s6 we wkrętarkach 14,4V i 18V
dlatego 19V (po zmniejszeniu poniżej 18V) posiadający wydajność >3A spokojnie pozwoli na ładowanie pakietów pełną mocą (50W), czyli prądami do 5A przy napięciu do 10V, 2,5A przy 20V.
Chyba zostanę przy zasilaczy z lapka (19V 3,42A ale wytrzymuje przeciążenia do ok 0,8-1A dalej to gaśnie i napięcie pulsuje od zera do kilkunastu V) . dostanie większy radiator i poładuje trochę