No właśnie bo chciałem Gregowi odesłać latarkę do tych modyfikacji przy okazji szybke się wymieni ?
Zasięg L2P powoli przestaje być dla mnie zadowalający nawet jako latarka rowerowa nie wspomnę o EDC. Do korytarzy jest super ale tak na szczere pole to kupa światła nie tam gdzie akurat potrzebuję.
Ręce mi opadły jak w szczerym polu chciałem poświecić gdzieś dalej i dlatego zastanawiam się czy ta modyfikacja będzie skuteczna ? 25% więcej zasięgu to może być i dużo i mało.
W końcu to nie thower ale właśnie potrzebował bym takiego pół szperacza.
Są jakieś alternatywy przy takiej samej lub większej ilości światła ?
Jak wypadają latarki na paru XM-L -ach? NP Sky Ray King i podobne ? Tam też nie ma dużych reflektorów więc zasięg będzie podobny ?
Czy warto zmienić OP na SMO i T5 4B na T6 3C w SF L2P ?
Im więcej diod tym zasięg mniejszy (tak w uproszczeniu).
Jeśli chcesz zauważalnego przyrostu zasięgu to dokup 2gą latarkę typu C8. Dla ciekawości powiem Ci tylko, że latarka na moduły D26 (czyli np L2P) z diodą XR-E mimo max 300lm świeci dalej niż ta sama z diodą XM-L o mocy >800lm. Chcąc mieć zasięg na diodzie XM-L trzeba ją dobrze skupić a do tego potrzeba większego reflektora niż 26mm.
Jeśli chcesz zauważalnego przyrostu zasięgu to dokup 2gą latarkę typu C8. Dla ciekawości powiem Ci tylko, że latarka na moduły D26 (czyli np L2P) z diodą XR-E mimo max 300lm świeci dalej niż ta sama z diodą XM-L o mocy >800lm. Chcąc mieć zasięg na diodzie XM-L trzeba ją dobrze skupić a do tego potrzeba większego reflektora niż 26mm.
Witam
Michał mam dokładnie to samo, jeśli nie będziesz miał na jakimś dystansie przeszkody pionowej to świecąc każdą latarką stwierdzisz, że to kaganek.
Ten 25% wzrost zasięgu jest bardziej teoretyczny niż praktyczny. Mam latarkę Dereelight gdzie wykorzystywany jest sam moduł D26. Bawiłem się zmieniając OP na SMO i odwrotnie i nijak się to ma do 25% dalej. Może kilkanaście metrów, zdecydowanie jednak na dystansie do 50/60 m bardziej użytkowy [równomierny] rozkład światła daje OP.*michal* pisze:Ręce mi opadły jak w szczerym polu chciałem poświecić gdzieś dalej i dlatego zastanawiam się czy ta modyfikacja będzie skuteczna ? 25% więcej zasięgu to może być i dużo i mało.
Michał mam dokładnie to samo, jeśli nie będziesz miał na jakimś dystansie przeszkody pionowej to świecąc każdą latarką stwierdzisz, że to kaganek.
pozdrawiam Tomek
"Gdy jest bardzo smutno to kocha się zachody słońca."
Antoine de Saint-Exupery
"Gdy jest bardzo smutno to kocha się zachody słońca."
Antoine de Saint-Exupery