Programowanie przy użyciu Superpro 3000U

Czyli wszystko co potrzebne prawdziwemu DIY'owi;) Porady, pytania i opisy używanego przez nas sprzętu.
Awatar użytkownika
Fluxor

Programowanie przy użyciu Superpro 3000U

Post autor: Fluxor »

Posiadam kilka układów

Cypress Perform CY7C53150 - Neuron Chip Network Processor

wyglądających tak

Obrazek

Układ CY7C53150 jest bliźniakiem CY7C53120. Jeden od drugiego różni się tym, że pierwszy obsługuje pamięć zewnętrzna a drugi nie. Przekłada się to na liczbę nóżek 64 vs 44.

Do dyspozycji mam programator Xeltek Superpro 3000U, który w swoim programie ma jedynie do wyboru układ CY7C53120. Zrobiłem prowizoryczny adapter w postaci pająka i zgodnie ze wskazówkami w programie podłączyłem wszystko do podstawki, w takiej kolejności jak jest to określone przez producenta.

Obrazek

Problem polega na tym, że nie da się odczytać ani zaprogramować. Programator coś tam działa ale na końcu wywala komunikat Over Current (jeśli zasilania były popodłączane każde do osobnego pinu) lub niby pisze Read OK (kiedy zasilania połączone razem). Na początku nie pasuje mu liczba pinów wynikająca z tego iż wszystkie Vss podłączyłem pod jeden PIN ale ten komunikat można pominąć i nie brać pod uwagę.
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

Fluxor, widzę, że w sieci neuronowe wszedłeś :-)
Niepokoi mnie ten komunikat "Over Current". Prawdopodobnie coś jest nie tak podłączone. Poczytaj manuala programatora.
Ja bym się mocno zainteresował tym, dlaczego na liście jest jeden układ skoro są niby bliźniacze, PRAWIE identyczne. Doczytaj dogłębnie datasheeta.

The CY7C53150 Neuron chip is an exact replacement for the
Motorola MC143150Bx and Toshiba TMPN3150B1 devices. The
CY7C53120E2 Neuron chip is an exact replacement for the
Motorola MC143120E2 device since it contains the same
firmware in ROM.

Jak dobrze kojarzę to mam u siebie kilka nowych sztuk 143120. I z wylutu jakieś zaprogramowane bym znalazł. Będzie potrzeba to podeślę.
teraz więcej nie wymyślę bo mam spadek mocy obliczeniowej :mrgreen:
Awatar użytkownika
krzycho_

Post autor: krzycho_ »

Na początek pobierz najnowszy soft do obłsugi tego programatora , być może zostały dodane do obsługi nowe ukladu.

Druga sprawa , programator sprawdza najprawdopodobniej najpierw ID układu przez jego odczytem / zapisem więc trzeba wyłączyć jego sprawdzanie w ustawieniach .

Trzecia sprawa , tego typu uklady są czułe przy programowaniu i odczycie na długość przewodów - taki przewód działa jak antena i ma również pojemność która może zakłócić transmisje dlatego stosuje się lutowane adaptery lub ZIF .
elektroda.pl
Awatar użytkownika
Fluxor

Pobrałem i zainstalowałem nowy soft.

Dlaczego nie ma układu CY7C53150 w spisie obslugiwanych elementów?
CY7C53150 jest układem 64 nóżkowym. Poprzez oryginalny adapter można podłączyć go pod gniazdo DIP w programatorze. Niestety model 3000U, którym dysponuje ma jedynie 48 nóżek w podstawce DIP, dlatego nie ma możliwości wybrania układu z 64 wyprowadzeniami oraz nie można zamontować oryginalnego adaptera pod układy typu TQFP bo po prostu sie nie zmieści.

W ramach działań muszę korzystać tylko z dostępnych materiałów i sprzętu.

Programator podpowiedział jak połączyć nóżki jesli chce się samemu zrobić adapter.

Obrazek

Wziąłem rozpiskę układu, który obsługuje programator i przeanalizowałem pod kątem zgodności z CY7C53150.

Obrazek

Na żółto zaznaczone są niepodłączone nóżki odpowiadające za zewnętrzną pamięć w układzie CY7C53150.

Obrazek

Aktualnie nie krzyczy OVER CURRENT ale może to wynikać z tego, że krzyczy o podpiętych tylko 42 nożkach więc muszę coś pokombinować a możliwości mam jedynie z podłączeniem Vss (zasilania 5V) bo cała reszta jest na swoim miejscu.

Męczę ten układ bo jest to testowy egzemplarz, jeśli na nim się uda to dokładnie taki sam zostanie podłączony tylko że z wgranym już programem.
Awatar użytkownika
Flora

Post autor: Flora »

Masz podłączone wyprowadzenia NC*. Co oznacza * ? Może nie jest to NC (not connected) tylko IC (internally connected) i któreś z wyprowadzeń nadmiernie obciąża programator, albo wprowadza nieprzewidywalne stany. Próbowałeś pominąć te wyprowadzenia?
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

No Connect (NC) — Must not be used. (These pins may be used for internal testing.)
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>

kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Awatar użytkownika
Fluxor

Jak się ma prawidłowe podłączenie zasilania do pracy z układem? Nóżki w CY7C53150 są rozmieszczone w innej kolejności niż w CY7C53120 przez co mam o jedno zasilanie więcej, oraz porozrzucane w innej kolejności wejścia na nóżkach. Jeśli podłącze nożkę układu do nie tego otworu zasilania w progmaratorze to wpływa to na prawidłowy odczyt/zapis?

Uogólniając, czy mogę podpinać zasilanie jak chce, byle tylko VSS szło do VSS czy ma to też jakieś znaczenie w jakies kolejności jest zasilanie podłączane?
Awatar użytkownika
krzycho_

Kolejność zasilania nie ma najmniejszego znaczenia, w większości przypadków wystarczy podać tylko na jedne z wyprowadzeń chyba że jest opisane jako np 2.5 czy 3.3v czyli wymagane jest inne napięcie na danej linii.

Problem wynika na pewno z nieobsługiwanego przez ten programator układu - odczytywany jest jest niezgodny identyfikator układu i występuje błąd.
Ostatnio zmieniony piątek 19 kwie 2013, 14:21 przez krzycho_, łącznie zmieniany 1 raz.
elektroda.pl
Awatar użytkownika
Fluxor

Jeśli wyłącze w oprogramowaniu ID check to programator powinien pójść dalej czy tylko spowoduje to niewyświetlanie komunikatu na początku np. odczytu z układu?
Awatar użytkownika
krzycho_

Jak wyłączysz sprawdzanie ID to przy prawidłowym podłączeniu układu do gniazda to pamięc flash ukłądu powinna dać się zapisać / odczytać .

Chyba że układ ten ma inną organizację pamięci w stosunku do tego obsugiwanego przez programator.
elektroda.pl
ODPOWIEDZ