Pomoc w doborze komponentów

Oświetlenie przednie i tylne w rowerze, zasobniki na baterie. Komfort i bezpieczeństwo nocnej jazdy.
michal425

Pomoc w doborze komponentów

Post autor: michal425 »

Witam
Jestem nowym użytkownikiem mam na imię Michał mieszkam w Hadlach Szklarskich:P chodzę do technikum mechanicznego i jakieś zdolności manualne mam więc myślę że sobie poradzę.
Więc zacznę od początku:P chcę zrobić sobie przednie oświetlenie roweru, jednak nie znam sie bardzo na tym jakie komponenty dobrać i wgl. Nie ukrywam że nie chcę wydać majątku tylko jakieś rozsądne pieniądze i nie wiem co wybrać, jakie diody i sterowniki. Myślę nad zestawem dwóch lampek długie/krótkie będą mi służyły tylko do szybkiej jazdy po asfalcie ale często wgl nie oświetlonym i muszą w miarę dobrze dawać rade. Może macie jakieś pomysły żeby koszt nie był kosmiczny ale żeby coś z tego było może jakieś linki i propozycje:)
osobiście podobają mi się projekty Kuras-a77
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=6884&start=0
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=957&start=0
ale domyślam się że to nie jest tanie:P

pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc

aa... zapomniałem dodać że sterownik najlepiej jak by miał 2 tryby maks i średni ale jak będzie taniej to 1-dno też będzie dobry

A może ktoś ma jakieś używanie elementy do sprzedania to proszę pisać na pewno uda się coś wymyślić
Awatar użytkownika
smokuxx1987

Post autor: smokuxx1987 »

Napisz jakim budżetem dysponujesz, jakie masz wymagania od oświetlenia.
Masz jakiegoś znajomego tokarza?
Wielu użytkowników jako oświetlenie roweru używa Solarfofce L2P.
Ja mam 2 latarki na rowerze jedna to solarforce L2P z dyfuzorem odcinającym światło żeby nie oślepiało kierowców ( ta jako światła krótkie )
Do świateł długich mam Ultrafire C8 OP z włącznikiem podciągniętym na kabelku pod kciuk po prawej stronie kierownicy.
To chyba najtańsze rozwiązanie i najmniej inwazyjne.
michal425

witam dziękuję za odp więc do rzeczy budżet mam jeszcze nie określony nie chciałbym wydać zbyt dużo myślę że 150 może 200 ale wolałbym to pierwsze:-P jak na razie chciałbym się dowiedzieć w jakim koszcie mogę się zmieścić:-) mam kuzyna który się tym zajmuje pracuje na CNC i bez problemu coś wytoczy co do oświetlenia to będę poruszał się po drogach publicznych więc nie mogę innych oślepiać ale często są to drogi nie oświetlone i muszą mieć trochę mocy ale w granicy rozsądku nie potrzebuje potwora jakiegoś tylko użytkowe oświetlenie ale wydajne i tanie:-P pewnie ciężkie połączenie jeżdżę z większą prędkością 30 km/h to dolna granicą więc długie by pasowały z dobrym zasięgiem i wgl może ktoś robił taki budżetowym zestaw może macie jakieś pomysły części mogą być uzywane z czasem można zmienić zależy od potrzeb
Awatar użytkownika
smokuxx1987

150 zł kosztuje jedna budżetowa solidna latarka z najtańszą ładowarką i jakieś 2 używane ogniwa do tego.
Za tą kwote nie zaszalejesz z 2 lampkami.
michal425

aha to ma początku można zrobić jedną a jak się następna kasa by znalazła to druga do długich a jakich komponentów użyć może ktoś ma jakieś na przedaz

chyba że może jakieś lepsze rozwiązanie macie bo w zupełnym mosku dosyć ciężko się jeździ a dioda w tel słabo oświetla
Awatar użytkownika
smokuxx1987

Na początek kup sobie jakieś uniwersalną latarke EDC która idealnie sprawdzi sie jako światła krótkie.
W sklepiku masz pare ciekawych pozycji:
Conovy M1 http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?p ... 92f#111694
Conovy C8 http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?p ... 92f#111670

Pytaj też tych użytkowników o ładowarki i uchwyt rowerowy
Ogniwa u Woytazo możesz kupić.
Pozdro
Awatar użytkownika
LightLover

Post autor: LightLover »

michal425, za 150zł mogę Ci zaoferować latarkę do której dostałeś link (Convoy C8) w zestawie z ładowarką, dwoma ogniwami oraz uchwytem rowerowym :wink:
michal425

LightLover a jak długo będzie aktualna twoja oferta bo nie ukrywam że mi się podoba bo na razie nie mam pieniędzy bo chciałem zrobić ogólne rozeznanie ale z chęcią bym taki zestawik od cb kupił
Awatar użytkownika
LightLover

Oferta jest aktualna do wyczerpania zapasów ;-)
Niemniej jeśli jesteś w stanie określić jakiś termin, to nie powinno być problemu z przetrzymaniem jednego zestawu.

Odezwij się proszę na PW, to coś ustalimy :)

PS. Na Forum staramy się dbać o pisownię, więc bylibyśmy wdzięczni gdybyś bardziej się do niej przyłożył :wink:
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

LightLover pisze: PS. Na Forum staramy się dbać o pisownię, więc bylibyśmy wdzięczni gdybyś bardziej się do niej przyłożył :wink:
Na forum staramy się też nie wciskać zbyt nachalnie własnej oferty handlowej... :-|
Sometimes darkness can show you the light
Awatar użytkownika
LightLover

Ja wiem czy nachalnie :roll:

Sam na siłę nie narzucam nikomu mojej oferty, tylko chciałem dopełnić informację zamieszczoną przez smokuxx1987, który ją wskazał.
Chciałem poinformować kolegę Michała, iż w razie czego posiadam cały komplet, co pozwoli zaoszczędzić na kosztach wysyłki.

Nie widzę w swojej wypowiedzi dopisków: "kup latarkę ode mnie, jest najlepsza".

Tak czy inaczej nie jest to dyskusja związana z tematem wątku.
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

LightLover, dopełniłeś info od smokuxx1987 zaraz po nim. Resztę załatwiajcie proszę na PW (odpowiedzi na pytania co do oferty również) bo zaczyna to przypominać egipski bazar.
Sometimes darkness can show you the light
michal425

już rozmawiałem z LightLover-em i wszystko ustalone dziękuję za pomoc myślę że jak będzi większy fundusz to się odezwę bo lubię mieć coś co sam zrobię;-)
tow.molibden

Post autor: tow.molibden »

Ja niedawno zrobiłem sobie latarkę na module 3*xpg R5 od Ledim, sterownik trzy tryby tez od niego, włącznik też. Chodzi na 4 akumulatorkach 18650 w holderze wykonanym opalarką z termoplastycznego tworzywa HIPS. Jako body użyłem starej aluminiowej latarki. Koszt całkowity ok. 150 - 170 złotych. Ilość światła bardzo duża. Powiem wręcz, o ile to nie będzie herezja na tym forum, że zbyt duża.
michal425

A mógłbyś jakiś link podesłać do twojego projektu? Bo na telefonie ciężko:-P

Albo jakieś zdj może być na PW chętnie obejrzę:-)
ODPOWIEDZ