Witam
Chce zrobić woltomierz opierający się na LM3914 i linijce led, znalazłem ten schemat i prawdopodobnie ma on działać przy zasilaniu 6V, ale nie mogę się wyznać z rysunku jakie elementy są mi potrzebne, jeżeli mógłby ktoś wypisać co jest potrzebne, ewentualnie może ktoś ma typowy schemat na 6V
Z góry dziękuje za pomoc
Pomocy, wytłumaczcie mi schemat
Pomocy, wytłumaczcie mi schemat
- Załączniki
-
- 4_1182965321.jpg (27.75 KiB) Przejrzano 928 razy
Woltomierza raczej z tego nie zrobisz, bardziej wskaźnik 'poziomu naładowania'. Jest to typowa aplikacja tego układu. Do skalibrowania układu podłączasz napięcie 6V i ustalasz poziom maksymalny potencjometrem PR1. Zworą Z1 ustalasz czy prezentowana będzie linia ciągła czy punkt. Przy spadku napięcia poniżej ustalonego zmieni się również wskazanie diod.
Moje oświetlenie rowerowe: (3+2)xXML z przodu + 2xXP-E z tyłu + gorące obręcze + bidon z prądem + rozświetlona przyczepka
Ale w czym Ci pomóc, skoro wszystkie podzespoły masz opisane na schemacie. Masz tam również ich wartości i wyprowadzenia układu. Może po prostu wydrukuj ten schemat i pokaż w sklepie, prosząc o te elementy. Jeśli uważasz, że nie dasz rady tego układu zrobić, to może poproś bardziej doświadczonego w elektronice kolegę.
Kochający tata swojej najukochańszej na świecie córeczki ***** Latarka - obecnie 3W plastikowy "no name" na 3 xAAA za 6zł z Biedronki