Barwa światła diody w latarce, z czym to się je?

Czyli wszystko co potrzebne prawdziwemu DIY'owi;) Porady, pytania i opisy używanego przez nas sprzętu.
Sassin

Barwa światła diody w latarce, z czym to się je?

Post autor: Sassin »

Witam, chciałem sobie ostatnio sprawić jakieś ciekawe swiatełko i zwróciłem uwagę na jedną rzecz, a mianowicie: barwa światła. Do tej pory przy kupnie latarki zwracałem uwagę na typ zasilania, strumień świetlny i natężenie oświetlenia, wielkość latarki.. . Jednak zdałem sobie sprawę, że moja latarka służy często jako doświetlenie przy robieniu zdjęć (telefonem :oops: , lub lustrzanką kolegów) w jakichś schronach, jaskiniach, czy innych miejscach z niemal zerową ilością światła. W związku z tym mam pytanka dotyczące barwy diody:

1) Jakie plusy i minusy ma barwa zimna, neutralna, ciepła przy robieniu zdjęć?
2) Jakie barwy są mniej męczące dla oka ludzkiego i "zdrowsze"?
3) Rozważmy dwie diody o jednakowych parametrach: jedna emitująca światło o barwie zimnej, druga o barwie ciepłej. Czy któraś z nich będzie się wydawała jaśniejsza, czy nie?

Są inne róznice :?:
Fenix E-15; SolarForce L2P (XM-LT6);
Awatar użytkownika
bulwa11

Re: Barwa światła diody w latarce, z czym to się je?

Post autor: bulwa11 »

Sassin pisze: 2) Jakie barwy są mniej męczące dla oka ludzkiego i "zdrowsze"?
3) Rozważmy dwie diody o jednakowych parametrach: jedna emitująca światło o barwie zimnej, druga o barwie ciepłej. Czy któraś z nich będzie się wydawała jaśniejsza, czy nie?
Z tego co wiem to:

2. Mniej męczące dla większości ludzi są barwy ciepłe. Ja wiem to z jazdy rowerem: barwa ciepła mniej męczy wzrok i lepiej oddaje szczegóły co przekłada się na bezpieczeństwo jazdy. Barwa chłodna ma tendencje do 'ukrywania' niektórych obiektów leżących na trasie.

3. Dioda o chłodnej barwie będzie lekko jaśniejsza.
Obrazek

Solarforce L2 XM-L T5 4B mod Grega || X1 XM-L2 T6 3C mod Grega || 3x MH 150W @CDM-T 942 || MH HQI-BT 400W/D
Awatar użytkownika
Dariusz70

Post autor: Dariusz70 »

Oko ludzkie dostosowywuje się. Aby ocenić daną barwę trzeba mieć równolegle włączone inne źródło światła.
Ciepłe/neutralne, zimne/neutralne. Przynajmniej ja tak robię.
Wychodzą wtedy różne niedoskonałości (naleciałości) w barwie diody.

Ważne są osobiste preferencje. Ja lubię neutralne/zimne, tak 5300K mi odpowiada.
Poniżej 4500K robi sie "jajecznica", zbyt żółte.

Jeszcze wykres CxCy Cree:

Obrazek
Dariusz70
darek.l(małpa)interia.pl
Awatar użytkownika
Kazik

Post autor: Kazik »

Warto wspomnieć, że przynajmniej u Cree z zasady cieplejszy tint skojarzony jest z wyższym współczynnikiem CRI, a ten odpowiada za "trójwymiarowe" oddanie oświetlanego terenu (+ lepsze oddawanie barw) - w teorii zatem wyższy tint (cieplejsza barwa) lepiej nada sie do jazdy rowerem w terenie - ale na ile się to przekłda na odczucia w praktyce rowerowej to nie sprawdzałem.

Edyta:
Na początek polecam zapoznanie się z tintem 3C - zrównoważony i uniwersalny, nie za ciepły, nie za zimny. :)
Awatar użytkownika
Browar

Post autor: Browar »

Sassin, jak wspomniał Kazik u Cree cold white (5000-8300K), outdoor white (4000-5300K) standardowo mają CRI 70, neutral white (3700-5300K) CRI 75, a warm white (2600-3700K) CRI 80. Ale występują również diody o gwarantowanym CRI minimum 80, 85 lub 90. Problem w tym że pierwsza dioda (XP-G2) z CRI minimum 80 to XPGBWT-H1-0000-00EE5 o temperaturze 4000K z tintu 5, więc już trochę ciepłe. To prawda że tint 3 jest zrównoważony i uniwersalny, ale CRI do robienia zdjęć i do postrzegania światła jako przyjazne jest dużo ważniejsze.

Edit: żeby jeszcze zamieszać to im zimniejsza dioda o zazwyczaj mniejszym CRI, tym lepsza wydajność lm/W :twisted:
pozdrav
Awatar użytkownika
Kazik

Mam XP-G z wysokim CRI o barwie 3000K - to podobnie do kompaktowych świetlówek czy halogenów. A są jeszcze LEDy Nichii z CRI=92 i o barwie 4500K - generalnie są uważane za obecnie najlepsze LEDy z wysokim CRI, ale ciężko o nie.
Awatar użytkownika
Browar

Zapomniałem napisać że robiłem zdjęcia pod ziemią świecąc swoją lampą na XP-G z tintu 7b4 (ok 3200K) o typowym CRI 80 i wychodziły nieźle - z dobłyskiem i bez - ale też Panasonic LX-5 ma dobry balans bieli, ze smartfonem może być gorzej.
pozdrav
Sassin

Post autor: Sassin »

Dzięki za odpowiedzi, sporo się dowiedziałem.

Teraz mam jeszcze trudniejszy wybór, ciepłe barwy lepsze odwzorowanie kolorów i ukrztałtowania terenu, ale za to nie lubię żółtawych barw źródła światła. Teraz mam wybór pomiędzy barwą neutralną a zimną. Nie robię żadnych profesjonalnych zdjęć, bo trudno o takie ze smartfona :D Co prawda ma przesłonę F2.0 i soczewkę 28 mm, co jak na smartfon jest niezłe, ale ani trochę nie może się równać nawet ze zwykłym kompaktem, a co dopiero lustrzanką :D

Chyba wybiorę zimną, ponieważ ostatnio w górach Sowich porównywałem moją latarkę L2P (XM-L T6), z latarką Olight kumpla (nie wiem jaka dioda) i moja dioda w porównaniu do diody kumpla miała ciut żółtawą barwę i to mnie zastanowiło, mój akumulator był już trochę rozładowany, ale to wpływa chyba tylko na jasność. Nie wie ktoś może jakiej barwy diodę daje Solarforce prosto z (Hong Kongu) do swoich latarek L2P (XM-L T6)?
Fenix E-15; SolarForce L2P (XM-LT6);
Awatar użytkownika
Dariusz70

Post autor: Dariusz70 »

Sassin pisze:Nie wie ktoś może jakiej barwy diodę daje Solarforce prosto z (Hong Kongu) do swoich latarek L2P (XM-L T6)?
Jak w opisie jest XM-L T6 (CW) najczęściej jest to 1C lub 1B.
Trzeba szukać takie które mają w opisie wyszczególnioną barwę.
Bez opisu można trafić o zielonym lub niebieskim odcieniu.
Ostatnio zamontowałem XM-L U2 2C (patrz wykres).
Bardzo mi taka barwa odpowiada (a lubię zimne).

Jeszcze jedno: bin diody T6, U2, U3.
W uproszczeniu U2 jest o 7% wydajniejsza od T6, U3 o 14% od T6.
Dariusz70
darek.l(małpa)interia.pl
Awatar użytkownika
Kazik

Tint 3C jest uważany za neutralny. LED w mojej komórze, który służy do doświetlania zdjęć ma barwę raczej zimną - z pamięci strzelam na okolice między 1-2.
Awatar użytkownika
Browar

A lampa błyskowa ma 5500K, czyli w okolicy 2C
pozdrav
ODPOWIEDZ