Drajwery - baza schematów
Drajwery - baza schematów
Witam.
Czytam forum od paru dni i przebrnąłem przez kilkanaście wątków odnośnie drajwerów na napięcie stałe i zmienne (230V).
Nie myśleliście by zrobić bazę najbardziej udanych i o wysokiej sprawności drajwerów?
Powiedzmy dla 350mA, 700mA, 1A, 1,2A i 2,8A i dla napięć od - 1,2V do ~230V.
Przyznam, że nie miałem z diodami mocy jeszcze do czynienia, a zrobiłbym sobie parę przeróbek
w aucie i w domu
Pozdrawiam
Czytam forum od paru dni i przebrnąłem przez kilkanaście wątków odnośnie drajwerów na napięcie stałe i zmienne (230V).
Nie myśleliście by zrobić bazę najbardziej udanych i o wysokiej sprawności drajwerów?
Powiedzmy dla 350mA, 700mA, 1A, 1,2A i 2,8A i dla napięć od - 1,2V do ~230V.
Przyznam, że nie miałem z diodami mocy jeszcze do czynienia, a zrobiłbym sobie parę przeróbek
w aucie i w domu
Pozdrawiam
- Calineczka
- Kontakt:
Pomysł ciekawy, godny rozwijania, porządkowania...masz zapał, chęci? Trzeba by selekcjonować jakoś, pytanie-jak?Po napięciu zasilającym, prądzie, ilości led...sprawności?
Duuużo można znaleźć w szukajkach firm produkujących ukłądy scalone, np. Linear Technology....i pytanie-który driver z nastu warto by zamieścić?
A może masz na myśli juz gotowe plytki i tylko takie-do kupienia?
Duuużo można znaleźć w szukajkach firm produkujących ukłądy scalone, np. Linear Technology....i pytanie-który driver z nastu warto by zamieścić?
A może masz na myśli juz gotowe plytki i tylko takie-do kupienia?
Z samych chipów masz ok 180-230 driverów dedykowanych dla LED u głównych producentów Linear / Maxim / Sipex / Catalyst / National + sterowniki Buck/Bost 7 Buck które da się zastosować do sterowania LED-ów.
Z driverów gotowych do zastosowań bateryjnych ok 60-70 z poważnych producentów - i cała chmara chińszczyzny w wielu odmianach i wariacjach.
Z driverów gotowych do zastosowań 120/220V - kilkanaście większych i cała chmara mniejszych firm w całej gamie zastosowań od zwykłego oświetlenia po wyspecjalizowane wyświetlacze led 3D.
Z driverów gotowych do zastosowań bateryjnych ok 60-70 z poważnych producentów - i cała chmara chińszczyzny w wielu odmianach i wariacjach.
Z driverów gotowych do zastosowań 120/220V - kilkanaście większych i cała chmara mniejszych firm w całej gamie zastosowań od zwykłego oświetlenia po wyspecjalizowane wyświetlacze led 3D.
użytkownik zbanowany za niekoleżeńskie zachowanie (m.in. wykasowanie wartościowych treści ze swoich postów)
I właśnie o to mi chodzi - że jest tego cała masa i dobrze by było uporządkować. Pewnie pytań o to jest dużo.
Chodzi mi o schematy dla tych, którzy składają sami.
Sam nie wiedziałem, że są tak proste drajwery, które nawet cewki nie wymagają.
Panowie - niech każdy wklei schemat drajwera, który zrobił (ewentualnie kupił) i działa dobrze.
Można by na początek te najbardziej popularne więc:
- z 1,2; 2,4; 3,6V DC dla prądu 350mA (700mA dla 3,6V już miałoby sens)
- z zakresu powiedzmy 6-30V DC dla prądów 350mA,700mA, 1A, 1,2A, itd, dla 1 - n sztuk w szeregu.
- z napięcia 12V AC/DC dla różnych prądów i n diod
no i z 230V dla różnych prądów i n diod.
Jak na razie jestem na etapie MBI1801, ale nie zrobiłem jeszcze więc nic o tym nie powiem.
Jeśli macie sprawdzone schematy - wrzucajcie
Pozdrawiam
Chodzi mi o schematy dla tych, którzy składają sami.
Sam nie wiedziałem, że są tak proste drajwery, które nawet cewki nie wymagają.
Panowie - niech każdy wklei schemat drajwera, który zrobił (ewentualnie kupił) i działa dobrze.
Można by na początek te najbardziej popularne więc:
- z 1,2; 2,4; 3,6V DC dla prądu 350mA (700mA dla 3,6V już miałoby sens)
- z zakresu powiedzmy 6-30V DC dla prądów 350mA,700mA, 1A, 1,2A, itd, dla 1 - n sztuk w szeregu.
- z napięcia 12V AC/DC dla różnych prądów i n diod
no i z 230V dla różnych prądów i n diod.
Jak na razie jestem na etapie MBI1801, ale nie zrobiłem jeszcze więc nic o tym nie powiem.
Jeśli macie sprawdzone schematy - wrzucajcie
Pozdrawiam
Trochę wrzuce jak cie to bardzo to męczy
NCP1422 Boost 1-5V 5V 0.8A ON Semiconductor
NCP1450A Boost 0.8-6V 6V External ON Semiconductor
LM2623 Boost 0.8V-14V 14V 0.4A National Semiconductor
LM2623A Boost 0.8V-14V 14V 1A National Semiconductor
L6920 Boost 0.6-5.5V 8V 0.5A STMicroelectronics
SP6641B Boost 1-5V 6V 0.5A Sipex
SP6648 Boost 0.7-4.5V 4V 0.4A Sipex
SP7648 Boost 2.7-4.5V 2.7-5.5V 0.8A Sipex
NCP1421 Boost 1-5V 5V 0.6A ON Semiconductor
ZXSC310E5 Boost 0.8-8V Vin-Vm External Zetex
ZXSC400E6 Boost 1.8-8V Vin-Vm External Zetex
LM2700 Boost 2.2V-12V 17.5V 1A National Semiconductor
LM3551 Boost 2.7V-5.5V 12V 0.7A National Semiconductor
LM3552 Boost 2.7V-5.5V 12V 0.7A National Semiconductor
L6926 Buck 2-5.5V 5V 0.8A STMicroelectronics
SP6655 Buck 2.7-5.5V 5V 0.4A Sipex
SP6652 Buck 2.7-5.5V 5V 1A Sipex
NCP5030 Buck/Boost 2.7-5.5V 2.2-5.5V 1.2A ON Semiconductor
STCF02 Buck/Boost 2.7-5.5V 2.5-5.3V 0.6A STMicroelectronics
SP6685 Charge Pump 2.7-5.5V 5V 0.7A Sipex
SP7685 Charge Pump 2.7-5.5V 5V 1A Sipex
ST890 Linear 2.2-5.5V 5V 1.2A STMicroelectronics
Na jakis czas wystarczy chyba
NCP1422 Boost 1-5V 5V 0.8A ON Semiconductor
LM2623 Boost 0.8V-14V 14V 0.4A National Semiconductor
LM2623A Boost 0.8V-14V 14V 1A National Semiconductor
L6920 Boost 0.6-5.5V 8V 0.5A STMicroelectronics
SP6641B Boost 1-5V 6V 0.5A Sipex
SP6648 Boost 0.7-4.5V 4V 0.4A Sipex
SP7648 Boost 2.7-4.5V 2.7-5.5V 0.8A Sipex
NCP1421 Boost 1-5V 5V 0.6A ON Semiconductor
ZXSC310E5 Boost 0.8-8V Vin-Vm External Zetex
ZXSC400E6 Boost 1.8-8V Vin-Vm External Zetex
LM2700 Boost 2.2V-12V 17.5V 1A National Semiconductor
LM3551 Boost 2.7V-5.5V 12V 0.7A National Semiconductor
LM3552 Boost 2.7V-5.5V 12V 0.7A National Semiconductor
L6926 Buck 2-5.5V 5V 0.8A STMicroelectronics
SP6655 Buck 2.7-5.5V 5V 0.4A Sipex
SP6652 Buck 2.7-5.5V 5V 1A Sipex
NCP5030 Buck/Boost 2.7-5.5V 2.2-5.5V 1.2A ON Semiconductor
STCF02 Buck/Boost 2.7-5.5V 2.5-5.3V 0.6A STMicroelectronics
SP6685 Charge Pump 2.7-5.5V 5V 0.7A Sipex
SP7685 Charge Pump 2.7-5.5V 5V 1A Sipex
ST890 Linear 2.2-5.5V 5V 1.2A STMicroelectronics
Na jakis czas wystarczy chyba
użytkownik zbanowany za niekoleżeńskie zachowanie (m.in. wykasowanie wartościowych treści ze swoich postów)
Witam
Interesujące zestawienie ciekawych propozycji układów scalonych do driverów oraz rozwiązań układowych:
Future:
http://www.futurelightingsolutions.com/ ... tables.asp
ARROW:
http://www.arrownac.com/mktg/nac/micros ... _guide.pdf
LUXEON:
http://www.philipslumileds.com/pdfs/AB28.pdf
Interesujące zestawienie ciekawych propozycji układów scalonych do driverów oraz rozwiązań układowych:
Future:
http://www.futurelightingsolutions.com/ ... tables.asp
ARROW:
LUXEON:
http://www.philipslumileds.com/pdfs/AB28.pdf
Pozdrawiam
--
EdiM
Zapraszam do sklepu http://sklep.ledim.pl/
Zapytaj jak zdobyć dodatkowy rabat 15-20%
--
EdiM
Zapraszam do sklepu http://sklep.ledim.pl/
Zapytaj jak zdobyć dodatkowy rabat 15-20%
Cześć, jest to mój pierwszy post, więc chciałbym wszystkich przywitać. Właśnie jestem na etapie budowy LEDowej lampki do roweru, głównie będę się więc udzielał w dziale o oświetleniu rowerowych. Jednak zawsze są pewne zagadnienia ogólne,
A teraz do rzeczy. Widziałem wiele schematów driverów do LEDów, wszystkie działały na zasadzie ograniczania/stabilizacji prądu. Problemem w takiej przetwornicy jest czujnik prądu - zwykle jest to rezystor o bardzo małej wartości. Trudno go regulować itp. Przyszedł mi do głowy pomysł by stabilizować bezpośrednio natężenie światła. Oczywiście wymaga to zamontowania jakiejś fotodiody z zasięgu światła diody. Czy ktoś spotkał się z takim rozwiązaniem? W takim układzie łatwiej byłoby regulować jasność lampki.
A teraz do rzeczy. Widziałem wiele schematów driverów do LEDów, wszystkie działały na zasadzie ograniczania/stabilizacji prądu. Problemem w takiej przetwornicy jest czujnik prądu - zwykle jest to rezystor o bardzo małej wartości. Trudno go regulować itp. Przyszedł mi do głowy pomysł by stabilizować bezpośrednio natężenie światła. Oczywiście wymaga to zamontowania jakiejś fotodiody z zasięgu światła diody. Czy ktoś spotkał się z takim rozwiązaniem? W takim układzie łatwiej byłoby regulować jasność lampki.
- Calineczka
- Kontakt:
Po co komplikować ukłąd skoro wystarczy regulacja prądu?krudnik pisze:W takim układzie łatwiej byłoby regulować jasność lampki.
Nie musisz regulować wartości tego małego rezystora, wystarczy nawet jeśli zrobisz jakiś dzielnik napięcia dołaczony do tego rezystora, a nawet mógł by to być potencjometr. trzeba jednak tak dobrać wartości, by nie przekroczyć parametrów maksymalnych.
Na rezystorze robiącym za czujnik prądu odkłada się trochę napięcia. Nawet jak jest to 0.2 V to przy 3-4V na diodzie spadek ten obniża sprawność przetwornicy o jakies 5 punktów procentowych. Jeśli by brać część tego napięcia, spadek napięcia musi być większy i sprawność leci w dół. Jeśli chodzi o sam schemat, to stabilizacja natężenia światła nie jest jakoś istotnie różna od stabilizacji prądu, a nawet może być łatwiejsza. Moc jaka idzie na fotodiodę jest nieistotna z punktu widzenia przetwornicy, to są mikroampery. Wieczorkiem, jak będę w domu, może wrzucę ideę schematu takiej przetwornicy.Calineczka pisze: Po co komplikować ukłąd skoro wystarczy regulacja prądu?
Nie musisz regulować wartości tego małego rezystora, wystarczy nawet jeśli zrobisz jakiś dzielnik napięcia dołaczony do tego rezystora, a nawet mógł by to być potencjometr. trzeba jednak tak dobrać wartości, by nie przekroczyć parametrów maksymalnych.
W sumie, sednem mojego pierwszego pytania było 'czy któs spotkał lub badał takie rozwiązanie'. Jeśli nikt, to ja spróbuje. Oczywiście taka stabilizacja ma kilka wad:
- trudności mechaniczne - czujnik trzeba odpowiednio umieścić
wrażliwość na awarię - odłączenie elektryczne lub optyczne czujnika spowoduje podanie pełnego prądu
wrażliwość na oświetlenie zewnętrzne - trudne do uniknięcia, ale może to nawet być zaletą
- Calineczka
- Kontakt:
Może założysz nowy wątek, temat ciekawy ale jak sam zauważyłeś ma sporo potencjalnych ALE.
Z tymi 5cioma procentami to chyba mocno przesadziłeś. Musiał bym policzyć. W nowoczesnych przetwornicach owe rezystory szeregowe mają wartości rzędu 0,03-0,05 ohma, dla szybkości rachunków przy 1A prądu oznacza to 0,03-0,05W mocy strat, przy 1A w ledzie jest ze 3,7W.... 0,05W/3,7W to 0,014 czyli niecałe 1,5%.
Z tymi 5cioma procentami to chyba mocno przesadziłeś. Musiał bym policzyć. W nowoczesnych przetwornicach owe rezystory szeregowe mają wartości rzędu 0,03-0,05 ohma, dla szybkości rachunków przy 1A prądu oznacza to 0,03-0,05W mocy strat, przy 1A w ledzie jest ze 3,7W.... 0,05W/3,7W to 0,014 czyli niecałe 1,5%.
Wątek założę jak już będę miał jakieś wyniki, obojętnie pozytywne, czy negatywne - zawsze jest to jakaś informacja. Na razie rozumiem, że nikt takiego rozwiązania nie widział i nie testował. Na wypadek, gdyby wyniki były negatywne, czy będzie można prosić o założenie (nie wiem jaka jest tego nazwa) podstrony "Uczmy się na cudzych błędach - jak nie należy robić"?Calineczka pisze:Może założysz nowy wątek, temat ciekawy ale jak sam zauważyłeś ma sporo potencjalnych ALE.
- Calineczka
- Kontakt:
No to dorzucę kamyczek w postaci schematu sku 7880 - może komuś się przyda do napraw lub przeróbek
(dziękuję koledze Pyra, za informację o kierunkach uzwojeń - poprawione)
(dziękuję koledze Pyra, za informację o kierunkach uzwojeń - poprawione)
Ostatnio zmieniony sobota 22 sie 2009, 19:32 przez df, łącznie zmieniany 1 raz.
Flagiusz
Ja bym dodał jeszcze jedną dość istotną:krudnik pisze:
Oczywiście taka stabilizacja ma kilka wad:
- trudności mechaniczne - czujnik trzeba odpowiednio umieścić
wrażliwość na awarię - odłączenie elektryczne lub optyczne czujnika spowoduje podanie pełnego prądu
wrażliwość na oświetlenie zewnętrzne - trudne do uniknięcia, ale może to nawet być zaletą
Zależność emisji świetlnej od temperatury struktury!
Np.: dla diody XR-E wzrost temperatury struktury do 65°C powoduje spadek emisji o 10%, (Xlamp7090XR-E.pdf strona 6) a co wtedy robi układ stabilizujący ilość światła? pompuje więcej prądu Tak więc potrzebujemy jeszcze kontroli temperatury struktury......
Rozwiązanie chyba nie stosowane dlatego, że zbyt skomplikowane układowo i tym samym nieekonomiczne.
No to dorzucę nieskromnie mój driverek, może się komuś przyda..
Z 1 x AA około 270mA w Hi
Z 2 x AA około 600mA w Hi
Oprogramowanie procka dostępne w poście:
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=2094&start=30
Dziś dorzucę jeszcze schemat SKU 6190 czyli AK-47.
"Gwiazdki"umożliwiające zmianę grupy trybów, maja dodatkowe wyprowadzenie na PCB od strony elementów w postaci miejsc oznaczonych R3 - R5, w które można wlutować zworki "000" w rozmiarze 805. Jedna z Gwiazdek połączona jest z minusem.
Plus LED lutujemy bezpośrednio do pola lutowniczego przy diodzie D1.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.