Nagłośnienie pokoju ~20m^2

....nie pasujące gdzie indziej...
DNF

Post autor: DNF »

Panowie, jakie są szanse, że materiał z którego jest zrobiona skrzynia suba może "grać"?
Mam skrzynię zrobioną z 25mm płyty OSB, głośnik szczelny, nic w nim nie trze, skrzynia wypełniona gąbką, do tego uszczelnione krawędzie całą butlą silikonu.
Wszystko było ok, a od kilku dni zauważyłem, że okrutnie zaczęła brzęczeć skrzynia..
Nie do, że dudni czy coś. To jest dźwięk dość wysokiej częstotliwości.
Awatar użytkownika
tomeksz68

Post autor: tomeksz68 »

Witam
Spróbuj zmienić masę skrzyni może wpada w rezonans lub jakiś element wewnątrz lub na zewnątrz poluzował się i daje takie efekty. Również dość częstą przyczyną jest uszkodzenie głośnika lub specyficzny rodzaj muzyki [użyte instrumenty].
pozdrawiam Tomek

"Gdy jest bardzo smutno to kocha się zachody słońca."
Antoine de Saint-Exupery
Marcin S.

Post autor: Marcin S. »

OSB to nie jest dobry materiał na skrzynię, MDF się stosuje.

Pzdr.
M.
Awatar użytkownika
smokuxx1987

Post autor: smokuxx1987 »

Jakich rozmiarów ta skrzynia? Przy dużych gabarytach stosuje się usztywnianie konstrukcji poprzez stelaże.
Ale obstawiam że to wina głośnika.
Z czego puszczasz muzyke, sygnał jest wzmacniany? odcięcie średnich tonów jest realizowane przez zwrotnice czy np przez filtr dolnoprzepustowy na wzmacniaczu?
DNF

Jak wspomniałem wcześniej takich problemów nie było. Wiem, że OSB to nie najlepszy materiał,
ale tylko to było pod ręką :wink: Wymiary w przybliżeniu to 400x400x300 (lub 350 :?: )
To w sumie brzmi jakby coś "grało" z wnętrza głośnika. Może resor się odkleja? A może taki efekt daje rezonująca skrzynia w której się płyta OSB rozwarstwia?
Muzyka puszczana z lapka lub telefonu, wzmacniane na wzmaku samochodowym Blaupunkta oraz Alpine i zawsze ten sam efekt.
Odcięcie niepotrzebnych subowi częstotliwości odbywa się na wzmaku.
Awatar użytkownika
Uka

Post autor: Uka »

A policzyłeś objętość pudła pod ten głośnik czy zrobiłeś tak na oko? Są specjalne programy, które wykonują takie obliczenia, ale wtedy musisz znać wszystkie parametry głośnika, a jest to więcej niż moc i średniac...
DNF

Ja nawet moc tylko na oko znam :wink: jedyna pewna rzecz to średnica i waga.
Pudło na oko robione, ale do tej pory było dobrze :/
Może przy podłączeniu mocniejszego wzmaka i dokładnym uszczelnieniu głośnika (śmigał bez kopułki)
takie ciśnienie się wytworzyło, że pękła któraś ze ścianek i rezonuje teraz?
ODPOWIEDZ