Witam , mam problem z identyfikacją scalaka widocznego na zdjęciu , pochodzi on z płyty głównej VIA VT6048-12000EG-L CPU Board , znajduje się po przeciwnej stronie początkowej sekcji zasilania płyty . Płyta główna pochodzi z urządzenia Wyse V50Le . Bardzo zalezy mi na uruchomieniu dlatego chcę zaryzykowac wymiane tego scalaka prawdopodobnie stabilizatora.
Będę wdzięczny za kążdą pomoc. Nie zamierzam pisać na znanym forum elektronicznym ponieważ tam zajmą się wszystkim tylko nie głównym meritum.
Bez schematu to ciężka sprawa, z tego co widzę to płyta zasilana jest z zasilacza DC , układ wygląda na kontroler przetwornicy (być moze któryś z układów Texas) jeśli poleciał to przyczyna może być w uszkodzonym mosfecie lub zwarciu .
Nie znasz przeszłości tej płyty ? Poszukam jeszcze ale może byc ciężko .
Całośc nowa jako leżak magazynowy , sam rozpakowywałem swieże pudełko . Po podłączeniu już nie działało więc nie wiem co z tym wczesniej było . Szukam fotek takiej płyty żeby scalaka odczytać ale ciężko ..
Jeżeli to płyta z tak zwanego "terminala" to widziałem aukcję na allegro- poszukaj napisz do gościa może pod pretekstem sprawdzenia rzeczywistego stanu płyty wyśle Ci zdjęcie działającej płyty
Tylko miej na uwadze że scalaki same z siebie nie psują się więc na 99,99% masz płytę i tak do naprawy
Tak płyta pochodzi z terminala , już znalazłem życzliwego Pana który poda mi oznaczenie tego scalaka . Zobaczę czy będzie dostępny i jeżeli uda się zakupić to wymienię .Jeżeli to nic nie da to szrot .
Po wylutowaniu tego wystrzałowca nie ma już zwarcia , sprawdzilem kondensatory i stabilizatory optycznie są ok , nie mają też zwarć , poczekam na fotke z oznaczeniami i zabieram się do poszukiwań stabilizatora/przetwornicy .
Zakupiłem caly terminal v50le własnie do administrowania dwoma serwerami po sieci . Zapłaciłem 59zł , zadzwoniłem do firmy od której kupiłem i po długich negocjacjach doślą mi drugi sprawny najlepsze że zepsutego nie musze odsyłać więc może uruchomie ten spalony.