Modyfikacja Sky Ray King UV-S5
Jacek318 ma modowanego SRK: XM-L U3 1C (bez naleciałości zielonego).
3A w trybie 100%. Tryby 5% - 25% - 50% - 100%.
Co do ogniw 28A. Czas świecenia wydłuży się o kilka % gdy naładujemy je do katalogowych 4,3V.
Po pięciokrotnym mignięciu pozostaje jeszcze około 10% pojemności.
Jedno ogniwo jest trochę padnięte. Jeśli jest taka możliwość, to wymienić.
Ogniwa dobrać sprawdzając parametry (głównie pojemność).
3A w trybie 100%. Tryby 5% - 25% - 50% - 100%.
Co do ogniw 28A. Czas świecenia wydłuży się o kilka % gdy naładujemy je do katalogowych 4,3V.
Po pięciokrotnym mignięciu pozostaje jeszcze około 10% pojemności.
Jedno ogniwo jest trochę padnięte. Jeśli jest taka możliwość, to wymienić.
Ogniwa dobrać sprawdzając parametry (głównie pojemność).
Dariusz70
darek.l(małpa)interia.pl
darek.l(małpa)interia.pl
Mam jeszcze jedno pytanie. Czy w przypadku wymiany diod na nowsze/mocniejsze istnieje możliwość podniesienia napięcia na sterowniku?
Ostatnio zmieniony niedziela 31 mar 2013, 16:18 przez Jacek318, łącznie zmieniany 1 raz.
- piotrek966
Wolałem się spytać Mrelektronik.piotrek966 pisze:Jedno pytanie, czy widać moment w którym działa zabezpieczenie termincze???
Jakieś mignięcie czy coś?
Dzięki.
W momencie zadziałania zabezpieczenia termicznego driver obniża prąd przez PWM.
W momencie wyzwolenia zabezpieczenia może lekko pulsować swiatło (moment przejścia działa/nie działa).
Działanie PWM słychać (ucho do refa i słychać). W trybie 100% bez zadziałania zabezpieczenia nic nie słychać.
Dariusz70
darek.l(małpa)interia.pl
darek.l(małpa)interia.pl
- piotrek966
Przy podniesieniu prądu o 1/6 (licząc z 3A) będzie niewiele więcej (dla oka) światła... To już może jako boost (jeżeli to jest XM-L2) z 4A przynajmniej... Ciekawe co inni sądzą...maciex93 pisze:Co szanowni forumowicze myślą o puszczeniu w xm-l 3.5A w kingu?
Diody były by na podłożach sinkpad z aluminium a sam tryb 100% był by używany jako boost.
Trzeba zadbać o szereg (omawianych wcześniej) udoskonaleń w Kingu.
Pigułę trzeba wykręcić. Po usunięciu kleju solidnie dokręcić na paście termo.
Zadbać o styk i odprowadzenie ciepła z MCPCB do piguły. I oczywiście zabezpieczenie termiczne.
Mam dwa SRK. Jeden z XM-L2 T6 3C zasilany 3,5A. Drugi XM-L2 U2 1C zasilany 3,62A.
W pomieszczeniu do 3 min. włącza się zabezpieczenie termiczne w trybie 100%.
W terenie w ruchu nie (jak testowałem było zimno).
Ilość generowanych lumenów zdecydowanie wzrosła. Z pomiarów luksomierzem: ponad 1/3 w stosunku do nie modowanego Kinga (2,8A).
Polecam jeszcze zastosować podkładki z FastTech . Mają 0,9mm wysokości i poprawiają skupienie.
Fajnie mieć świadomość wyciągnięcia tak dobrych parametrów z Kinga.
Pigułę trzeba wykręcić. Po usunięciu kleju solidnie dokręcić na paście termo.
Zadbać o styk i odprowadzenie ciepła z MCPCB do piguły. I oczywiście zabezpieczenie termiczne.
Mam dwa SRK. Jeden z XM-L2 T6 3C zasilany 3,5A. Drugi XM-L2 U2 1C zasilany 3,62A.
W pomieszczeniu do 3 min. włącza się zabezpieczenie termiczne w trybie 100%.
W terenie w ruchu nie (jak testowałem było zimno).
Ilość generowanych lumenów zdecydowanie wzrosła. Z pomiarów luksomierzem: ponad 1/3 w stosunku do nie modowanego Kinga (2,8A).
Polecam jeszcze zastosować podkładki z FastTech . Mają 0,9mm wysokości i poprawiają skupienie.
Fajnie mieć świadomość wyciągnięcia tak dobrych parametrów z Kinga.
Dariusz70
darek.l(małpa)interia.pl
darek.l(małpa)interia.pl