Panowie, jakie są szanse, że materiał z którego jest zrobiona skrzynia suba może "grać"?
Mam skrzynię zrobioną z 25mm płyty OSB, głośnik szczelny, nic w nim nie trze, skrzynia wypełniona gąbką, do tego uszczelnione krawędzie całą butlą silikonu.
Wszystko było ok, a od kilku dni zauważyłem, że okrutnie zaczęła brzęczeć skrzynia..
Nie do, że dudni czy coś. To jest dźwięk dość wysokiej częstotliwości.
Nagłośnienie pokoju ~20m^2
Witam
Spróbuj zmienić masę skrzyni może wpada w rezonans lub jakiś element wewnątrz lub na zewnątrz poluzował się i daje takie efekty. Również dość częstą przyczyną jest uszkodzenie głośnika lub specyficzny rodzaj muzyki [użyte instrumenty].
Spróbuj zmienić masę skrzyni może wpada w rezonans lub jakiś element wewnątrz lub na zewnątrz poluzował się i daje takie efekty. Również dość częstą przyczyną jest uszkodzenie głośnika lub specyficzny rodzaj muzyki [użyte instrumenty].
pozdrawiam Tomek
"Gdy jest bardzo smutno to kocha się zachody słońca."
Antoine de Saint-Exupery
"Gdy jest bardzo smutno to kocha się zachody słońca."
Antoine de Saint-Exupery
- smokuxx1987
Jakich rozmiarów ta skrzynia? Przy dużych gabarytach stosuje się usztywnianie konstrukcji poprzez stelaże.
Ale obstawiam że to wina głośnika.
Z czego puszczasz muzyke, sygnał jest wzmacniany? odcięcie średnich tonów jest realizowane przez zwrotnice czy np przez filtr dolnoprzepustowy na wzmacniaczu?
Ale obstawiam że to wina głośnika.
Z czego puszczasz muzyke, sygnał jest wzmacniany? odcięcie średnich tonów jest realizowane przez zwrotnice czy np przez filtr dolnoprzepustowy na wzmacniaczu?
Jak wspomniałem wcześniej takich problemów nie było. Wiem, że OSB to nie najlepszy materiał,
ale tylko to było pod ręką Wymiary w przybliżeniu to 400x400x300 (lub 350 )
To w sumie brzmi jakby coś "grało" z wnętrza głośnika. Może resor się odkleja? A może taki efekt daje rezonująca skrzynia w której się płyta OSB rozwarstwia?
Muzyka puszczana z lapka lub telefonu, wzmacniane na wzmaku samochodowym Blaupunkta oraz Alpine i zawsze ten sam efekt.
Odcięcie niepotrzebnych subowi częstotliwości odbywa się na wzmaku.
ale tylko to było pod ręką Wymiary w przybliżeniu to 400x400x300 (lub 350 )
To w sumie brzmi jakby coś "grało" z wnętrza głośnika. Może resor się odkleja? A może taki efekt daje rezonująca skrzynia w której się płyta OSB rozwarstwia?
Muzyka puszczana z lapka lub telefonu, wzmacniane na wzmaku samochodowym Blaupunkta oraz Alpine i zawsze ten sam efekt.
Odcięcie niepotrzebnych subowi częstotliwości odbywa się na wzmaku.