marmez
Tak testowałem ten sposób ostatnio na jednym upalonym XM-L
Udało się za 1 podejściem.
Nie świecącymi diodami XM-L
- smokuxx1987
Dzięki smokuxx1987.
DNF, Hmm. ja do tej pory podobnie, ale inaczej, grzałem lutownica przez pad do lutowania przewodów... przylutowanie bez problemu, ale odlutować oryginalnej (to pewno ten ROHS ) ni du du. ciekawe czy grzanie od spodu by coś zmieniło - możliwe. Pewno po prostu moja kiepska lutownica tutaj nie daje większej temperatury.
Tak czy owak, albo lutownicą od spodu, albo zapalniczką dać radę powinno dzięki
DNF, Hmm. ja do tej pory podobnie, ale inaczej, grzałem lutownica przez pad do lutowania przewodów... przylutowanie bez problemu, ale odlutować oryginalnej (to pewno ten ROHS ) ni du du. ciekawe czy grzanie od spodu by coś zmieniło - możliwe. Pewno po prostu moja kiepska lutownica tutaj nie daje większej temperatury.
Tak czy owak, albo lutownicą od spodu, albo zapalniczką dać radę powinno dzięki
Z HotAir to jeszcze większa przyjemność a jeszcze fajniej byłoby posiadać preheater - smarujemy pasta cały pakiet podłoży, nakładamy LEDy i grzejemy. Wyłączamy i gotoweDNF pisze:Ja mam 40W kolbową i lutowanie i odlutowanie diod to czysta przyjemność
Dodam, że kiedyś miałem potrzebę odlutować diodę z podłoża przyklejonego do radiatora. HA niestety nie dał rady więc do akcji włączyłem palnik do lutowania rur miedzianych
Praktycznie każdy z podanych wcześniej w tym temacie sposobów jest dobry ale trzeba grzać z umiarem, tak co nie zostaniemy np z padem lutowniczym przyklejonym do grota lutownicy albo z odklejoną soczewką w nowej diodzie.
-