Chyba jeszcze bardziej Tobie namieszam w GC który właśnie u mnie gra mam od paru lat zamontowane w zasilaczu 2x47uF ( w innym znowu bardziej przypadło mi do gustu większe pojemności ) zbocznikowane Wima-mi 100nF z rezystorami ( układ zobla ) a przy LM-ach tylko po 1000uF i gra czyściutko, na wszystkich pasmach Powiem Tobie szczerze że jest tak 50/50% ludzi którym odpowiada mniejsza lub większa pojemność w zasilaczu i niestety trzeba kombinować z tymi pojemnościami.midi pisze:Hej, wersja audio transformatora 2x22V 300Vat kosztuje niecałe 200zł i czeka się do 20 dni, dziś rozmawiałem z człowiekiem z firmy toroidy.pl, sam nie wiem na co się zdecydować czy to ekranowanie tak dużo wniesie ? Obudowa będzie tak zbudowana że sekcja z zasilaczem będzie oddzielona przegroda z alu grubości 10mm z góry i z dołu blacha alu 3mm , taki układ powinien chyba w pewnym stopniu ekranować ? Układy mam już u siebie tj LM 3875TF kupiłem po 19zł sztuka, cały czas nie wiem jakie wartości tych kondensatorów dobrać, Edim mówi mi że w zasilaczu to powinno być przynajmniej 2x4700uf na stronę, dezorientacja kompletna .
Pozdrawiam serdecznie.
Ja zawsze obudowy robie sam od podstaw głównie z blachy alu 2mm i tylko w momencie kiedy załaczy sie lodówka lub jakieś urządzenie które sieje itp delikatnie słychać śmieci ale to też po cześci wina starej instalacji ( budynek powojenny ), natomiast w nowym właśnie kończonym jest idealnie mimo że transformator to najzwyklejszy toroid bez dodatkowego ekranowania.
Kiedyś była nawet dość zaciekła dyskusja na AS właśnie odnośnie zasilaczy do GC i jest też sporawe grono zwolenników zasilaczy stabilizowanych do GC, kiedyś nawet rozrysowałem schemat bo ludzie chcieli i powstał dość fajny projekt PCB ale niestety nigdy nie powstał i nigdy też go nie przetestowałem. Nie wiem też czy go jeszcze mam w archiwalnych projektach.
Ja bym proponował zrobić na początek w takiej konfiguracji jak kiedyś proponował P.Daniel bo wielu ludziom grał bardzo dobrze i póżnie w zależnośći od dźwięku pozostawił lub dodał uF.
Z ciekawości zapytam jakie kolumy będziesz nim zasilał.
O widze że będzie mała hybryda z lampamimegabit pisze:Wersja zwykła. I tak muszę jeszcze dowinąć uzwojenie 12V, a zamówienie gotowego wyszłoby ponad 2x tyle . Po wszystkim i tak zaleję go w odpowiedniej metalowej puszce.