Czy warto zmienić OP na SMO i T5 4B na T6 3C w SF L2P ?

....nie pasujące gdzie indziej...
*michal*

Czy warto zmienić OP na SMO i T5 4B na T6 3C w SF L2P ?

Post autor: *michal* »

No właśnie bo chciałem Gregowi odesłać latarkę do tych modyfikacji przy okazji szybke się wymieni ?

Zasięg L2P powoli przestaje być dla mnie zadowalający nawet jako latarka rowerowa nie wspomnę o EDC. Do korytarzy jest super ale tak na szczere pole to kupa światła nie tam gdzie akurat potrzebuję.

Ręce mi opadły jak w szczerym polu chciałem poświecić gdzieś dalej i dlatego zastanawiam się czy ta modyfikacja będzie skuteczna ? 25% więcej zasięgu to może być i dużo i mało.

W końcu to nie thower ale właśnie potrzebował bym takiego pół szperacza.

Są jakieś alternatywy przy takiej samej lub większej ilości światła ?

Jak wypadają latarki na paru XM-L -ach? NP Sky Ray King i podobne ? Tam też nie ma dużych reflektorów więc zasięg będzie podobny ?
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Im więcej diod tym zasięg mniejszy (tak w uproszczeniu).
Jeśli chcesz zauważalnego przyrostu zasięgu to dokup 2gą latarkę typu C8. Dla ciekawości powiem Ci tylko, że latarka na moduły D26 (czyli np L2P) z diodą XR-E mimo max 300lm świeci dalej niż ta sama z diodą XM-L o mocy >800lm. Chcąc mieć zasięg na diodzie XM-L trzeba ją dobrze skupić a do tego potrzeba większego reflektora niż 26mm.
MaciekB

Post autor: MaciekB »

A co do diody:

miałem w SF L2P T5 4B, a teraz właśnie mam XM-L2 T6 3C. Ilość światła jest porównywalna patrząc gołym okiem. Jednak barwa 3C odpowiada mi bardziej.
Awatar użytkownika
tomeksz68

Post autor: tomeksz68 »

Witam
*michal* pisze:Ręce mi opadły jak w szczerym polu chciałem poświecić gdzieś dalej i dlatego zastanawiam się czy ta modyfikacja będzie skuteczna ? 25% więcej zasięgu to może być i dużo i mało.
Ten 25% wzrost zasięgu jest bardziej teoretyczny niż praktyczny. Mam latarkę Dereelight gdzie wykorzystywany jest sam moduł D26. Bawiłem się zmieniając OP na SMO i odwrotnie i nijak się to ma do 25% dalej. Może kilkanaście metrów, zdecydowanie jednak na dystansie do 50/60 m bardziej użytkowy [równomierny] rozkład światła daje OP. :)
Michał mam dokładnie to samo, jeśli nie będziesz miał na jakimś dystansie przeszkody pionowej to świecąc każdą latarką stwierdzisz, że to kaganek. :mrgreen:
pozdrawiam Tomek

"Gdy jest bardzo smutno to kocha się zachody słońca."
Antoine de Saint-Exupery
ODPOWIEDZ