"Bufor" z Kondensatorów?
"Bufor" z Kondensatorów?
Witam,
Panowie mam mały problem, wykonałem sobie dmuchawę na dosyć dużym wiatraczku 12V xA
Chciałem go zasilać z zasilacza z xboxa, ale niestety silnik potrzebuje przy starcie ok 16A co powoduję że w zasilaczu włącza się zabezpieczenie przeciw przepięciowe.
Później silnik pobiera ok 9A
Zastanawiam się czy mogę zrobić jakiś bufor na kondensatorach ile i jakich?
Same kondensatory równolegle na zasilaniu? Coś jeszcze?
Z góry dziękuję za odpowiedzi
Pozdrawiam
Panowie mam mały problem, wykonałem sobie dmuchawę na dosyć dużym wiatraczku 12V xA
Chciałem go zasilać z zasilacza z xboxa, ale niestety silnik potrzebuje przy starcie ok 16A co powoduję że w zasilaczu włącza się zabezpieczenie przeciw przepięciowe.
Później silnik pobiera ok 9A
Zastanawiam się czy mogę zrobić jakiś bufor na kondensatorach ile i jakich?
Same kondensatory równolegle na zasilaniu? Coś jeszcze?
Z góry dziękuję za odpowiedzi
Pozdrawiam
Zacznijmy od przepięcia.
Mowa o zabezpieczeniu przeciw zwarciowym / nadprądowym ew przeciążeniowym.
Niestety ale kondensatory nie polepszą tutaj sprawy, ponieważ same będą stanowiły zwarcie w momencie włączenia zasilania. Skuteczniejszym rozwiązaniem będzie układ tzw "soft startu" który to obniży prądy początkowe silnika.
Mowa o zabezpieczeniu przeciw zwarciowym / nadprądowym ew przeciążeniowym.
Niestety ale kondensatory nie polepszą tutaj sprawy, ponieważ same będą stanowiły zwarcie w momencie włączenia zasilania. Skuteczniejszym rozwiązaniem będzie układ tzw "soft startu" który to obniży prądy początkowe silnika.
- Calineczka
- Kontakt:
a może tak spróbować prosto, za pomocą NTC ochronnego?
W zasilaczach atx możesz znaleźć, szeregowo na wejściu 230V
http://www.tme.eu/pl/katalog/?idp=1&sea ... 324&page=1
http://www.tme.eu/pl/Document/c0b6974ba ... -10389.pdf
możesz łączyć szeregowo i równolegle
W zasilaczach atx możesz znaleźć, szeregowo na wejściu 230V
http://www.tme.eu/pl/katalog/?idp=1&sea ... 324&page=1
http://www.tme.eu/pl/Document/c0b6974ba ... -10389.pdf
możesz łączyć szeregowo i równolegle
Wylutowałem dwa termistory jakie znalazłem, dałem je równolegle i szeregowo z dmuchawą iii przypaliłem sobie palce bo trzymałem je w rękach
Edit: 3 szeregowo i dalej to samo, chodź dmuchawa minimalnie rusza.
Narazie włączam ja tak że stukam kabelkami tak żeby rozbujać silnik i dopiero po chwili na stałe.
Edit: 3 szeregowo i dalej to samo, chodź dmuchawa minimalnie rusza.
Narazie włączam ja tak że stukam kabelkami tak żeby rozbujać silnik i dopiero po chwili na stałe.
- Calineczka
- Kontakt:
a przeczytałeś oznaczenie? Wnioski wyciągnąłeś?ProLight pisze:Wylutowałem dwa termistory jakie znalazłem, dałem je równolegle i szeregowo z dmuchawą iii przypaliłem sobie palce bo trzymałem je w rękach
W zasilacza PC są zazwyczaj 10 OHM o ile pamiętam, bo zasilają mostek i kondensatory ale...z 230V. I mniejszym prądem....reszta do przemyślenia
Chyba złe wnioski wyciągnąłeśProLight pisze:Tak, nie trzymaj w ręce termistora który może się sam rozlutować.Calineczka pisze:Wnioski wyciągnąłeś?
Dzięki za pomoc !
Raczej chodzi o to by nie wpinać termistorów równolegle z obciążeniem do zasilania, bo wtedy one same stają się obciążeniem (jeśli miałby 10Ω to generowały na początku 14,4W ciepła każdy, później znacznie więcej).
- Calineczka
- Kontakt:
...a mi chodziło o to, by wartość termistora DOBRAĆ do potrzeb a nie wylutować pierwszy lepszy znaleziony i hajda. Oczywiście szeregowo, ale jak już masz te 10-cio omowe to zaczynał bym od dziesięciu równolegle . Równolegle jeden do drugiego i to w szereg z wiatrakiem.
Zorientowałem się że to o to chodzi mniej wiecej, ale u mnie w sklepiku mają jedynie jakieś malutkie.
Dlatego lutowałem z tego co mam.
tisher pisze:Jest prosta przeróbka XBOXowego zasilacza na 19A
Poszukaj w sieci.
Przerobione, niestety po dźwignięciu do 13,4V dalej to samo.
Dźwignięte do 15V niestety dalej protec.