Sterownik driver LED 2,8-4,5V 2,8A programowalny

co i jak zrobiłem...
Awatar użytkownika
wikrap1
Kontakt:

Post autor: wikrap1 »

W drugim profilu np. nie ma pamięci po resecie. Trzeba wszystko sobie na spokojnie rozpisać co jest włączone a co nie, pozmieniać jak trzeba i wyklikać powoli tryby takie jak się chce :razz:

Pytania:
-Jaki jest "współczynnik wypełnienia" w stroboskopie SOS? Tzn ile jest jasnego czasu do ciemnego.
- Jaki prąd pobiera sterownik w Moon1? Jeżeli dobrze rozumiem, to Attiny bierze 450 uA a dioda 2,8A * 0,007% co daje 6,46 *10^-4 plus straty na AMC7135 tak?
SF L2 XM-L T5 4B
Armytek Wizard WR
delcadro

Post autor: delcadro »

Dziękuję wszystkim za sugestie.
Tak jak już wspominaliście - wystarczył spokój.
Skoczyłem na piwko, a po powrocie wszystko działa jak należy :)
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Post autor: marmez »

W końcu zdecydowałem się napisać...

Bawię się od jakiegoś miesiąca sterownikiem Standard v1.1 (Grega - ma się rozumieć) i dość szybko zauważyłem, że tryby 2-6 charakteryzują się dużymi zmianami jasności w porównaniu do różnic jasności w trybach 8-12. Wszystko to widziało moje oko.* ;)

Ogólnie oczywiście sterownik jest świetny i chciałbym mieć we wszystkich latarkach takie możliwości konfiguracji. Np Myo RXP też ma programowalne 3 tryby, ale nie z takiego szerokiego zakresu, tam najniższy tryb jest o wiele za wysoki moim zdaniem :( (tam jest 10 trybów do wyboru). Niemniej piszę, bo moje oczy widzą, że da się urównomiernić rozkład trybów...

Wydaje mi się, że żeby różnice w jasności między poziomami dla oczu były równe, to stosunek ilości światła powinien być równy miedzy tymi trybami. Poniżej policzyłem o ile (w %) zwiększają się kolejne tryby, (i o ile zmieszają) w stosunku do poprzedniego (wyższego)

Kod: Zaznacz cały

tryb   %    A         B 
1   0,25   nd        25%
2   1      400%      50%
3   2      200%      50%
4   4      200%      44%
5   9      225%      56%
6   16     178%      64%
7   25     156%      69%
8   36     144%      75%
9   48     133%      76%
10  63     131%      79%
11  80     127%      80%
12  100    125%      nd

A - (Wzrost jasności jako odsetek niższego trybu) %  niższego trybu)
B - (Zmniejszenie jasności jako procent wyższego trybu) % wyższego trybu)
Moje oczne spostrzeżenia pokrywają się idealnie z % z powyższego wykresu. Dla mnie różnice w jasności trybów od 8 w górę są ciut za małe (tryby się marnują). Tzn. wolał bym je zwiększyć a zmniejszyć różnice w pierwszej połowie trybów (tam wykorzystać zaoszczędzone miejsca na tryby).

Poniżej teoretyczna propozycja:

tryb        współczynik zmiejszenia:     0,63    

tryb   %JEST   Propozycja  A       B  
1     0,25      0,25       nd     25%
2     1         0,98     394%     63%
3     2         1,56     159%     63%
4     4         2,48     159%     63%
5     9         3,94     159%     63%
6     16        6,25     159%     63%
7     25        9,92     159%     63%
8     36        15,75    159%     63%
9     48        25       159%     63%
10    63        39,69    159%     63%
11    80        63       159%     63%
12    100       100      159%     nd
Ustawiłem parametr zmieszania na 0.63, tak, aby tryb 2. był podobny jak w oryginale (1%), tryb 1 (0,25%) wpisany z palca.

Nie uwzględniłem w tym trendzie trybu moon specjalnie, bo moony sądzę, że mogą być poza równomiernym spadkiem/wzrostem.

Nie wspominam tutaj w ogóle, o tym, że diody mają niższą sprawność im większy prąd, ale już tego nie chcę nanosić, bo to by jeszcze bardziej dobiegło od rozwiązania istniejącego. Najpierw chciałbym wypróbować coś koło tego zaproponowanego. Oczywiście można jeszcze myśleć nad inną liczbą trybów do wyboru, czy innymi współczynnikami zmiany... temat otwarty ;) (jednak sądzę, że 12 jest dobre, 16 bym uważał za absolutny max).

* - Szukałem czegoś więcej o "kwadratowym prawie ściemniania" oprócz wszędzie powtarzanych dwóch wykresów i ogólnikowego akapitowego opisu, ale nic nie znalazłem, ani z czego są te wykresy tworzone, ani jak to prawo brzmi, wygląda, jak by to prawo brzmiało, ze jest tak jak na wykresach - żart ;)

Gdyby ktoś znał definicję kwadratowego prawa ściemniania to chętnie się doszkolę.

Greg: i tutaj pytania do Ciebie: Co o tym sądzisz? i 2. Czy jest to do wykonania, nie mówię, że w sterowniku standard, ale może w sterowniku Extended sterowanym mikrostykiem? ;)

Oczywiście innych do dyskusji też zapraszam.

Pozdrawiam
Kuba

ps. chciałem udostępnić arkusz kalkulacyjny z obliczaniami tego, żeby chętni mogli sobie popatrzeć jak to wygląda przy różnym współczynniku zmniejszenia i ilościach trybów, ale mnie oprogramowanie przerasta i rodzina woła, tak, że może jutro jak by ktoś chciał.
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

W temacie "kwadratowego prawa" podobny artykuł na str. Lediko.

Marmez, Twoją propozycję mogę przetestować, jaki będzie efekt zobaczymy. Obawiam się, że niepotrzebnie rozszerzy się zakres niskich trybów kosztem wysokich. Nie wiem, czy efekt końcowy będzie in plus. Zależy to raczej od indywidualnego zastosowania latarki.

wikrap1, SOS ma wypełnienie 37,5%, czyli latarka poświeci w tym trybie około 3x dłużej, niż w ciągłym o tej samej jasności.

Prąd zasilania w trybie moon1 w extended v1.0 wynosi 1,2mA. Co daje prawie 4 miesiące pracy na NCR B.
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>

kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

greg pisze:W temacie "kwadratowego prawa" podobny artykuł na str. Lediko.
Dzięki. To akurat czytałem. Niestety nie ma tam wytłumaczonego skąd wzięła się ta krzywa... :( (jakiś wzór, jakieś obliczenia... Jakaś teoria... ;) )

Nie kwestionuję, że to prawo jest złe (w przybliżeniu na pewno jest dobre), bo nawet tego nie mam go jak zrewidować bo to tylko niedokładny wykres ;)

BTW Zauważył ktoś, że nie ma (może jest ale nie znam) jednostki natężenia światła ale logarytmicznej - takiej jak Bel dla dzwięku? Ciekawe dlaczego? ;) Ok. to temat na inny wątek.
Marmez, Twoją propozycję mogę przetestować, jaki będzie efekt zobaczymy. Obawiam się, że niepotrzebnie rozszerzy się zakres niskich trybów kosztem wysokich. Nie wiem, czy efekt końcowy będzie in plus. Zależy to raczej od indywidualnego zastosowania latarki.
Dzięki. Sprawdzenie nigdy nie zaszkodzi. No a zdecydują gusty - choć i tak jest bardzo dobrze - tzn. dużo do wyboru. Mi właśnie pasuje rozszerzenie niskich trybów i zwężenie wysokich - i tak są prawie takie same ;)
Btw. chciałem sprawdzić jak (na oko) wygląda rozkład dostępnych jasności w Myo RXP, ale akurat mi padła... :( pewno kabel. Gdy naprawię to sprawdzę.
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Wzór:
Output=Input^2/100
00=00
10=01
20=04
30=09
40=16
50=25
60=36
70=49
80=64
90=81
100=100

Szukaj pod "Square law dimming curve".

Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

greg pisze:Szukaj pod "Square law dimming curve".
Super. Nawet próbowałem coś przetłumaczyć, ale oczywiście nie trafiłem jak to po angielsku będzie. Dzięki :D
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Awatar użytkownika
wikrap1
Kontakt:

Propozycja Marmeza jest sensowna, a nawet poszedłbym dalej

Według mnie między 60% a 100% nawet na świerzym aku różnica jest niedostrzegalna chyba, ze się porówna te 2 tryby po sobie. Więc regulację trybów powyżej 50% można bardzo uszczuplić na rzecz niższych. Przydałoby się coś między moon2 a 1% np.

I w sumie te 3x mryganie przy 7- kliku jest bezsensowne według mnie. Tylko wydłuża procedurę zmiany profilu.
Prąd zasilania w trybie moon1 w extended v1.0 wynosi 1,2mA.
To 2x więcej niż mi wyszło. czemu tak? Straty na mosfecie od PWM czy jak?
SF L2 XM-L T5 4B
Armytek Wizard WR
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

wikrap1 pisze:[...]Przydałoby się coś między moon2 a 1% np.

I w sumie te 3x mryganie przy 7- kliku jest bezsensowne według mnie. Tylko wydłuża procedurę zmiany profilu.
Przecież jest:

moon1  | 0,007%
moon2  | 0,015%
1.     | 0,1%
2.     | 0,8%
3.     | 2% 
Uwaga odnośnie zmiany profili sensowna, lecz z drugiej strony nie ma wtedy zabezpieczenia przy przypadkowym kliknięciu o raz za dużo (jeśli chcemy sprawdzić akurat stan akumulatora).

Awatar użytkownika
wikrap1
Kontakt:

Chodziło mi o 0,1% pomyliło mi się.

A co do 7 kliku to jak cały przejdzie nic się nie stanie, więc to zabezpieczenie przed przypadkowym klikiem będzie i tak.
SF L2 XM-L T5 4B
Armytek Wizard WR
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

wikrap1 pisze:
Prąd zasilania w trybie moon1 w extended v1.0 wynosi 1,2mA.
To 2x więcej niż mi wyszło. czemu tak? Straty na mosfecie od PWM czy jak?
Driver nie posiada żadnego MOSFETa, chyba piszesz o jakiejś innej konstrukcji.

Po wyłączeniu ADC i Watchdoga jest sumarycznie poniżej 0,5mA, jednak z racji na dostępną opcję wyłączania latarki poniżej 2,8V nie mogę wyłączyć tych modułów procesora.

Awatar użytkownika
wikrap1
Kontakt:

ADC w takim razie chyba nie musi chodzić cały czas? Można przecież badać stan aku nawet co minutę, zapisywać napięcie i zagęszczać częstość pomiarów proporcjonalnie do rozładowania aku, a pomiędzy pomiarami wyłączać ADC?
SF L2 XM-L T5 4B
Armytek Wizard WR
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Specjalnie dla trybu moon można jeszcze co nieco pokombinować w tej materii. Np. przy opcji "low battery off" [off] w ogóle nie jest potrzebny ADC oraz Watchdog i właśnie można całkowicie te moduły wyłączyć.

Natomiast przy "low battery off" [on] Watchdog musi pracować, a ADC można sobie co jakiś czas włączać.

Aktualnie w trybie moon procesor jest uśpiony w trybie "Idle", celem oszczędności energii. Dodatkowo zmniejszana jest częstotliwość clkCPU aby w trakcie przerwań procek pobierał mniej prądu.

Dalsze oszczędności energii to kwestia zabawy i badania tematu w wolnym czasie. Np. można usunąć drabinkę dzielnika napięcia i mamy odzyskane średnio 150&#181;A.

szlapol

Post autor: szlapol »

Witam,
jak należy postępować (klikać), żeby w drugim profilu "rowerowym" zamienić stroboskop ustawiony febrycznie 4Hz 25% na stroboskop policyjny? Trzeba to robić z włączoną pamięcią trybów? Zmiana jasności w strobo nie sprawia mi problemu natomiast podmianka mi się nie udaje. :cry:
Maciej

SF L2P od Grega, SPARK ST6-500CW, UF WF-501b mod XM-L2, Convoy C8 mod od Dariusz 70
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Szlapol, po kolei:

1. ustaw profil 2 [7-klik]
2. włącz pamięć w tym profilu [10-klik]
3. ustaw tryb nr 5
4. wejdź w opcję "wybór stroboskopów" [11-klik]

Pamiętaj o timingach. Po każdym punkcie czekasz co najmniej 2s na włączonej latarce.

ODPOWIEDZ