Układ zapłonowy do metalohalogenków

...wszystko związane z lampami wyładowczymi, HID i nie tylko...
fxxx

Post autor: fxxx »

Nie wszyscy pewnie mają czas na zaglądanie w zakamarki forum więc wrzucam też tu :)

Obrazek

Obrazek

Troszkę nie umyta ;) i tak kupię nowe halopaki i będzie 2x35W

Obrazek

Obrazek

Tutaj widzimy Ra :) nowy żarnik CDM-T 942 70W.

Obrazek

Obrazek

Dodam tylko, że woda już nie świeża i jest żółta po prostu.

Co myślicie?
amisiek
Kontakt:

Post autor: amisiek »

Na pewno barwy są świetne. Myślę, że 2x35 da równiejsze światło niż 1x70. Na pewno miło się patrzy :)
Awatar użytkownika
smokuxx1987

Post autor: smokuxx1987 »

fxxx ja mam dokładnie tak samo gniazdko G12 założone w najaśnicy + jeszcze dziury po RX7s zaklejone taśmą aluminiową.
Awatar użytkownika
RafałN

Post autor: RafałN »

Mam pytanie dotyczące termiki ..
Wczoraj odebrałem MH od Zala666 , wszystko sprawnie i fanie poszło - raz jeszcze dzięki.
Ale poruszyliśmy temat nagrzewania się obudowy .
Wczoraj oczywiście musiałem odpalić MH i powiem ,że po godzinnym śieceniu jakoś nadmiernego ciepła obudowy nie zauważyłem zwłaszcza z tyłu lampy , przód gdzie szyba to fakt ciepło i to mocno..
Mam zamiar zamontować w KG i mam do tzw ,,wełny z folią " jakieś 15 -18 cm luzu i chyba jak dobrze kombinuję nie będzie kłopotu z ciepłem wytwarzanym przez lampę ..
Czarna magia....
DNF

Post autor: DNF »

Panowie, a ma ktoś niepotrzebną lampę 400W? :twisted: już mam prawie komplet do odpalenia takowej :twisted:
fxxx

Ktoś mi powie czy statecznik powertronic można użyć do zasilania lampy sodowej? Chodzi o statecznik 70W.
Awatar użytkownika
Hahar

Post autor: Hahar »

fxxx pisze:Ktoś mi powie czy statecznik powertronic można użyć do zasilania lampy sodowej? Chodzi o statecznik 70W.
Skoro MH można odpalać na osprzęcie od lamp sodowych to w drugą stronę też powinno się udać -moc lampy oczywiście musi się zgadzać. :twisted:
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Z tego co pamiętam, to niekoniecznie. Lampy sodowe wymagają wyższego napięcia zapłonu.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
bulwa11

Post autor: bulwa11 »

Zauważyłem, że włączając układ do tego samego gniazdka co przedłużać (listwa) do którego podłączony jest komputer powoduje włączenie się komputera ze stanu uśpienia. ?!
Podłączam, lampa startuje i komputer również :)
Obrazek

Solarforce L2 XM-L T5 4B mod Grega || X1 XM-L2 T6 3C mod Grega || 3x MH 150W @CDM-T 942 || MH HQI-BT 400W/D
fxxx

Chciałbym poruszyć sprawę Ra. Wiemy, jest bardzo wysokie, jednak jak wpływa na nie szyba ochronna, reflektor? Amisiek ma wielką wiedzę i jak pisał coś tam badał, więc głównie jego pytam :).
amisiek
Kontakt:

to jest tak. Cienka szyba nie przeszkadza, natomiast szyby pokrywane potrafią przyciąć wąskie pasma w widmie. Na oko nie widać, ale gdy porównasz paski np. z kontroli barw lub kartki kodaka to wtedy da się na spektrogramie zauważyć. Jest to jednak tak nieznaczna zmiana, że nie masz się czym przejmować.
Grube szyby z filtrami stosowane w wieżowcach na tyle zmieniają światło, że w biurze jednej z drukarni stała rama kontrolna obsadzona świetlówkami Graphica i powieszono informację, by jakosć wydruku sprawdzać wyłącznie na ramie, a nie w świetle dziennym przez te okna.
Odbłyśnik zrobiony z aluminium niewiele zmienia. Chyba, że jest brudny, to wtedy osłabia w zupełnie losowy sposób. Co innego reflektor napylany cienką warstwą, niektóre starsze konstrukcje firmy Lival z czasem potrafiły pochłaniać odrobinę czerwieni. Miałem taką oprawę, pozbyłem się jej bez żalu.
Wg mnie większość opraw powszechnego użytku (czyli np. nie takich do mięska) nie wpływa mocno na Ra światła z lampy. Dla ludzi o wiele ważniejsze jest rozproszenie tego światła. Można zastosować oświetlenie pośrednie np. odbijając od sufitu, ale wtedy barwa i charakterystyka tego, od czego odbijasz, wpływa na oświetlenie pomieszczenia. W praktyce najlepiej działały rozpraszające lustra (są nawet takie oprawy uliczne) oraz biała ściana pomalowana bielą tytanową. To drugie rozwiązanie mam w domu i bardzo sobie chwalę.
DNF

Mam pytanie z podobnej tematyki. Czy w lampach fluorescencyjnych statecznik również może być oddalony o kilka metrów od lampy?
Pozdrawiam
joon

Post autor: joon »

W zasadzie tak, należy jednak zwrócić uwagę na podstawowe zadanie statecznika- impuls wysokiego napięcia potrzebny do zapłonu oraz późniejsze ograniczenie prądu płynące przez lampę- czyli odpowiednie przekroje i odpowiednia izolacja użytych przewodów.
DNF

Dzięki :)
amisiek
Kontakt:

Jeśli jest to statecznik elektroniczny, to musisz zobaczyć do dokumentacji. Stateczniki świetlówkowe pracują przy dużo wyższej częstotliwości od tych do lamp MH (MH nie mogą wyżej od kilkuset Hz max, ze względu na zjawisko rezonansu mechanicznego w jarznikach) i wtedy pojemność przewodów ma znaczenie.
ODPOWIEDZ